BANNERS BONART_1280x150

Exposicions

L'exposició "Sorolla. Caçant Impressions" marca l'inici del Palau Martorell

L\'exposició \
bonart barcelona - 22/12/22

El 20 de desembre es va presentar Sorolla. Caçant Impressions, l'exposició que marca l'inici d'un nou espai expositiu permanent a la ciutat de Barcelona i que comptarà amb una programació regular, que oferirà grans exposicions de col·leccions internacionals. També acollirà activitats familiars, així com una línia dedicada a la projecció d'artistes contemporanis i un atractiu programa de conferències.

Palau Martorell és un projecte d'iniciativa privada dirigit per Jesús Rodríguez i José Félix Bentz, tots dos gestors culturals amb una àmplia i important trajectòria. “Palau Martorell és un espai polivalent que neix amb la vocació de complementar el ric teixit cultural que ja existeix a Barcelona i de convertir-se en un veritable motor cultural. Per a nosaltres Palau Martorell és un projecte de ciutat”, afirmen Rodríguez i Bentz. I afegeixen: “Volem portar a Barcelona importants mostres de grans mestres com Chagall, Alphonse Mucha, Calder, Basquiat o Tamara de Lempicka, entre d’altres grans exposicions”.

Palau Martorell

Palau Martorell és l'edifici neoclàssic que acollia l'Antiga Societat del Crèdit Mercantil, situat al carrer Ample, número 11, i va ser construït entre 1886 i 1900, sota la direcció de l'arquitecte Joan Martorell i Montells. La finca destaca per les seves grans proporcions, la seva simetria i la distribució dels elements decoratius en el cos central de la façana principal.

Situat davant la Plaça de la Mercè, l'edifici ofereix unes fantàstiques vistes de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè. L'estructura del palau, de planta rectangular, està formada per semisoterrani, planta baixa, dos pisos, àtic i terrat.

La protagonista de la planta baixa és, sens dubte, una gran claraboia amb una espectacular vidriera sostinguda des de dos pisos més amunt, que aporta llum natural a tot l'espai, acompanyada per una ornamentació formada per columnes dòriques. La planta principal, l'única amb accés al balcó, acull un magnífic espai rectangular que destaca pels seus frescos en el sostre i el laboriós cassetonat que vesteix tota la sala de manera majestuosa.

Sorolla. Caçant Impressions

La primera gran mostra triada per a obrir la programació del Palau Martorell és Sorolla. Caçant impressions, comissariada per Blanca Pons-Sorolla, besneta de l'artista valencià i experta en la seva obra, i María López del Museu Sorolla. Una exposició única, mai abans vista a Barcelona, que podrà visitar-se des del 21 de desembre fins al 5 de març de 2023. 

L'exposició, organitzada pel Palau Martorell en col·laboració amb el Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla, consta d’un total de 193 olis en petit format sobre taula, cartó o altres materials pertanyents a la col·lecció del Museu Sorolla.

Al llarg de la seva vida, Joaquín Sorolla (1863-1923) va arribar a pintar prop de dos mil olis sobre cartons o tauletes de petita mida. En deia “anotacions”, “taques”, o “notes de color”. Aquest format va ser cada vegada més utilitzat al llarg del segle XIX pels grans artistes, perquè permetia recollir amb rapidesa idees o impressions de coses vistes que anaven més enllà d'un simple esbós. Al principi es van considerar obres íntimes, productes inacabats del treball del pintor, però aviat es va apreciar en elles la seva llibertat creativa i van començar a exposar-se i a cotitzar-se com a mostres d'allò més personal i original de l'artista. Sorolla les va utilitzar a vegades per a assajar composicions, però sovint com a simple exercici. Les conservava en el seu estudi, subjectes amb agulles cobrint amb elles parets senceres, però aviat va començar a emmarcar-les, i en totes les seves exposicions aquests cuadrets van tenir una presència abundant i destacada.

 

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90