FD_Online_BONART_1280X150

Exposicions

Arriba la Nit de l’Art a Palma

Les galeries obren un any més les seves portes per celebrar l'art des de l'exploració més íntima fins a les propostes més trencadores.

'Composiçao', Lygia Clark (1953)
Arriba la Nit de l’Art a Palma
bonart palma - 21/09/24

La Nit de l’Art il·lumina, una vegada més, l’inici de la temporada artística a les Balears, convertint Palma en un espai de trobada entre la creativitat, la contemplació i l’experimentació artística.

L’esdeveniment marca l'inici de la temporada d'exposicions a Mallorca, oferint una àmplia varietat d'exposicions d'art contemporani, activitats i rutes culturals per les principals galeries i museus de l'illa. Enguany serà la 28a edició, que s'inaugurarà avui dissabte 21 de setembre.

Les 12 galeries associades que participen en la Nit de l'Art són: ABA ART LAB, BARÓ, CCA Andratx, Galeria Fermay, Galeria Fran Reus, KEWENIG Palma, LA BIBI, L21, Maior Pollença, Galeria Pelaires, Pep Llabrés Art Contemporani i Galeria Xavier Fiol. A més, s’hi sumen dos espais adherits: Tube Gallery i 6A Taller i Galeria d’Art, així com dos espais independents: TACA i STAIN projects.

 

Entre la tradició i l'avantguarda

La Nit de l'Art de Palma 2024 presenta una variada i rica selecció d'artistes balears, d'altres parts d'Espanya i internacionals.

El pintor mallorquí Rafel Joan destaca per la seva contínua exploració de la llum i els seus efectes sobre la natura. Robert Ferrer, també resident a Mallorca, es presenta com un hereu de l’art abstracte geomètric espanyol, amb obres que juguen amb l’espai i la tridimensionalitat a través de formes elegants i minimalistes. Marta Blasco, valenciana establerta a Mallorca, ens ofereix una reflexió profunda sobre la relació entre el dibuix i la pintura.

 

Arriba la Nit de l’Art a Palma 'Sabonera espessa', Rafel Joan

A escala internacional, aquesta edició compta amb noms de gran prestigi com Lygia Clark, artista brasilera i una de les figures clau de l'art llatinoamericà. Ghada Amer, reconeguda pels seus usos subversius del brodat en les arts visuals, presenta obres que qüestionen els estereotips de gènere i les jerarquies de poder. A més, la pintora escocesa Janice McNab porta a la mostra una sèrie d’obres que exploren l’experiència femenina, centrant-se en la quotidianitat i les seves connotacions invisibles. També destaca Miju Lee, artista coreana que s’endinsa en l’univers emocional a través de pintures que reflecteixen la fragilitat i la força de les relacions humanes.

Entre els artistes emergents, Sebastian Burger aporta una visió contemporània sobre la fragmentació del cos en un món altament digitalitzat. Stach Szumski, d'altra banda, ofereix una reinterpretació de l’anatomia humana, jugant amb estructures pictòriques que descomponen i reinterpreten el cos des de diverses perspectives visuals.

Els grans noms de l'art espanyol també hi són presents, com el reconegut José María Yturralde, pioner en l'exploració de l'art cinètic i abstracte.

En l’àmbit de les exposicions col·lectives, es poden gaudir d’obres d’artistes internacionals com Mathilde Rosier, coneguda per les seves obres oníriques que exploren la relació entre la natura i la psique humana; José Dávila, amb les seves escultures minimalistes que desafien la gravetat; i Janet Cardiff, artista canadenca famosa per les seves instal·lacions sonores immersives. L’exposició també inclou l’obra de Rebecca Horn, una de les artistes més influents de la seva generació.

Finalment, l’artista catalana Regina Giménez destaca amb una exposició individual, consolidant-se com una de les figures més actives en l'escena artística contemporània.

 

Arriba la Nit de l’Art a Palma 'Estructura (serie cubos)', Yturralde (1971)

 

En aquesta edició de la Nit de l'Art, la col·laboració entre galeries i institucions ha donat lloc a una programació rica i variada. Destaca l'exposició de Concha Jerez al Casal Solleric, pionera de l'art conceptual a Espanya, amb una trajectòria premiada per la seva exploració crítica de temes com la memòria i la censura. A Es Baluard, trobem dues mostres importants: l'exposició de Carlos Garaicoa, que aborda la realitat urbana i les tensions socials, i SIDA. Una història silenciada, que reflexiona sobre l'impacte del VIH/sida a les Illes Balears amb peces de destacats artistes com Robert Mapplethorpe.

La Fundació Miró Mallorca presenta exposicions de Max de Esteban i Laia Ventayol, així com el projecte Calder & Miró. Convidats. A la Llotja, es pot veure l'exposició individual de Jaume Plensa, conegut per les seves escultures monumentals. José María Yturralde exposa també a la Misericòrdia, amb una mostra comissariada per Carlos Jover sobre l'art abstracte i cinètic. Finalment, l'ICAIB i el Museu de Pollença ofereixen una visita guiada a l'exposició Tercet de Danny Rolph.

Tota la programació i els artistes exposats a cada galeria aquí

 

Arriba la Nit de l’Art a Palma 'Diario límite II', Concha Jerez (1996)

Eude, genericGC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88