Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

Chillida Leku posa en diàleg obres destacades de Braque, Calder o Giacometti a 'Univers Maeght'

L'exposició proposa un diàleg entre les obres de Chillida i alguns dels artistes amb què va treballar l'històric marxant Aimé Maeght amb la seva dona Marguerite

Alexander Calder, Trois soleils jaunes. Foto Roland Michaud
Chillida Leku posa en diàleg obres destacades de Braque, Calder o Giacometti a \'Univers Maeght\'
bonart hernani - 04/12/23

Chillida Leku inaugura Univers Maeght que acull peces destacades d'artistes com Georges Braque, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Pau Palazuelo, Julio González, Jean Arp, Barbara Hepworth, Antoni Tàpies, Joan Miró o Marc Chagall.

Organitzada en col·laboració amb la Fondation Marguerite i Aimé Maeght i la Fundació Eduardo Chillida – Pilar Belzunce, la mostra constitueix una de les primeres fites de la programació que commemora el centenari del naixement d'Eduardo Chillida. “Univers Maeght permetrà que Eduardo Chillida celebri el seu aniversari, el proper 10 de gener del 2024, envoltat dels seus amics a Chillida Leku”, destaca Mireia Massagué, directora de Chillida Leku.

Les escultures que formen part d'Univers Maeght, la primera col·lectiva d'envergadura internacional que se celebra a Chillida Leku, procedeixen de la Fundació Maeght, la col·lecció d'escultures de la qual és una de les més importants en l'àmbit internacional. “La meva família està encantada, amb motiu del centenari del seu naixement, de tornar a envoltar Eduardo [Chillida] amb les obres dels artistes amb què va poder treballar quan va venir a Saint-Paul de Vence, a França, amb la seva família. L'amistat entre els meus avis i els meus pares i aquest gran artista i la seva dona Pili perdura a la meva generació. Els considero part integrant de la meva família. Quants estius vam passar junts quan Eduardo i el meu pare Adrien treballaven, en particular, als gravats de Chillida i l'argila xamota!”, apunta Isabelle Maeght, administradora de la Fundació Maeght.

“Per Chillida Leku –continua Mireia Massagué– és molt important col·laborar amb una institució que va ser clau en el desenvolupament de l'obra d'Eduardo Chillida. Portar Hernani escultures d'artistes de primer nivell amb què va col·laborar és una fita que ens alegra profundament”.

De Calder a Barbara Hepworth, la història de l'escultura del segle XX amb un total de 17 peces, els 11 artistes exposats han marcat significativament la història d'escultura del segle XX i ens ajuden a comprendre millor l'obra de Chillida i a posar-la en el context històric i artístic.

La mostra comença a l'exterior del mas Zabalaga amb Morning cobweb (1969), una escultura monumental d'Alexander Calder que dialogarà amb Jean Arp i amb altres escultures d'Eduardo Chillida. A més, aquesta peça, que permet introduir-s'hi i experimentar l'espai i la lleugeresa d'aquesta obra de 7 tones, es quedarà a Chillida Leku durant tot l'any. A l'interior del mas, l'exposició continua amb obres de Chillida, Alberto Giacometti, Alexander Calder, Joan Miró, Juli González, Barbara Hepworth, l'única dona artista de la mostra, Pablo Palazuelo i Georges Braque. L'última part de la mostra presenta obres-objecte relacionades amb l'ús de què és quotidià i la màgia d'Antoni Tàpies o la poesia pintada de Marc Chagall.

Univers Maeght, que es podrà veure a Chillida Leku fins al pròxim 14 d'abril del 2024, sorgeix com a tribut a la fundació Maeght de Saint-Paul-de-Vence (França) i presenta l'obra d'artistes que, en paraules de Solana, "compartiren l'ambient de creació, utopia i llibertat que es respirava a la Fundació, especialment a l'estiu, quan el lloc acollia tota mena d'esdeveniments culturals".

BANNERS BONART_180x180La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal