banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

'The Animals' de la fotògrafa i activista Estela de Castro

Els retrats de 122 animals maltractats s’exposen a Casa Canals de Tarragona per denunciar la “crueltat” de l’acció humana. L’exposició, impulsada pel Centre d’Arts Contemporànies Mèdol, serà visitable fins al 7 d’abril.

\'The Animals\' de la fotògrafa i activista Estela de Castro
bonart tarragona - 04/03/24

A l'exposició The Animals creada per la fotògrafa i activista Estela de Castro, la imatge és igual d'important que el text. “Són retrats bonits que amaguen diversos tipus de violència i això és el que vull mostrar”, ha afirmat de Castro, qui ha reconegut que no ha estat fàcil realitzar el projecte per la duresa de les històries. L’autora ha retratat aquest centenar d’animals quan aquests vivien en diversos centres d’acollida, sobretot de Catalunya i de Madrid, després d’haver estat víctimes d’abandonament, caça, atropellaments, tràfic il·legal, experiments en laboratoris, zoos o en centres de producció, entre altres. El projecte va començar a caminar el 2020, durant els mesos de confinament, i s’ha allargat durant un any i mig.

“Vaig adornar-me’n que a través de la bellesa dels animals podia explicar les seves històries”, ha detallat Estela de Castro, qui ha recordat que tot va començar “arran de voler ajudar amb l’adopció dels gossos i dels gats” de la Fundació Animal Rescue. Des de llavors, ha anat capturant amb la seva càmera les cicatrius de diversos animals com el Dante, un gos borni de raça Beagle rescatat d’un centre d’experimentació, o de l’Irving, un estornell que ja no pot volar perquè va ser ferit d’un tret.

Despertar consciències

Per aquest motiu, ha defensat que aquesta exposició “no té sentit” si l’usuari final només mira la imatge, però no llegeix el text que l’acompanya. “És igual d’important la paraula que la imatge, ja que sinó només són retrats bonics”, ha afegit de Castro, qui ha assegurat que l’objectiu de la mostra és evidenciar els diversos tipus de violència que pateixen els animals actualment.

En aquest sentit, el director del Mèdol, el Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, Vicent Fibla, ha puntualitzat que els retrats de The Animals “no se centren en les ferides físiques sinó que fan aflorar les seqüeles emocionals”. “Sacsegen la nostra consciència a través de la bellesa i el preciosisme”, ha afegit. Unes paraules que han estat compartides per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, qui ha defensat la importància que l’art i la cultura “moguin consciències”.

Pròxima exposició: ‘Zoocosis’

The Animals ha estat la primera exposició de temàtica animalista que des del Mèdol tenen previst per aquesta temporada. El pròxim mes de maig, l’artista Estela de Castro tornarà a Tarragona per presentar Zoocosis. En aquest cas, ho farà vestíbul de l’antiga seu de l’Antic Banc d’Espanya per denunciar les conductes estereotipades i repetitives que provoca als animals el confinament en espais engabiats o a l’aire lliure en instal·lacions zoològiques. Ambdues exposicions s’han organitzat conjuntament amb el col·lectiu tarragoní Cultura Verda.

SS_Bonart-180x180-Online300x300

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal