M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
L\'artista grec Takis aterrarà al MACBA aquesta tardor

Notícies

L'artista grec Takis aterrarà al MACBA aquesta tardor

Anunci_Ampudia180x180-1
Del 22 de novembre de 2019 al 19 d'abril de 2020, el MACBA acull l'exposició de l’artista grec Takis (Panagiotis Vassilakis), pioner en la creació de noves formes artístiques utilitzant el magnetisme, la llum i el so. Takis va néixer a Atenes ‒ciutat on viu actualment‒ el 1925, però la seva carrera artística es va desenvolupar a París, Londres i Nova York, a més d’Atenes, entre 1950 i 1970. Aquesta exposició serà la primera mostra individual de l’artista a Barcelona.

Al llarg de setanta anys de carrera, Takis ha creat algunes de les obres més innovadores i potents ‒a més de lúdiques‒ de l’art del segle XX, amb les quals ha reinventat els formats de la pintura, l’escultura i la música en relació amb l’energia. Takis va ser un dels pioners de l’art experimental més avançat de la dècada dels seixanta; en concret, la seva obra posava en relació la investigació artística amb la científica i la filosòfica. Encara que les seves primeres escultures feien referència explícita a la cultura clàssica grega, aviat va començar a innovar incorporant forces naturals ‒sobretot el magnetisme, la llum i l’electricitat‒ a les seves escultures i pintures, així com a les performances. De manera semblant, va passar de la figuració a una obra que s’apropava més a l’abstracció experimental.

Entre les principals contribucions de Takis, destaquen les escultures anomenades Signals, inspirades en part en els senyals ferroviaris i que sovint incorporen llums intermitents, i les escultures telemagnètiques, que va iniciar a principis dels cinquanta i va exposar per primera vegada a la Galerie Iris Clert de París. Aquestes escultures consisteixen en objectes metàl·lics suspesos en l’espai gràcies a un sistema d’imants. El 1964, l’obra de Takis va inspirar el nom de la radical galeria Signals de Londres; el 1968 va ser un dels primers artistes convidats al Center for Advanced Visual Studies, fundat per György Kepes al MIT; i el 1969, el fet que retirés una de les seves obres del MoMA de Nova York va catalitzar la creació del grup activista Art Workers Coalition (AWC). So, llum i energia electromagnètica són els principals elements d’un ric llenguatge personal, que es presenta a través d’una selecció de les obres més significatives de la seva trajectòria.

Aquesta exposició posa en relleu la poètica essencial i la bellesa de l’univers electromagnètic explorat per un artista que pretenia descobrir a l’espectador el poder de les forces invisibles que animen el món. Takis va fer servir residus industrials i tecnologies científiques en la seva obra, que va imbuir d’un sentit existencial. Al llarg de la seva carrera, va produir les ja esmentades escultures semblants a antenes denominades Signals, que es podrien definir com artefactes que rebessin i transmetessin missatges a mons llunyans, esdeveniments còsmics, i aparells musicals que fan servir imants, l’electricitat i la participació del visitant per generar sons. Aquestes invencions van reportar a Takis l’admiració de l’avantguarda internacional, des dels poetes de la generació beat americana fins a artistes com Marcel Duchamp.

Al MACBA, el públic hi trobarà boscos de Signals, obres que incorporen dials recuperats d’avions i objectes magnètics inspirats pel radar. L’estrèpit dels Musicales de Takis, la instal·lació mòbil Silver Musical Sphere i el seu Gong completaran la presentació. L’exposició a Barcelona també incorpora una part important documental referent a la relació de Takis amb la galeria i publicación “Signals”, amb MIT, AWC i d’altres espais, galeries i grups radicals de l’època.

Exposició organitzada en col·laboració amb la Tate Modern i el Museum of Cycladic Art, Atenes. 

A la imatge, Magnetic Wall 9 (Red) de Takos, 1961

Et poden
Interessar
...