Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Entrevistes

Maguí Noguer, directora de la Fundació Valvi: "El nostre lema és 'un espai de cultura amb les portes obertes a la ciutat'"

La Fundació celebra vint anys destinant els seus esforços a la promoció de les arts plàstiques, la literatura, la poesia, la música i el videoart, sempre amb artistes vinculats estretament amb les comarques gironines

Maguí Noguer, directora de la Fundació Valvi: \

El proper 23 de gener a les 19:30 hores s'inaugura l'exposició Cent vint artistes a la planta baixa de la Casa de la Cultura i l'antiga Biblioteca de Girona. En aquest acte hi seran presents totes les autoritats gironines i personalitats que han estat vinculades durant aquests vint anys a la Fundació Valvi, una fundació privada sense ànim de lucre situada a la ciutat de Girona i creada per Joaquim Vidal Perpiñà l'any 2004. La mostra estarà oberta al públic fins al 2 de març del 2024. 

Aquesta entitat destina els seus esforços a la difusió de la cultura en l'àmbit de les arts plàstiques, de la literatura (edita una col·lecció pròpia amb el nom de Biblioteca Valvi), de la poesia, la música i el videoart, sempre amb artistes vinculats estretament amb comarques gironines. Durant el transcurs d'aquests vint anys, s'hi han realitzat diferents exposicions individuals d'art contemporani de totes les disciplines com la pintura, l'escultura, la ceràmica, el gravat, les instal·lacions i el videoart.

Maguí Noguer, directora de la Fundació Valvi: \

En total, la Fundació ha realitzat 114 exposicions de les quals 14 han estat antològiques, 28 de maduresa, 36 de memòria personal, 19 de nous talents,17 duets, 5 noves mirades i 5 col·lectives o documentals en col·laboració amb institucions. Pel que fa als artistes que han exposat a la Fundació Valvi: 48 artistes han estat de Girona, 59 de comarques i 13 estrangers estretament vinculats a les comarques gironines.

La Fundació edita també un catàleg gratuït amb imatges de l'obra i un estudi fet per diferents historiadors i crítics d'art per cada exposició que presenta. A més, també es duen a terme presentacions de llibres, recitals de poesia, conferències i taules rodones, així com concerts en petit format. Cal dir que l'entrada a les sales d'exposicions i l'assistència a totes aquestes activitats és gratuïta.

 

Amb motiu del vint aniversari de la Fundació Valvi conversem amb Maguí Noguer, directora de la Fundació Valvi de Girona.

 

Parla'ns dels inicis de la Fundació Valvi

La Fundació Valvi és l’evolució de la Fundació Studium per l'esport, l'ecologisme i la cultura sorgida l'any 1996. Llavors, patrocinava primordialment el bàsquet gironí, aconseguint l'ascens de l'equip Valvi Girona a primera divisió, i ja disposava d'una petita sala d'exposicions. Actualment, la seu està situada al mateix lloc amb el nou nom de Fundació Valvi, va reobrir les portes el 2 de març del 2004, renovada amb dues sales d'exposicions: Sala Mercè Huerta, i Sala M. Martí i Pol amb un auditori adjunt que porta també el nom del poeta i compta amb un aforament per un total de 90 persones. 

Com resumiries els principals objectius de la Fundació 

L'objectiu de la nostra Fundació no se centra exclusivament en les arts visuals, ja que també s'obre a la música i a la llengua catalana, i a través dels Premis Valvi reconeix a les persones o entitats que destaquen en la preservació del nostre patrimoni paisatgístic, cultural i en l'àmbit de la solidaritat. El nostre lema és "un espai de cultura amb les portes obertes a la ciutat". 

Amb motiu de l'aniversari dels vint anys de la Fundació heu organitzat l'exposició "Cent vint artistes" a la Casa de la Cultura de Girona... 

És una exposició col·lectiva de la col·lecció Fons d'art de la Fundació Valvi. Aquesta mostra fa referència als 120 catàlegs que hem editat de totes les exposicions temporals que hem realitzat durant aquests vint anys a la Fundació. Cal assenyalar que hi ha exposicions que són duets. També hem afegit els artistes que exposaran la seva obra l'any 2024 i 2025. El criteri que seguim per aquestes mostres és el de l'excel·lència amb tots els estils des de la més clàssica fins als artistes que són més multidisciplinaris. Podem afirmar que tenim un ventall que ho abasta tot!!! Com és fons d'art, una col·lecció particular estarà col·locada de forma aleatòria amb el gust del col·leccionista. Ja que contraposarem (amb l'objectiu d'aconseguir una afinitat), i barregem disciplines per tal d'establir un diàleg entre escultura, pintura, fotografia, videoart, etc. La mostra té dues parts molt diferenciades. La primera, que és la gran que abasta la secció de pintura, l'instal·lació i l'escultura, mentre que la segona estarà localitzada a l'antiga Biblioteca, que ens ha obert la Casa de la Cultura de Girona en exclusiva per aquesta ocasió. En aquesta secció, els visitants podran apreciar peces de dibuix, pintura, fotografia i gravat, que totes elles són obres sobre paper de diferents mides i dimensions. Només hem fet aquesta distinció. Aquest és l'únic concepte diferenciador i que hem volgut col·locar d'una forma aleatòria per donar a pensar a l'espectador, ja que aquest haurà de rumiar quin és el criteri que hem seguit, aquí està la gràcia!!! El criteri podrà ser de forma, concepte, color, visual, etc. Però el més important que volem fer, l'excusa són els vint anys de vida de la Fundació, és el catàleg amb crítics i historiadors de l'art reconeguts que presentarem a finals d'aquest febrer del 2024. Cal dir que la producció d'aquest catàleg és gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona. En aquest nou catàleg es fa un resum significatiu de tots els artistes que han participat en les exposicions tant de caràcter nacional i internacional. Cal remarcar que tots ells tenen el seu taller situat a les comarques gironines. Cal destacar, que en els estatuts de la Fundació Valvi hi ha escrit un lema que és que la Fundació vol ser "una porta oberta a la ciutat dins del món de les arts plàstiques". I, per tant, també hem d'agrair a tot el públic que ha vingut durant tots aquests anys a les inauguracions de les nostres exposicions temporals. Tots els artistes que han exposat han estat vinculats amb les comarques gironines, i durant tots aquests vint anys ens hem ocupat d'anar-los a visitar al seu taller per cada exposició que hem organitzat. D'aquests 120 artistes hem comptabilitzat que una seixantena són gironins i una cinquantena són estrangers. 

Qui és el Joaquim Vidal Perpiñà?

El Joaquim Vidal és un mecenes que sempre ha tingut la Fundació des del 1996, data en què va decidir obrir la Fundació Studium per l'esport, l'ecologisme i la cultura sorgida l'any 1996. Llavors patrocinava primordialment el bàsquet gironí, aconseguint l'ascens de l'equip Valvi Girona a primera divisió, i ja disposava d'una petita sala d'exposicions. Actualment, el Sr. Vidal a través de la Fundació patrocina els Premis per la preservació del Paisatge, Cultura i Solidaritat com també està vinculat al Spar Girona femení de bàsquet. 

Em pots nomenar algunes de les persones que han estat guardonades amb els Premis Valvi? 

Cada any editem un petit llibret amb els premiats. Els premiats de la Fundació Valvi del 2023 han estat: Josep Cassú i Serra (Bordils, 1941) pel Premi Joan Saqués i Roca; l'entitat Health us Nepal pel Premi Salvador Sunyer i Aimeric; el Centre Excursionista Farners pel Premi Joaquim Codina i Vinyes. La Fundació va entregar una obra única d'Emili Biarnès a cada un dels premiats. 

D'aquestes exposicions, quines destacaries més o que han tingut més impacte al públic gironí? 

Potser les retrospectives, ja que són un reconeixement a la trajectòria professional de cada artista. En resum, jo crec que totes han estat importants, perquè a tots els artistes se'ls hi demana que l'exposició sigui inèdita i pensada exclusivament per l'espai expositiu de la Fundació Valvi. 

També des de la Fundació editeu llibres... 

Sí, és veritat, ja que la Fundació disposa d'editorial pròpia. Cal recordar que la darrera publicació de la Biblioteca Valvi és el número 35, que és la biografia de l'escultor Pic Olives, que no s'havia escrit res fins ara d'ell, ni s'havia fet cap estudi. 

Tema beques, continuaran havent-hi les mateixes o n'incorporeu alguna de nova? I quin tipus de beques són? 

Tenim un estudi pendent sobre el personatge de Santiago Russinyol. La col·lecció de la Fundació Valvi edita llibres i a través de beques demana per fer antologies i biografies. Per altra part, també en fem sobre escriptors clàssics gironins. 

Pel que fa al sector de la música, també sou molt actius... 

Sí, amb aquest món, sempre venen nous pianistes virtuosos provinents del Liceu de Barcelona i de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Organitzem un cicle de set concerts de joves pianistes virtuosos, que sempre el celebrem per la primavera. També actuem de col·laboradors i espònsors en diferents Festivals de Música de Girona com: el de Festival Strenes (secció Joves Talents), Festival Estiu-Jazz, el Festival Guitarra de Girona i Costa Brava i també hem estat participant durant sis anys en el Festival de Cinema de Girona (secció de videoart, ja que vam ser els creadors d'aquesta secció). Per altra part, també som espònsors del Festival Temporada Alta i col·laborem amb el Festival Inund'Art de Girona, amb una performance a la seu de la Fundació Valvi. Futur i novetats de la Fundació Valvi 

La raó de ser de la Fundació és... 

Cal dir que nosaltres vam néixer de la necessitat del buit de sales d'exposicions que hi havia a Girona ciutat. Actualment crec que continuarem amb la mateixa filosofia. Per altra part, cal destacar que hem incorporat en plantilla una adjunta a direcció per continuar amb la tasca de la Fundació, que és una historiadora de l'art, i que es diu Germina Bastardas. Ella s'encarrega d'ajudar-me en la selecció d'exposicions i és la meva mà dreta. Gràcies a la seva incorporació volem potenciar la presència de la Fundació Valvi a les xarxes socials i a tot el món de les noves tecnologies.

JP_Bonart-180x180-Online_Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1