Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

"Els Català, fotògrafs d'un segle" al Museu d'Història de Catalunya

\
bonart barcelona - 14/01/22

El Museu d'Història de Catalunya inaugura el 18 de gener Els Català, fotògrafs d'un segle, exposició que ens permet endinsar-nos en l’ingent llegat fotogràfic de Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca, tres fotògrafs d’una mateixa nissaga i tres màxims exponents de la fotografia a Catalunya. A més, la mostra posa en relleu la figura de Maria Àurea Català, formada a la Llotja, qui va participar com a retocadora, en l’aventura fotogràfica al costat del pare i els germans. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història del país. 

L’any 1839 es presenta el primer procediment fotogràfic oficial de la història, el daguerreotip, i s’utilitza per primera vegada el terme fotografia, i el 1880 s’imprimeix per primer cop una fotografia per mitjans fotomecànics. Del 1909 al 2009, tres membres de la família Català exerceixen de fotògrafs i ens deixen cent anys de testimoniatge, cosa que ens permet viatjar pel temps i per l’espai d’un segle XX particularment convuls. Tot allò que ells van captar mitjançant procediments òptics i químics, ara molt més senzills amb la fotografia digital, enriqueix la nostra memòria.

Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història del nostre país. L'exposició ens convida a trobar punts comuns entre els autors i a reflexionar lliurement sobre l’extraordinària capacitat comunicativa i evocativa de la fotografia. I tanmateix, reconèixer la trajectòria dels tres fotògrafs, que van ser testimonis i, protagonistes d’alguns dels fets i de les fites més rellevants de la història i la cultura catalanes del segle XX.

Pere Català i Pic (1889-1971), la seva filla Maria Àurea (1920-1993) i els seus fills Francesc (1922-1998) i Pere (1923-2009) van néixer a Valls i el 1931 es van traslladar a Barcelona, on van romandre fins al final de les seves vides. Diverses circumstàncies adverses van truncar els estudis dels tres fotògrafs, però el seu tarannà inquiet i l’afany de coneixement van forjar una formació autodidacta. Van treballar incansablement i l’atzar va portar els tres fotògrafs a ser testimonis o, fins i tot, protagonistes d’alguns dels fets i de les fites més rellevants de la història i la cultura catalanes del segle XX. Maria Àurea Català, formada a la Llotja, participà, com a retocadora, en l’aventura fotogràfica al costat del pare i els germans. 

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90