Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

La Fundació Mapfre presenta una àmplia retrospectiva de Pérez Siquier

La Fundació Mapfre presenta una àmplia retrospectiva de Pérez Siquier
bonart madrid - 01/06/22

La Fundació Mapfre presenta, de l'1 de juny al 28 d'agost, Pérez Siquier, una exposició comissariada per Carlos Gollonet, conservador en cap de fotografia de la Fundació MAPFRE, i Carlos Martín, comissari independent. La mostra es planteja com una àmplia retrospectiva que recorre les sèries més emblemàtiques de Pérez Siquier realitzades entre el 1957 i el 2018.

Una de les característiques més assenyalades del treball de Carlos Pérez Siquier (Almeria, 1930-2021), és la d'haver mantingut, des del començament de la seva trajectòria a la dècada de 1950, la seva condició d'artista perifèric, ja que va viure tota la seva vida a la seva Almeria natal. Sense haver-se traslladat mai als grans centres de producció del nostre país com Madrid i Barcelona, ​​Pérez Siquier es va convertir en una figura fonamental a la fotografia espanyola, en contacte continu amb altres autors del moment com Joan Colom, Xavier Miserachs o Ricard Terré. L'autor es va convertir en el catalitzador del col·lectiu fotogràfic més influent del seu moment, el Grup AFAL (1965-1963), que es va reunir al voltant de la revista homònima i no va dubtar a provocar amb la seva obra intenses ruptures que anaven a contracorrent de la seva temps.

La Fundació Mapfre presenta una àmplia retrospectiva de Pérez Siquier © Carlos Pérez Siquier, VEGAP, Madrid, 2022

 

Des d'Almeria, un espai limítrof i llunyà, representatiu durant dècades de l'excepcionalitat espanyola, Pérez Siquier va crear, al llarg de més de seixanta anys, un corpus fotogràfic que s'endinsa de manera tangencial i, alhora, de manera profunda i mordaç en els debats de lèpoca. Per les seves sèries discorren la perifèria social, les alteracions visuals sorgides del desenvolupament franquista o el xoc cultural produït per l'arribada massiva del turisme forà a Espanya i la penetració d'una manera diferent de mirar. Aquesta nova cultura visual, colorista i sensual, condensada després de l'eslògan Spain is Different, va substituir superficialment el trauma postbèl·lic a les costes del país.

L'exposició a la Fundació Mapfre presenta un recorregut format per més de 170 fotografies i organitzat a través de set sèries disposades cronològicament. A més, l'a mostra presenta també el replegament dels darrers anys de l'autor cap a àmbits més personals. És en el pas de l'element de crítica social cap a la celebració entre escèptica i curiosa d'una societat de consum que es percep a la feina, on es reflecteix l'autèntic canvi de paradigma a la societat europea de postguerra. També és aquest interès, el que connecta la seva obra amb les propostes de l'art pop més crític, amb el cinema d'autor dels anys seixanta o amb la literatura de la generació.

JP_Bonart-180x180-Online_Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88