BannerFCC_Bonart
Reus dona el tret de sortida a l\'Any Domènech i Montaner

Notícies

Reus dona el tret de sortida a l'Any Domènech i Montaner

bonart reus - 31/01/23
Nial nou-180x178thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

L'Any Lluís Domènech i Montaner reivindicarà al llarg d'aquest 2023 la figura i l'obra de l'arquitecte modernista català coincidint amb el centenari de la seva mort. Per difondre el seu llegat s'organitzaran diverses activitats com exposicions, fires modernistes, visites teatralitzades o la publicació de novetats editorials al voltant de la figura. El tret de sortida a la commemoració s'ha fet des del Pavelló dels Distingits del Pere Mata de Reus, projectat precisament pel mateix Domènech i Montaner. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l'ha definit com un "geni" que defensava els efectes "sanadors" de la cultura. Les comissàries de l'any, Gemma Martí i Clàudia Sanmartí, han defensat la voluntat de "descentralitzar" els actes.

La majoria d'ells es programaran a Barcelona, on hi ha les obres "més representatives", ha explicat Martí. També a Canet de Mar on hi té un "lligam personal i familiar" i a Reus, una ciutat on va emergir el vessant "intel·lectual" de l'arquitecte. La programació s'ha dividit en tres eixos. En el primer es tractarà tot allò relacionat amb l'arquitectura, en el segon amb l'àmbit més social i polític, ja que va ser un dels "pares del catalanisme", ha dit Sanmartí. I, el tercer bloc es fixarà en la projecció europea i internacional de Domènech i Montaner.

A Reus, l'arquitecte modernista va fer un dels seus edificis més emblemàtics, la Casa Navàs, a més de projectar l'Institut Pere Mata, un centre psiquiàtric. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha manifestat que Domènech i Montaner va ser un "pioner" a l'hora d'entendre el "diàleg entre disciplines culturals". També ha destacat que és un "exponent universal" de la cultura catalana que "transcendeix les nostres fronteres i el nostre temps".

En la mateixa línia, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha presentat a Domènech i Montaner com un "home de país" i ha destacat la seva "transversalitat" a l'hora "d'assentar les bases" dels segles XIX i XX que van ser "decisius per Catalunya". Pellicer també ha apuntat el vessant europeu de l'arquitecte "polifacètic".

Domènech i Montaner, un arquitecte multidisciplinari

Lluís Domènech i Montaner va néixer el 1849 a Barcelona i es va graduar a la Universitat de Barcelona aconseguint el títol de Ciències Exactes, Físiques i Naturals. Després, a Madrid estudiaria arquitectura. Després de treballar en l'editorial familiar, el 1878 va publicar l'article 'En busca d'una arquitectura nacional' on definia el que després s'ha anomenat Modernisme.

Pel que fa a la seva faceta política, va formar part el 1882 del Centre Català i va impulsar el Memorial de Greuges. Més tard, va ser president de la Lliga de Catalunya i d'Unió Catalanista. Va dedicar els últims anys de la seva vida a escriure llibres sobre diverses qüestions històriques.

Et poden
Interessar
...