banner-elscatala-817x88px
Sant Cugat presenta el primer centre d’art textil contemporani de l’estat: Grau-Garriga d\'Art

Notícies

Sant Cugat presenta el primer centre d’art textil contemporani de l’estat: Grau-Garriga d'Art

bonart sant cugat del vallès - 13/03/19
Nial nou-180x178La-Galeria-201602-recurs
El “Centre Grau-Garriga d’Art Textil Contemporani. Cal Quitèria” obre les seves portes aquest diumenge 17 de març de 10 a 14 hores. Es tracta del primer centre d’art tèxtil contemporani de tot l’estat espanyol, i ha estat el resultat del projecte originari de Josep Grau-Garriga i de la voluntat de la ciutat de promoure i difondre l’art tèxtil contemporani.

El Centre obrirà les seves portes amb l’exposició “Cent anys de tapís a Sant Cugat”. El projecte de museïtzació i el comissariat de l’exposició ha estat realitzat per la historiadora i crítica de l’art, Pilar Parcerisas.

Aquest nou equipament cultural es planteja amb la missió de ser un centre d’art actiu destinat a la promoció de l’obra de Josep Grau-Garriga, així com, la difusió i coneixement de l’Escola Catalana del Tapís i de l’art tèxtil en tots els seus corrents internacionals.

El Centre esdevindrà un equipament de referència únic a Catalunya i a l’estat espanyol i pretén assolir un reconeixement a nivell internacional. A més, altres objectius complementaris del centre ubicat a Cal Quitèria són la formació, la recerca, la creació i l’educació a l’entorn de l’art tèxtil contemporani. Per aquest motiu, també disposarà d’una programació d’activitats especial.

Sant Cugat, Grau-Garriga i l’art del tapís

Durant el segle XX la població de Sant Cugat ha destacat per la seva relació amb el tapís que ha estat un signe d’identitat de la seva història recent. L’artista Josep Grau-Garriga (18 de febrer 1929-28 d’agost 2011) va ser un dels impulsors principals de la seva revaluació com a recurs expressiu de primer ordre de l’art contemporani a nivell internacional. La seva obra forma part de les col·leccions dels museus més prestigiosos del món: MOMA (Nova York), Museo de Arte Rufino Tamayo (Mèxic D.F.), Muséé Moderne de la Ville de Paris i el MACBA, entre d’altres.

L’exposició “Cent anys del Tapís a Sant Cugat”

Comissariada per Pilar Parcerisas, mostra una setantena d’obres d’art tèxtil i està dividida en set àrees que expliquen la història del tapís: 1900-1920 Inicis del segle XX; 1920-1944 Tomàs Aymat i el Noucentisme; Art Decó i racionalisme; 1955-1980 La renovació del Tapís i l’Escola catalana; 1957-1991 Josep Grau-Garriga i la creació d’un llenguatge; 1992-2011 Grau-Garriga a França i finalment; Art tèxtil contemporani. A més, l’exposició compta amb material gràfic i audiovisual on es podran conèixer els testimonis dels familiars de Grau-Garriga, Aymat, Samaranch i Pahissa, així com, imatges audiovisuals per entendre la confecció i creació dels tapissos.

Les peces més destacades que es presenten en aquesta mostra són: “La Verema” i “Diana caçadora” de Tomàs Aymat; “Temps tendre” i “La crosta” de Josep Grau-Garriga i “L’iris d’eau” de Jean Lurçat, artista que s’exposa per primera vegada en terres catalanes.

Segons afirma la comissària de l’exposició i del Centre, Pilar Parcerisas: “L’obertura d’aquest centre és un pas endavant per fer de Sant Cugat un lloc de referència en l’art tèxtil, que fa de frontissa entre un passat que es basa en la tradició del tapís a Sant Cugat i un futur que vol respondre a la creixent presència de la creació tèxtil en l’art actual. El nom de Grau-Garriga reforça aquesta visió oberta i renovadora que tindrà aquest equipament.”

Et poden
Interessar
...

817x68