banner_aire_bonart_horitzontal

Notícies

Fundació Catalunya Cultura celebra l'aprovació de la reforma de la Llei de Mecenatge

El govern de l'Estat aprova per decret la reforma de la Llei de Mecenatge, una reforma que suposa un pas endavant en el reconeixement del tercer sector

Fundació Catalunya Cultura celebra l\'aprovació de la reforma de la Llei de Mecenatge
bonart barcelona - 19/12/23

El Consell de Ministres ha aprovat el 19 de desembre, un Reial decret llei mitjançant el qual modifica la Llei de Mecenatge vigent des de fa 21 anys.

L’aprovació de la reforma d’aquesta llei es va frustrar en la passada legislatura dos dies abans de rebre la conformitat del Senat. Després de ser confirmada al Congrés amb els vots favorables de tots els partits polítics (31 vots) i l’abstenció de Vox (5 abstencions), la reforma es trobava en tràmit a la Cambra Alta quan totes dues Cambres es van dissoldre per l’avançament electoral del 23J. Ara, el Govern l’ha aprovat aquest dimarts com a Reial decret llei i entrarà en vigor l’1 de gener de 2024. Posteriorment, el Parlament haurà de validar-la.

El marc jurídic vigent a Espanya per al mecenatge és la Llei 49/2002, de 23 de desembre que, al seu torn, actualitzava la Llei 30/1994, de Fundacions i d’Incentius Fiscals a la Participació Privada en Activitats d’Interès General, la primera que va incorporar el terme “mecenatge”.

La directora de la Fundació Catalunya Cultura, Maite Esteve, ha destacat: “Feliç per la resposta a una reivindicació històrica a una legislació en matèria de mecenatge que s’adapti al s. XXI, més europea i justa que posa en valor la solidaritat i la participació privada en l’interès públic. Queda camí per recórrer però celebrem l’avanç i agraïm a tantes persones que des de múltiples plataformes l’han fet possible”.

Cal destacar que aconseguir un nou marc legal i fiscal de mecenatge a l’Estat que afavoreixi el compromís ciutadà i empresarial amb la cultura a través de la filantropia i el mecenatge, ha estat un dels objectius principals de la Fundació des de la seva creació. La Fundació lidera la Plataforma pel Mecenatge que engloba més de 180 entitats dels àmbits cultural, social i d’investigació i recerca, que s’han sumat a la reivindicació de la reforma de la Llei, i que tenen en comú una mateixa visió pel que fa a la promoció del mecenatge.

L’aprovació d’aquesta reforma de la llei és el resultat del treball col·lectiu del Tercer Sector, que porta anys reclamant-la, i la seva interlocució amb el Congrés i amb el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.

Els quatre canvis principals en la llei són:

  • Les deduccions passen del 35% al 40% aplicables amb caràcter general, tant per a persones físiques com jurídiques.
  • Per millorar el percentatge de deducció, es redueix de 4 a 3 anys el nombre d'exercicis en els quals ha de fer donatius una mateixa entitat. Les persones físiques podran passar al 45% i les entitats jurídiques al 50%.
  • La quantitat que es pot desgravar per micromecenatge passa de 150 a 250 euros (és la base sobre la qual es poden deduir el 80% de la donació a l'IRPF).
  • S'amplia la llista d'activitats econòmiques que poden gaudir de l'exempció: s'hi inclou la inserció sociolaboral i l'educació a persones amb altes capacitats, per exemple
Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1