BONART_1280x150

Exposicions

Eduard Bigas evoca Josep Pla

Eduard Bigas evoca Josep Pla

L’any 1923, com a corresponsal a Berlín per al diari La Publicitat, Josep Pla relatava al públic català l’escenari europeu de la postguerra mundial. Des de diversos països, en aquells anys Pla va escriure la crònica de la realitat del moment, marcada per una inflació desbocada, una creixent crispació i un ascens dels populismes que acabaria desencadenant l’arribada al poder dels diversos feixismes la dècada següent.

Un segle després, el pintor i dibuixant Eduard Bigas, un altre reconegut palafrugellenc ara establert a Berlín que, com Josep Pla, ha viatjat per bona part d’Europa sense abandonar mai els vincles amb el seu país, contempla l’escenari europeu i constata que tot allò que veu el remet inexcusablement a l’obra de Pla: la inflació, la invasió russa d’Ucraïna, el renaixement i auge dels populismes i l’extrema dreta…

L’exposició de la Fundació Josep Pla, que es pot visitar fins al 4 de gener del 2024, ofereix una sèrie de peces d’Eduard Bigas creades específicament per a aquesta mostra en les quals ressona la lectura de l’obra de Josep Pla i que s’estructuren a partir de diversos espais que han marcat la seva trajectòria vital i que il·lustren el perfil cosmopolita que uneix els dos autors.

Des de Palafrugell, amb la qual tant Bigas com Pla presenten un vincle indissoluble, l’exposició inicia un viatge per Londres, Rússia i Berlín, llocs triats per Bigas per evocar l’obra de Pla: l’autor d’El quadern gris hi va exercir de corresponsal i hi va escriure algunes de les seves obres, i Eduard Bigas, a través de la seva pròpia experiència i de les seves impressions, actualitza la mirada planiana a través de tècniques diverses. Així, doncs, es mostren majoritàriament dibuixos amb tinta en papers tenyits amb te i aquarel·la.

A partir d’aquestes coincidències, però des de la diversitat de formes d’expressió, els dos autors estableixen una conversa amb cent anys de distància. Fent dialogar les arts plàstiques i la literatura, Eduard Bigas s’inspira en la realitat que reflecteixen les paraules de Pla per projectar la seva mirada sobre el present: el resultat és una sèrie de peces que ens conviden a rellegir la història de fa un segle i, alhora, ens il·luminen en el moment actual.

JP_Bonart-180x180-Online_La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px