Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Notícies

La Casa Batlló, el Chillida Leku d'Hernani i L'ETNO Museu Valencià d'Etnologia candidats als premis EMYA

La Casa Batlló, el Chillida Leku d\'Hernani i L\'ETNO Museu Valencià d\'Etnologia candidats als premis EMYA
bonart barcelona - 05/05/23

Representants de 33 museus de 19 països europeus celebren des del 3 de maig i fins al 6 de maig la trobada de l'European Museum Forum (EMF), l'organisme que impulsa els premis EMYA (European Museum of the Year Award) al millor museu europeu de l'any. El veredicte es donarà a conèixer demà i entre els museus finalistes hi ha la Casa Batlló, el museu Chillida Leku d’Hernani i L’ETNO Museu Valencià d’Etnologia. Aquest premi es concedeix des de 1977 i és un instrument per valorar específicament els canvis, innovacions i tendències en el món dels museus. Pel que fa a la conferència de l'EMF, consta de debats, conferències, tallers i visites on hi participen tots els museus finalistes, així com guanyadors d’edicions passades.

El jurat ha nominat enguany 33 museus de 19 països de l'àmbit europeu que van presentar la seva candidatura. L'essència del guardó és reconèixer una innovació significativa (ha d'afectar el 80% dels seus serveis i /o instal·lacions en museus preexistents) que tingui a veure amb els "valors europeus, socials, humanitaris i democràtics" en un sentit ampli.

"No és un premi al millor museu, sinó cada any s'hi presentarien els mateixos candidats", ha volgut puntualitzar Jette Sandahl, presidenta de l’EMF i fundadora del Museu de la Dona de Dinamarca, aquest divendres.

Al llarg de l'última dècada la consciència ambiental, les propostes relatives a la sostenibilitat i també a la justícia social han esdevingut més importants, a vegades centrals, pels museus. Així ho ha relatat Sandahl: "Els museus solien viure en el passat o en una torre d'ivori, però això comença a canviar", ha observat, a les portes del veredicte que es farà públic demà al vespre en una gal·la a la Llotja de Mar.

"No han de ser grans museus necessàriament, acceptem tota mena de projectes i de països diferents", ha assenyalat Amina Krvavac, presidenta del jurat i directora executiva del Museu de la infància i la guerra de Sarajevo (Bòsnia Hercegovina). L'any passat, el guanyador va ser el 'Museum of the Mind', de Haarlem (Països Baixos), dedicat a la psiquiatría.

Després d'un any de visites i de treballa amb els museus aspirants, demà es coneixerà el guanyador del premi principal, el del Consell d'Europa al millor museu i també una sèrie de premis i distincions més petites i específiques sobre innovacions per als mateixos 33 aspirants.

El MUHBA, amfitrió

Els Premis EMYA (European Museum of the Year Award) tenen per objectiu estimular l’intercanvi internacional d’idees i crear noves xarxes de col·laboració i inspiració entre les institucions participants. Per aquest motiu, els Premis s’acompanyen d’un programa de debats, conferències, tallers i visites, on hi participen tots els museus finalistes, així com guanyadors d’edicions passades.

Enguany la conferència se celebra a Barcelona, amb el Museu d'Història de la ciutat com a amfitrió. El seu director, Joan Roca, ha agraït públicament el suport del Consistori i de l'ICUB i la seva contribució a fer que la capital catalana sigui "la capital dels museus" per uns dies.

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90