Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

Brussel·les reivindica la vigència de Tàpies

bonart brussel·les - 17/09/23

L'exposició Antoni Tàpies. The Practice of Art, que es pot visitar al Bozar-Centre de Belles Arts de Brussel·les, és la primera gran retrospectiva de l'artista català a Bèlgica l'any en què se celebra el centenari del seu naixement. L'exposició està formada per 122 obres que es mostren juntes per primera vegada i que van des de primeres obres fins a les més contemporànies. Més enllà de l'experimentació amb la forma i la matèria, l'exposició també explora les dimensions místiques, filosòfiques i polítiques de l'univers de l'artista.

 

La mostra, que es fa en el marc de la presidència espanyola del Consell de la UE i es podrà veure a Brussel·les fins al 7 de gener de 2024, comença amb els primers dibuixos i autoretrats del pintor i escultor català i continua amb les pintures matèriques de la dècada de 1950 i els objectes i assemblatges de les dècades dels seixanta i setanta. Segueixen les pintures al vernís dels vuitanta, que havia iniciat poc abans, durant els primers anys de la democràcia a Espanya. També inclou obres de la dècada dels noranta, quan Tàpies va continuar la seva experimentació formal i material.

L'exhibició està comissariada per Manuel Borja-Villel i organitzada pel Museu Reina Sofia en col·laboració amb el Bozar-Centre de Belles Arts i la Fundació Antoni Tàpies. Després del pas per la capital belga, es podrà visitar al Reina Sofía de Madrid i a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.

Brussel·les reivindica la vigència de Tàpies

Associat a l'«art informal», Tápies no només va investigar sobre la matèria, utilitzant a les seves obres materials modestos i poc convencionals, com sorra, cabells o palla, i creant suports espessos amb elements inesperats com el làtex o el quitrà per després gravar-hi signes i símbols de caràcter místic o arqueològic, sinó que va explorar la percepció de la realitat i la naturalesa humana, recorden els organitzadors.

En la inauguració, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha assenyalat que la mostra de Tàpies a Brussel·les suposa el "rellançament" de l'artista a nivell internacional. "Tàpies, que podria haver passat un temps en l'oblit, tindrà un rellançament. L'haurem de tornar a situar com el gran artista de la segona meitat del segle XX", ha dit Nadal, que ha remarcat que l'exposició està "cronològicament molt ben plantejada".

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014canal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1