XXII-Joves-Fotograf(e)s-2024-817x68

Exposicions

La Virreina. Centre de la Imatge pensa l'arquitectura de Barcelona a "Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1974)"

Francesc Català-Roca, seu de l’editorial Gustavo Gili, 1961. © Fons Fotogràfic F. Català-Roca / Arxiu Històric del COAC
La Virreina. Centre de la Imatge pensa l\'arquitectura de Barcelona a \
bonart barcelona - 30/01/23

La Virreina. Centre de la Imatge inaugura el 3 de febrer l'exposició Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1974). La mostra, que tindrà lloc a l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili (Rosselló, 87), està comissariada per Valentín Roma i coproduïda amb el COAC i el Centre Obert d’Arquitectura.

El 1985, Carles Martí i Xavier Monteys van publicar un article titulat «La línia dura», amb el qual presentaven el número de comiat de la revista 2C. Aquest text feia un recorregut pel treball d’un grup d’arquitectes —Hannes Meyer, Hans Wittwer, Mart Stam, Johannes Duiker o Evan Owen Williams, entre d’altres— que durant els anys trenta, en el si del moviment modern, van prioritzar els problemes constructius enfront de les justificacions estètiques. Martí i Monteys van encunyar fins i tot una nova categoria per referir-se a aquests autors i a les seves obres, als quals van denominar «l’ala radical del racionalisme».

Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1974) comença i acaba amb una mateixa preocupació pels llocs i les condicions en què viuen les classes subalternes locals, és a dir, comença amb el concurs sobre El Problema de la Vivienda Económica en Barcelona (1949) i acaba amb la publicació, el 1974, del Contra Pla de la Ribera, elaborat pel Laboratori d’Urbanisme de Barcelona (LUB), el qual donava suport a les reivindicacions veïnals davant l’opció tecnicopolítica oficial de reestructuració de la zona litoral.

Aquesta mostra reuneix 29 casos d’estudi ordenats cronològicament i reconstruïts mitjançant documents, textos i imatges que, en la seva majoria, s’ensenyen per primera vegada dins d’un context expositiu. L’exposició es completa amb un itinerari per cinc dependències diferents —degudament senyalitzades— de l’editorial Gustavo Gili, fet que permet entendre la seva morfologia arquitectònica original. Per acabar, s’ha seleccionat una sèrie d’imatges que Francesc Català-Roca va realitzar sobre l’edifici en el moment de la seva construcció i obertura. Aquest reportatge, juntament amb les nombroses instantànies del mateix autor incloses en cada cas d’estudi, formen un conjunt de més d’un centenar de fotografies que s’inscriuen dins dels actes commemoratius pel centenari del naixement del fotògraf.

L'exposició es podrà visitar fins al 2 de juliol del 2023.

Impremta Pages - banner-180x178thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

0224-banner-bonart-MetgeRural-1280x107px