0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

'Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences' a CaixaForum Barcelona

La mostra posa en relleu les múltiples cares del poder femení

Zanele Muholi
\'Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences\' a CaixaForum Barcelona
bonart barcelona - 02/04/24

Fins al 9 de juny, CaixaForum Barcelona acullVenerades i temudes, exposició dedicada al poder femení al llarg de la història, desplega més de 150 escultures, objectes sagrats i obres d’art del British Museum, juntament amb creacions d’artistes contemporanis. Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences, comissariada per Belinda Crerar i Rosa Martínez, convida a reflexionar sobre les diverses representacions del poder femení i la seva evolució al llarg de les èpoques.

Les obres exhibides exploren les diverses facetes del poder femení a través de talles, amulets, escultures, pintures i màscares. Aquestes representacions, que inclouen divinitats, diablesses, monstres i bruixes, han fascinat, terroritzat i alimentat l’esperança a les cultures que les veneraven. L’exposició inclou l’ampli espectre d’aquestes representacions al llarg de la història, des de deesses fins a santes, i examina com han estat fonamentals en diverses cultures.

El relat expositiu, meticulosament construït per Crerar i Martínez, s’enfoca al poder espiritual femení, deslligant-se del poder polític. La simbologia associada sovint s’entrellaça amb la bellesa femenina, encara que de vegades es difumina el gènere, presentant hermafrodites de notables atributs o figures sense gènere definit.

Crerar i Martínez destaquen com aquestes imatges parlen del desig humà de seguretat, orientació, cicles naturals de fertilitat i de la continuïtat de la vida. Personifiquen desitjos i passions, caos i harmonia. A la mostra, s’evidencia com les representacions femenines poden ser marginals o fosques, centrals per a la societat, indicar independència o lideratge femení, i alhora transitar entre ser venerades i temudes. Venerades i temudes ens ofereix un viatge visual i conceptual que il·lumina la riquesa i complexitat del poder femení, des de la veneració fins al temor, destil·lant significat a cada representació.

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal