Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

"Picasso i els artistes catalans" a La Fundació Palau

\

La Fundació Palau inaugura el 21 d'octubre a les 12 h. l'exposició Picasso a la retina. Retrats d'artistes catalans, una mostra que es podrà visitar fins al 18 de febrer del 2024.

 

Aquest any es compleixen cinc dècades de la mort de Pablo Picasso, i per aquest motiu s’han organitzat una sèrie d’actes per tot el país, entre els quals, el que es du a terme a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac amb el títol Picasso a la retina. Artistes catalans retraten Picasso. Els comissaris són Sebastià Sánchez, especialista en el modernisme i el noucentisme, i Eduard Vallés, gran expert en l’obra de Picasso.

L’any 1971 un dels millors coneixedors de l’obra picassiana, Josep Palau i Fabre, va publicar el llibre Picasso i els seus amics catalans, que serveix com a punt de partida de l’exposició, amb la idea de mostrar al públic la importància que va exercir l’artista malagueny en alguns creadors catalans de finals del segle XIX i principis del XX.

A l’exposició hi apareixen representats un gran nombre d’artistes de reconegut prestigi, com Ramon Casas, Ricard Canals, Pablo Gargallo i Ricard Opisso, entre altres. Tots ells treballen el retrat, temàtica recurrent al món de l’art que serveix per entendre com es produeix l’evolució d’aquesta temàtica, tant des del terreny més creatiu i personal com pel fet d’assolir una estabilitat econòmica i social pels encàrrecs rebuts.

Però no solament s’exhibeixen obres pintades pel mateix Picasso, sinó que també hi apareixen altres artistes de la mateixa generació. Les obres provenen de diferents museus catalans i del Museu Gargallo de Saragossa, a més de col·leccions particulars. La mostra va acompanyada per un excel·lent catàleg on han intervingut una vintena d’autors que ajuden a entendre la vinculació de Picassso respecte als seus companys de generació.

El llibre de Palau i Fabre serveix per aproximar-se a les relacions que va mantenir Picasso amb alguns dels artistes més importants dins de l’àmbit català. Per això, “els retrats recollits en l’exposició serviran per veure com Picasso esdevingué ell mateix i el seu rostre matèria pictòrica, deixant-nos sentir amb quins artistes tingué més complicitats i també quins s’interessaren tant per la seva figura com per la seva producció artística”.

Baner-generic-180x180_GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90