Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

La Fundació Foto Colectania presenta "Marcelo Brodsky. Resistència poètica"

La Fundació Foto Colectania presenta \
bonart barcelona - 01/02/23

La Fundació Foto Colectania, gràcies a la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell, presenta el proper 2 de febrer l’exposició Marcelo Brodsky. Resistència poètica, comissariada per Irene de Mendoza.

Marcelo Brodsky. Resistència poètica, comissariada per Irene de Mendoza, tracta l’obra de Brodsky (Argentina, 1954) considerat un dels autors més rellevants que treballen en la recuperació de la memòria privada i la seva intersecció amb les històries col·lectives. La seva obra es basa en un procés de revisió de les imatges: prenent com a punt de partida fotografies d’arxiu de successos històrics, Brodsky les actualitza incorporant textos i traços de color, estenent així el seu significat. En general, els seus treballs formen part d’assajos conceptuals al voltant d’esdeveniments socials i se situen entre la fotografia, la instal·lació, la performance i el memorial.

La temàtica de l’obra de Brodsky abasta tot el món. Arrenca amb la lluita pels drets humans a Argentina i s’estén a molts altres països en els seus treballs posteriors. La revisió dels esdeveniments de l’any 1968, que mostra imatges de protestes mundials, s’ha convertit en un dels seus projectes més ambiciosos per enfrontar-nos, a més, amb altres realitats interconnectades de l’època, com el colonialisme, el capitalisme, el racisme o el patriarcat. També ha reivindicat moviments pels drets civils o el Black Lives Matter dels Estats Units, i més recentment, destaca la recerca de la justícia reparadora per a les víctimes del genocidi a l'estat colonial d’Àfrica del sud-est (l’actual Namíbia).

En declaracions recents de l’autor: “Les fotografies sempre queden obertes per a múltiples interpretacions, i les meves intervencions a les imatges suggereixen una direcció. Els textos i els colors afegits construeixen una forma alternativa de llenguatge, una poètica de la resistència. El que intento fer intervenint imatges històriques i recuperant el seu context és llençar fletxes al futur, que és el nostre present.”

Primera mostra monogràfica de Brodsky a España

L’exposició Resistència poètica és una de les primeres mostres monogràfiques dedicades a Marcelo Brodsky al nostre país. Reuneix algunes de les seves sèries més conegudes, començant amb una selecció de cinc fotografies realitzades durant el seu exili a finals dels anys 70 a Barcelona, i una secció dedicada al seu projecte Bona Memòria, en la qual investiga i documenta les conseqüències de la dictadura argentina sobre els seus companys d’escola. Aquesta obra es convertiria en el punt de partida per a les intervencions amb text i color sobre fotografies que aplicarà en els seus projectes posteriors.

Altres sèries que es presenten a l’exposició són la seva emblemàtica 1968. El foc de les idees, que mostra els moviments desencadenats arreu del món el 1968, les fotografies de la lluita contra el franquisme o l’apartheid a Sud-àfrica (que realitza juntament amb el fotògraf Gideon Mendel), Aturada Nacional sobre les recents revoltes de Colòmbia el 2021, i la impactant Rastres de violència, que mostra el primer genocidi del S.XX a través de les fotografies colonialistes de l’Imperi Alemany a l’actual Namíbia.

La Fundació Foto Colectania presenta \

Marcelo Brodsky, artista visual i activista

Marcelo Brodsky és un compromès artista visual i activista dels drets humans. És membre actiu de l’organització de drets humans Asociación Buena Memoria i de la Junta Directiva del Parque de la Memoria de Buenos Aires, dedicat a les víctimes del terrorisme d’estat.

Mayer Award de Ciutadania Global per la Universitat de Tufts, Boston (2015) o el Premi Drets Humans atorgat per l’organització Bnai Brith (2003). També ha publicat diversos libres com 1968. The Fire of Ideas (2018), Poetics of resistence (2019), Tiempo del Árbol (2013), Correspondencias visuales, entre d’altres.

Brodsky ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives en països com Argentina, Brasil, Xile, Uruguai, Perú, Espanya, França, Alemanya, Suïssa, Itàlia, República Txeca, Regne Unit, Israel i Estats Units. Les seves obres formen part de les col·leccions del Museum of Fine Arts de Houston, la Tate Collection de Londres, el Metropolitan Museum of Art de Nova York, entre d’altres.

Com a activitat paral·lela, el dimecres 8 de febrer a les 19:00 hores s’ha programat una conferencia de Marcelo Brodsky a la Universitat Pompeu Fabra titulada Trabajos de Memoria en la qual farà un recorregut a través del seu treball artístic. L’acte està organitzat amb l’Institut de Cultura i el Màster en Estudis Comparats de Literatura, Art i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra.

Aquesta exposició es podrà visitar fins al 28 de maig del 2023 de dimecres a dissabte d’11:00 a 14:30 h i de 16:00 a 20:00h i el diumenge d’11:00 a 15:00 h.

300x300Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px