BONART_1280x150

Exposicions

"Més lloc per a la fosca. Una lectura ecocrítica de Solitud" al Bòlit_StNicolau

\
bonart girona - 12/05/23

Bòlit_StNicolau inaugura el 12 de maig, a les 19 h, l’exposició Més lloc per a la fosca. Una lectura ecocrítica de Solitud que aplega obres de Maddi Barber, Pilar Codony, Mireia Coromina, Alba G. Corral, Alba Lombardía i Carles Viarnès.

L’exposició, comissariada per Elvira Prado-Fabregat, reflecteix la tensió d’una lluita somorta per redefinir el relat de la natura. Aquesta exposició proposa una lectura ecocrítica de la novel·la i estableix un diàleg entre l’univers mític, literari i visual, creat per Víctor Català/Caterina Albert i artistes contemporànies de diferents disciplines. A banda d’explorar altres aspectes de la natura a Solitud, part del contingut de l’exposicióposa el focus en l’imaginari gòtic lligat al folklore i a la idea del sublim –la natura més feréstega–, des d’on l’autora qüestiona les “idees velles” que engrillonen les subalternitats de la dona i la natura. Per a Caterina Albert, la investigació ficcional era un eix vital.

I no hi ha cap altra ficció més engolidora, més inabastable, que la de la natura. Hem mirat d’explicar-la a través de mites i d’hipòtesis científiques, que hem revisat i desconstruït incansablement. Hi hem dedicat segles d’esforços analítics i sintètics. Però la (resta de la) natura sempre s’acaba rebel·lant contra les nostres descobertes. Ens entestem a desxifrar-la —traduir allò que ens permet en xifres—, recrear-la, arbitrar-la, però una mena de sornegueria còsmica plana sobre nosaltres. Sovint ens acaba contradient encara un altre cop. Tampoc no sabem ben bé què fer-ne, d’aquesta mà de xifres. Al final, sempre guanya el verb. El relat que lliga fórmules i hipòtesis, fets més o menys (im)probables i fantasia. Som física. Som química. Som biologia. Som matèria mesurable, radiografiable, però si hi ha una força que tingui la capacitat d’acabar capgirant –encara que sigui temporalment– “la realitat” és la fantasia.

Més lloc per a la fosca forma part d’un projecte transversal d’investigació i creació i és una coproducció del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el Museu de la Vida Rural i el Museu de l’Escala. Fa pocs dies se’n va estrenar la versió escènica al Teatre Municipal de Girona i properament un assaig en recollirà les reflexions teòriques i els processos creatius.

La mostra proposa una lectura ecocrítica de la novel·la, es a dir, la revisa des del punt de vista de la construcció cultural de la natura –un concepte complex i ple de contradiccions– i estableix un diàleg entre l'univers mític, literari i visual, creat per Víctor Català/Caterina Albert i diferents artistes contemporànies de diferents disciplines.

Impremta Pages - banner-180x178Eude, generic

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90