Expo Josep Coll 2022 baner
El Museu de la Vida Rural acull una exposició sobre Joan Triadú

Exposicions

El Museu de la Vida Rural acull una exposició sobre Joan Triadú

bonart l'espluga de francolí - 21/02/14
Baner_Viladot_Bonart_360x356Impremta Pages - banner-180x178

L’exposició itinerant Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010 arriba al Museu de la Vida Rural el 28 de febrer i romandrà oberta al públic fins l’1 de juny. La inauguració, divendres 28 a les set de la tarda, anirà a càrrec de la presidenta de la Fundació Lluís Carulla, Montserrat Carulla, el director de la Fundació, Carles Duarte, i l’escriptor Josep Vallverdú, que farà una breu xerrada sobre la seva relació amb Joan Triadú i amb el poble de l’Espluga de Francolí.


A més, l’acte comptarà amb la presència del president de la Fundació Flos i Calcat i fill de l’homenatjat, Joaquim Triadú; la filla de Joan Triadú, coordinadora de l’exposició, Teresa Triadú; així com altres familiars i personalitats del món educatiu i literari. També hi seran presents els comissaris de la mostra, Susanna Àlvarez i Joan Josep Isern.


Joan Triadú va mantenir una estreta relació amb l’Espluga de Francolí i la Fundació Lluís Carulla, ja que durant 25 anys va ser el president dels Premis Baldiri Reixac. L’escriptor i pedagog va visitar diverses vegades aquesta població de la Conca de Barberà, on va assistir a jornades dedicades als alumnes, amb jocs i festes populars.


L’exposició, organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Flos i Calcat, vol retre homenatge a l'activista cultural català. Aporta molta informació sobre la vida de Joan Triadú i presenta fragments de les seves obres, objectes personals, una selecció de cartes d’intel·lectuals com Carles Riba, Mercè Rodoreda, Baltasar Porcel, etc., així com un audiovisual en què ell mateix explica la seva trajectòria vital i professional.


La mostra, que vol ser un reconeixement a una trajectòria marcada per la seva lluita perseverant en defensa de la identitat catalana en un context polític i social difícil, inclou, a més, a més, una selecció de textos de Joan Triadú que posen de manifest la importància que donava a l’educació com a mitjà per canviar i millorar les persones.


Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010 es va inaugurar per primer cop al Palau Robert de Barcelona el 17 de gener de 2013 i s’ha pogut visitar també a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès i al Museu de Granollers. Després de passar pel Museu, on romandrà fins l’1 de juny, finalitzarà el seu recorregut a la Biblioteca Terra Baixa (Edifici de l’Energia) de Ribes de Freser, on quedarà instal·lada de forma permanent.


Joan Triadú (Ribes de Freser, 30 de juliol del 1921 — Barcelona, 30 de setembre del 2010) es va llicenciar en llengües clàssiques per la Universitat de Barcelona. Va ser lector de català a la Universitat de Liverpool (1948-1950), va intervenir en la preparació dels primers professors de català de la postguerra i en la creació del concurs literari de Cantonigròs (1944-68). Va col·laborar en les revistes Ariel, Pont Blau, Vida Nova i Serra d'Or i en el diari Avui. Va ocupar el càrrec de  secretari tècnic d'Òmnium Cultural i de director de la Institució Cultural del CIC i de l'escola Thau, i va ser fundador del Consell Català d'Ensenyament (1975). L’escriptor i pedagog va ser distingit amb nombrosos premis i guardons (Premi Ramon Fuster per la tasca pedagògica, Creu de Sant Jordi, Premi d’Honor Jaume I, Premi Atlàntida per la tasca com a crític literari, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Medalla al Mèrit Científic, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, etc.), i l’any 1998 va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull. Els llibres que va publicar en els darrers anys (Dies de memòria 1938-1940: diari d’un mestre adolescentMemòries d’un segle d’orTextos i pretextos de pedagogia, 1938-2008) ressalten la rellevància de les seves conviccions patriòtiques i el situen com a referent en el seu paper de crític literari i pedagog. 

Et poden
Interessar
...

BONART_BANNER-POSTECTURA-817x68