canal-mnactec-1280-150

Notícies

EL RESCAT DE ‘Les Al·legories’ d'Ismael Smith al Museu de Cerdanyola del Vallès

EL RESCAT DE ‘Les Al·legories’ d\'Ismael Smith al Museu de Cerdanyola del Vallès
bonart cerdanyola del vallès - 19/11/19

El 1915 Ismael Smith va modelar els relleus al·legòrics en ciment que decoraven la façana de la via del tren del monumental edifici de la fàbrica Uralita a Cerdanyola, una de les obres més rellevants del patrimoni industrial català. Les peces representen dues al·legories femenines del mar i de la terra. Són de ciment i estan realitzades en diferents fondàries de relleu, baix i alt relleu.

Les peces van estar a la façana de la Uralita durant més de 100 anys amagades darrere la vegetació de la via del tren. Darrerament el seu estat de conservació havia empitjorat molt ja que la brutícia acumulada durant anys havia provocat filtracions d'humitat que estava produint esquerdes i pèrdues en superfície.

El mes de juliol es va iniciar l'operació d'extracció dirigida pel restaurador Jèrôme Rouch, amb l'assessorament del CRBMC i que ha comptat amb tot el suport de l'equip de la Brigada d'Obres de l'Ajuntament i del personal del museu i de l'empresa especialitzada en conservació patrimonial ATCARE. Es tractada d'extreure uns blocs de formigó que pesen 200kg cada relleu i 400kg el marc. Durant els mesos de juliol i agost les peces van ser netejades en superfície i protegides mitjançant un empaperat, gases de cotó i un encofrat de tancament. Al setembre, coincidint amb el desè aniversari del museu, es va procedir a l'extracció, peça per peça, un total de 10 blocs de formigó amb més de 1.200 kg de pes total. Un cop traslladades al museu s'inicia el procés de restauració dels relleus, primerament amb l'extracció de la protecció que es va posar per evitar qualsevol pèrdua en la policromia o les parts més malmeses. Primerament es restaurarà Gea i en els propers mesos Talassa. Tot el procés serà visitable i s'espera que a finals d'any pugui obrir al públic la Sala de les deesses noucentistes.

Escenari_prodigios_Bonart_180x180 pxcanal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90