Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

"Tàpies viu. Viu Tàpies". Arrenca l'Any Tàpies

\
bonart barcelona - 31/03/23

L’Any Tàpies reivindicarà la vigència de l’artista amb quatre exposicions a la Fundació Antoni Tàpies i desenes d’activitats. Tàpies viu. Viu Tàpies serà el lema d’aquesta efemèride, que se celebrarà entre el 13 de desembre del 2023 i el 13 de desembre del 2024. La celebració posarà en relleu la vigència de l’artista amb un programa coral i internacional que sumarà noves veus al relat de Tàpies de la mà de les noves generacions, i projectarà la Fundació Antoni Tàpies com un espai obert. Algunes de les veus que nodriran els nous relats seran el cineasta Albert Serra, la periodista cultural Rita Roig o la influenciadora Juliana Canet.

Tàpies viu. Viu Tàpies.

L’any 2023 arrencarà amb la commemoració del centenari del naixement de l’artista Antoni Tàpies (1923-2012), efemèride que la Fundació Antoni Tàpies celebrarà, del 13 de desembre del 2023 al 13 de desembre del 2024, amb un seguit d’exposicions i activitats al voltant de la figura, de l’obra i del llegat de l’artista. L’homenatge tindrà com a lemaTàpies viu. Viu Tàpies amb la voluntat de potenciar la figura de l’artista i aprofundir en diverses vessants de la seva obra i del seu pensament, així com de ressaltar-ne la vigència remarcant aquells aspectes que ens interpel·len avui.

Aquesta celebració també vol convidar la ciutadania i les institucions a formar-ne part mitjançant un programa coral en clau participativa; incorporar noves veus al relat de Tàpies sumant les mirades de les noves generacions, i projectar la Fundació Antoni Tàpies com un espai obert a l’art i al pensament, essent fidels al llegat i a la voluntat de l’artista. Així doncs, s’està treballant amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Gran Teatre del Liceu, la Filmoteca de Catalunya, la Fundació Suñol i la Fundació Victoria de los Ángeles, entre d’altres.

La Fundació Antoni Tàpies assumeix el comissariat de l’Any Tàpies per mitjà d’un equip específic dedicat a l’efemèride: Núria Homs, conservadora de la Fundació, és la comissària de l’Any Tàpies; Judith Barnés n’és la coordinadora; i un comitè assessor format per Manuel Borja-Villel, Pilar Cortada, Anna Saurí, gerent de la Fundació, Clara Tàpies i Toni Tàpies, contribueixen a articular un programa sòlid de projecció internacional. L’equip de la Fundació al complet treballa per desenvolupar-lo.

Programa nacional i internacional

El programa difondrà la figura i l’obra d’Antoni Tàpies a escala nacional i internacional, tot aprofundint en diversos aspectes de l’artista, tant la seva vessant plàstica com el seu compromís social i polític. Des d’un punt de vista interdisciplinari i actual, la Fundació Antoni Tàpies esdevindrà el centre neuràlgic de la commemoració, tot i que la celebració també pretén abastar el territori amb la voluntat d’acostar la institució a la ciutadania. Les activitats de l’efemèride han de permetre connectar la figura de l’artista amb el segle XXI, tot incorporant altres veus i la mirada de les noves generacions.

\

Projectes expositius

Per a l’homenatge de l’artista, la Fundació produirà un total de quatre projectes expositius: la mostra Tàpies. L’empremta japonesa, comissariada per Núria Homs, centrada en la influència que alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX van exercir en l’obra de l’artista com a transmissors dels ensenyaments del budisme zen; l’exposició titulada A = A, B = B, comissariada per l’artista i científic Pep Vidal, pren Tàpies com a punt de partida per reflexionar entorn de les connexions que es donen entre l’art i la ciència mitjançant la participació d’artistes nascuts a partir de la dècada de 1980; la mostra Sengai, que s’està negociant amb l’Idemit su Museum of Art de Tòquio amb la voluntat de presentar pintures i cal·ligrafies del monjo budista japonès Sengai (1750 – 1837), i l’exposició Antoni Tàpies. Retrospectiva [títol de treball], una retrospectiva dedicada a l’obra d’Antoni Tàpies comissariada per Manuel Borja-Villel i coproduïda pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) i la Fundació Antoni Tàpies.

Col·laboracions

En l’àmbit territorial, la Fundació col·laborarà amb diferents equipaments culturals del país per tal d’arribar a altres públics i facilitar el diàleg amb altres discursos. En aquest sentit, tot i que la Fundació esdevindrà el centre neuràlgic de la commemoració, s’està treballant en l’organització d’una exposició de cartells de Tàpies al Museu d’Història de Catalunya i també una exposició divulgativa de caràcter itinerant, pensada per al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa a la proposta educativa i al programa públic, el centenari es materialitzarà en nombroses activitats que abordaran alguns dels interessos més destacats de l’artista, com són el cinema i la música. Així doncs, el servei educatiu de la Fundació Antoni Tàpies desplegarà un programa d’activitats de cara al curs 2023-2024 que donarà la veu al conjunt de la comunitat educativa i que oferirà eines, recursos i oportunitats per tal que els centres educatius de tot el país que així ho vulguin, puguin sumar-se a l’Any Tàpies i difondre l’obra i el pensament de l’artista a les noves generacions.

El llegat de Tàpies i la contemporaneïtat

Algunes de les accions previstes són: una jornada educativa de caràcter extensiu, que tindrà lloc al llarg de tot el curs escolar per acompanyar processos d’aprenentatge a partir de l’obra de l’artista; un material educatiu de caràcter itinerant, que posarà el focus en el vincle que Tàpies tenia amb el llibre com a objecte, obra d’art i font de coneixement, i un seguit d’accions participatives, amb la voluntat de visibilitzar el treball de l’artista. D’altra banda, amb la voluntat de cercar l’equilibri entre la memòria, el llegat d’Antoni Tàpies i la contemporaneïtat, la Fundació convidarà professionals del sector cultural de renom i també veus emergents per assimilar una manera de representar i d’interpretar el món i portar-la cap al present.

En conjunt, l’Any Tàpies mostrarà de forma transversal el procés de treball de l’artista, tot aprofundint en la seva pràctica creativa a l’hora de construir un univers propi. També posarà en relleu la seva escriptura i pensament, de manera que, més enllà de l’obra plàstica, es posin en valor els referents i les afinitats de l’artista i el pensament que va llegar al país, sovint poc coneguts. A més, es vol incidir en l’interès d’Antoni Tàpies per la ciència, com a disciplina que ens permet comprendre el món, per la seva atenció en la filosofia oriental, posant el focus en l’interès que Tàpies tenia per les cultures no occidentals i la manera com aquestes van impregnar la seva producció. Simultàniament, es posarà en relleu el seu compromís social i com aquesta actitud es va mantenir al llarg de tota la seva vida. La mirada contemporània d’Antoni Tàpies i la seva projecció envers el futur es complementaran donant espai a joves creadors i investigadors que treballaran el coneixement i l’obra de l’artista.

L’Any Tàpies comptarà amb la col·laboració pública i privada com a pauta de funcionament. En aquest sentit, es generaran complicitats en la relació amb els actors públics i privats que poden aportar recursos addicionals. La Fundació Antoni Tàpies està promovent la declaració d’Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic per a l’Any Tàpies, per afavorir els patrocinis privats als efectes de l’aplicació dels beneficis fiscals. 

Banner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px