banner_aire_bonart_horitzontal

Certàmens

El Festival d'Art Independent Pepe Sales dedica la 17a edició a Natalie Clifford Barney

Del 20 de gener fins al 7 de febrer del 2024 se celebrarà la 17a edició del Festival d'Art Independent Pepe Sales de Girona que aquest any li dedica l'edició a novel·lista i poeta Natalie Clifford Barney (Ohio, 1876 - París, 1972)

El Festival d\'Art Independent Pepe Sales dedica la 17a edició a Natalie Clifford Barney
bonart girona - 09/01/24

El Festival Pepe Sales, organitzat per Cosol Ribas i Lluís Llamas, té com a principals objectius aquest any el de donar visibilitat als col·lectius LGBTIQ + i a totes les persones que, arreu del món, pateixen persecució i repressió per raó de la seva inclinació o identitat sexual. També vol reclamar la necessitat que les lleis en defensa de la igualtat s'han d'implementar arreu així com els drets adquirits han de mantenir la seva vigència. Alhora que també es vol denunciar i conscienciar socialment que la llibertat d'expressió ni arriba arreu ni a tota la ciutadania.

Altres objectius que fixa el Festival són: fer ressò dels missatges d'empoderament de la dona, de llibertat sexual i del compromís social, que en aquest cas Clifford transmet a la seva obra; incentivar la cultura en tots els seus àmbits i apropar a la gent; provocar i exhibir la creació artística fora del circuit tradicional com va fer Barney amb el seu Saló i amb l'Academie de Femmes; establir vincles artístics entre els participants superant l'àmbit estricte del Festival; fomentar la participació intergeneracional i divulgar i traduir al català l'obra literària de Barney.

Segons fonts de l'organització, el Festival estableix una recerca i coordina, en funció de l'autor escollit, en aquest cas, Natalie Clifford Barney, que va ser una novel·lista obertament lesbiana i la creadora del Saló Barney. També va ser la inspiradora i musa d'altres escriptors, com també va ser coneguda, al seu temps, amb el sobrenom de l'Amazona. Clifford va ser molt conscient que l'empoderament femení havia de tenir en compte la cultura i també que el plaer sexual permetia guanyar llibertat a les dones.

Dues exposicions i 60 artistes

Pel que fa a la programació de les activitats del Festival, aquest s'obrirà amb la presentació per part de Lluís Llamas, codirector del Festival i Raquel Tulleuda, doctora i sexòloga. Tot seguit s'inaugurarà l'exposició d'arts plàstiques comissariada per Àngel Artigas i Provi Casals. Per altra part, al claustre del Centre Cultural La Mercè de Girona es podrà visitar la mostra de fotografia comissariada per Albert Gispert-Saüch i Josep Burset. En aquestes dues exposicions hi participaran un total de 60 artistes, en les que totes les seves peces estan dedicades a l'Amazona (dones guerreres: mitologia i realitat) i a Barney i la seva lluita pels drets dels col·lectius LGTBIQ +. Per altra part, a l'auditori de la Mercè es realitzarà una performance, cabaret que estarà presentada per Aleix Cabarrocas i que comptarà amb les actuacions de Pole Seduction (Pole Dance), Drag-Rouge (show Drag Queen) i Narjess i Wini (Dj electrònic músic i percussió).

El 21 de gener, a les 11:00 hores hi haurà sessió de cinema matinal al Cinema Truffaut de Girona i vermut literari en què es projectarà el llargmetratge Carol (2015) (que és un referent del cinema lèsbic), dirigit per Tood Haynes, amb Cate Blanchet. La presentació i col·loqui anirà a càrrec d'Imma Merino, periodista i crítica de cinema. Tot seguit, es durà a terme un vermut i lectura de poemes de Natalie C. Barney i la participació dels Motards Dimonis de Santa Eugènia i de les Amazones rapsodes a la Plaça del Pallol. El 22, a les 20:30 hores se celebrarà la conferència a càrrec de Sara Torres, escriptora i poeta, autora de la novel·la Lo que hay i premi Cecal 2023 com a millor autora revelació. El tema que es tractarà enguany serà: Natalie Clifford Barney i el Saló Barney. Tot seguit es durà a terme la lectura de textos de Silvia Ardèvol, Mariona Ginès, Abel Debritto i Genni.

El 23 de gener, es durà a terme la Gran Gala del Festival a partir de les 20:00 hores al Centre Cultural la Mercè en què hi intervindran artistes consagrats, que compartiran escenari amb altres en camí de ser-ho i en la que realitzaran espectacles de música, dansa, performance, teatre en directe. La presentació anirà a càrrec de Dididayan i Àlex Meyer. El 24 de gener se celebrarà el Festival de curtmetratges inèdits a les 20:00 hores al Cinema Truffaut, que és dirigit per Ester Bertran. El 25 de gener a les 20:00 hores es farà una taula rodona i debat obert sobre militància i activisme en la lluita per la paritat i la llibertat sexual, llibertats assolides per les persones LGTBIQ+; El mecenatge al món de l'art exercit per particulars; Personalitat i temps de Natalie C. Barney.

El Festival finalitzarà el 7 de febrer a les 20:00 hores amb la cloenda de les exposicions al CC de la Mercè.

JP_Bonart-180x180-Online_Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88