banner-oro-1280x150

Notícies

L’arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, més a prop de l’Arxiu Nacional

L’arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, més a prop de l’Arxiu Nacional
bonart barcelona - 02/03/22

L'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya serà el primer arxiu privat a integrar-se com a secció a l’Arxiu Nacional, d’acord amb el Decret de 2019. El Decret 48/2019, del 5 de març, de les seccions de l'Arxiu Nacional de Catalunya va crear la possibilitat que arxius privats amb documentació prou rellevant, que formi part del patrimoni documental de Catalunya, puguin establir una especial relació de suport i col·laboració amb l’Arxiu Nacional, esdevenint-ne seccions.

D’aquesta manera, el Departament de Cultura concretava la seva voluntat de:

  • Donar suport als grans arxius privats amb patrimoni documental necessitat de protecció.
  • Fomentar la normalització de les tasques de descripció, conservació, digitalització i difusió dels fons documentals aplegats en aquests arxius de gran rellevància.
  • Garantir que llur documentació sigui accessible, d'acord amb els principis de transparència i interès públic.

Com a condició prèvia, el decret fixava que aquests arxius privats, que en tot cas mantindrien l’autonomia en la seva gestió, haurien d’estar integrats dins el Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC), pas que l’arxiu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha fet ara. El SAC és el conjunt d’òrgans de l’Administració i d’arxius que garanteixen la gestió, la conservació, la protecció i la difusió i l’accés a la documentació de Catalunya.

A hores d’ara, els  arxius que han manifestat el seu interès per accedir als beneficis de la condició de seccions de l’Arxiu Nacional són l’Arxiu del COAC i l’Institut Amatller d’Art Hispànic.

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya disposa d’un arxiu de llarga trajectòria, resultat de més de 50 anys d’activitat. De fet, està considerat un dels arxius d’arquitectura més importants d’Europa. Conserva més de dos milions de documents en diferents suports i formats, integrats en aproximadament 150 fons procedents de diversos despatxos d’arquitectura, arxius fotogràfics (com el fons de Francesc Català-Roca, del qual ara en celebrem el centenari) i també un important fons de planimetria i cartografia.

La integració de l’Arxiu del COAC com a secció de l’Arxiu Nacional facilitarà la convergència en els mètodes de treball pel que fa al tractament arxivístic, la conservació i la digitalització dels fons documentals, així com la sortida conjunta, a l’abast de tots els ciutadans, de les descripcions i reproduccions dels fons i documents a través del Portal Arxius en Línia.

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90