download

Exposicions

La Fundació Josep Pla inaugura "Ressonàncies europees: Eduard Bigas evoca Josep Pla"

La Fundació Josep Pla inaugura \
bonart palafrugell - 29/06/23

La Fundació Josep Pla inaugura el 30 de juny l'exposició Ressonàncies europees: Eduard Bigas evoca Josep Pla, mostra que es podrà visitar fins al 4 de gener del 2024.

L’exposició mostra una sèrie de peces d’Eduard Bigas inspirades per la lectura de l’obra de Josep Pla i creades específicament per aquesta mostra, que s’estructuren a partir de diversos espais que han marcat la seva trajectòria vital i que il·lustren el perfil cosmopolita que uneix els dos autors.

L’any 1923, com a corresponsal a Berlín per al diari La Publicitat, Josep Pla relatava al públic català com es veia l’escenari europeu de la postguerra mundial. Durant les seves estades a diversos països –França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit, Rússia–, Pla escriuria la crònica de la realitat del moment, marcada per una inflació desbocada, una creixent crispació i un ascens dels populismes, que acabaria desencadenant l’arribada dels diversos feixismes al poder la dècada següent.

Un segle després, el pintor i dibuixant Eduard Bigas, un altre palafrugellenc establert a Berlín que, com Josep Pla, ha viatjat per bona part d’Europa sense abandonar mai els vincles amb el seu país, contempla l’escenari europeu i constata que tot allò que veu el remet inexcusablement a l’obra de Pla: la inflació, la invasió russa d’Ucraïna, el renaixement i auge dels populismes i l’extrema dreta…

Des de Palafrugell, on tant Bigas com Pla se senten arrelats, l’exposició inicia un viatge per diversos territoris europeus: Londres, Rússia, Berlín són els llocs triats per Bigas per evocar l’obra de Pla: l’autor d’El quadern gris hi va exercir de corresponsal i hi va escriure algunes de les seves obres, i Eduard Bigas, a través de la seva pròpia experiència i impressions, actualitza la mirada planiana per reflectir la situació present a través de l’expressió artística. Tots dos miren la realitat que els envolta, i en transmeten les seves impressions: un a través del llapis i el pinzell, l’altre amb la ploma.

A partir d’aquestes coincidències, però des de la diversitat de formes d’expressió artística, els dos autors estableixen una conversa amb cent anys de distància. Fent dialogar les arts plàstiques i la literatura, Eduard Bigas s’inspira en la realitat que reflecteixen les paraules de Pla per projectar la seva mirada sobre el present: el resultat és una sèrie de peces que ens conviden a rellegir la història de fa un segle i, alhora, ens il·luminen en el moment actual. Durant tot el 2023, en una iniciativa col·lectiva coordinada per bonart en la qual participen diversos equipaments culturals, a la seva vila natal s’han programat exposicions d’homenatge a la seva obra, que permeten apreciar la varietat i versatilitat de l’obra d’Eduard Bigas.

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1