canal-mnactec-1280-150

Certàmens

“LLANGA” de Josep Vallverdú protagonista de l’ANY 12 a La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové

“LLANGA” de Josep Vallverdú protagonista de l’ANY 12 a La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové
bonart lleida - 14/06/23

La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové, que fou concebuda per Josep Guinovart i inaugurada l’any 2010, celebra enguany la seva tretzena edició (és l’any 12 perquè l’any del començament dedicat a Guinovart va ser batejat com a Any 0). Actualment, compta amb 16 obres exposades de forma permanent enmig del pintoresc paisatge de La Pobla de Cérvoles i a partir d’aquest 17 de juny hi sumarà una nova adquisició.

L’artista de l’any serà el lleidatà Josep Vallverdú i la festa de La Vinya dels Artistes s'emmarcarà dins dels homenatges realitzats en commemoració del centenari del seu naixement. Josep Vallverdú, conegut sobretot com a escriptor de narrativa per a infants i joves i com a traductor, excel·leix també en els llibre personals en tots els seus registres: biografia i autobiografia, llibres de memòries, de viatges, dietaris i, darrerament, el seu gènere més conreat és la poesia, mostrant així la seva versatilitat i talent en diverses àrees literàries. Vallverdú és l’autor de més de tres-cents tres obres només en primera edició, tal i com presenta l’exposició GeoGrafies, que mostra vida i obra, comissariada per Carme Vidalhuguet. Durant la seva llarga trajectòria, ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi Trajectòria, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, la Creu de Sant Jordi, també és Medalla d’Or i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida, finalista en dues edicions del Premi Josep Pla i finalista també del Premi Andersen, que vindria a ser com el Premi Nobel en Infantil i Juvenil, i és també Premi de literatura infantil i juvenil de les Lletres Espanyoles. Ha estat també reconegut amb el Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. L'obra que es presenta a la Vinya, anomenada “Llanga”, és una representació escultòrica d'un dibuix creat per l'artista. Aquest dibuix és un llangardaix, un dels animals que ha estat protagonista d’obres de l’autor com Saberut i Cua-verd. Amb aquesta obra, amb el Llanga,
Vallverdú busca capturar l’essència i la imaginació present en les pàgines dels seus textos i donar-li vida a través de l'escultura. De fet, Vallverdú té dues passions: escriure i dibuixar. Una de les raons fonamentals perquè l'obra de Josep Vallverdú hagi de tenir un lloc a Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové és la seva afinitat amb la terra. Amb arrels pageses, Vallverdú posseeix un coneixement directe de la vida rural i ha demostrat al llarg de la seva trajectòria un compromís amb la defensa i difusió de la cultura pagesa. Vallverdú gaudeix treballant la terra i vivint en plena harmonia amb la natura. Mitjançant aquesta obra, s'estableix una unió simbòlica entre el seu amor per la terra i el seu llegat literari, creant així una experiència artística única i enriquidora. Aquesta obra també estableix una feliç síntesi amb el "Poema de l'Home" de Guillem Viladot, gran amic de Vallverdú, obra que també està instal·lada a La Vinya dels Artistes.

D’aquesta manera, la presència de l’obra de Josep Vallverdú a la vinya dels artistes de Mas Blanch i Jové és un homenatge merescut a un dels autors més prolífics de les lletres catalanes i un dels més reconeguts, i esdevé una representació tangible de la seva imaginació literària i un símbol de la seva passió per la terra, una manera de preservar i compartir la seva contribució a la cultura i d'inspirar altres artistes i amants de la literatura. L’animalística és molt present en l’obra de Josep Vallverdú. Al Bestiolari hi ha un poema dedicat al llangardaix:

El llangardaix o lluert
és tot ell de color verd.
Es passeja, ufanós,
senyorívol, orgullós.
I tot de sobte s’afua
sense deixar-se la cua.

Gossos i gats, animals amb els quals pot conviure, són els protagonistes de la seva obra: Rovelló, el gos etern o L’home dels gats; però també en són, de protagonistes, tot d’altres animals a La conquesta del barri, Un estrany a l’Arca, El venedor de peixos, Un cavall contra Roma, Tres xacals a la ciutat, En Mir, l’esquirol; Gasand i el lleopard, El vol del falcó, Lladres de cavalls. És un autor amb molta sensibilitat pels animals i per l’ecologia. I ho demostren el Bestiolari i el Bestiolari 2 amb dibuixos de Manuel Cusachs i amb pròlegs, el primer, de Pep Coll i, el segon, de
Josep-Lluís Carod-Rovira. La inauguració que tindrà lloc el proper 17 de juny compta amb la confirmació de més de 400 assistents, els quals tindran l'oportunitat de visitar altres escultures que es troben a La Vinya dels Artistes. A més, es podran contemplar les obres exposades de forma permanent al celler, així com una exposició temporal titulada "Ojos de Guerra", creada per set artistes ucraïnesos. A través d'aquesta exposició, es mostra la crua realitat que viu el país i s'intenta conscienciar sobre els perills de la guerra. Aquesta última exposició estarà oberta al públic fins al dia 9 de juliol.


La festa, que se celebrarà al 17 de juny, consistirà amb un sopar a peu dret maridat amb els vins del celler Mas Blanch i Jové, l’actuació de la Companyia Cassigalls i la música de Jordi Montàñez. Les entrades, molt limitades, es van posar a disposició del públic a 45 euros i també es pot participar als concursos d’Instagram i de Facebook del celler Mas Blanch i Jové per aconseguir algunes de les invitacions que se sortegen.

Eude, genericSS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1