canal-mnactec-1280-150

Notícies

La Sagrada Família acaba la construcció de les torres dels evangelistes Marc i Lluc a finals d’any

La Sagrada Família acaba la construcció de les torres dels evangelistes Marc i Lluc a finals d’any
bonart barcelona - 23/09/22

La Junta Constructora de la Sagrada Família ha anunciat que culminarà a finals d’any les torres dels evangelistes Marc i Lluc. En roda de premsa han explicat que es troben en la recta final de la construcció del temple centrada en l’aixecament de les sis torres centrals. Pel que fa a la Torre de Jesús, la més alta del temple, han explicat que treballen amb la voluntat que estigui enllestida el 2026. El temple ha registrat una “progressiva” recuperació després de la pandèmia i tancarà l’any amb 3,4 milions de visitants i uns ingressos de 87 MEUR. De cara a 2023, esperen recuperar xifres de 2019 i superar els 102 MEUR amb 4 milions de visitants. La basílica ha presentat les escultures del Lleó i el Bou que coronaran la torre de Marc i Lluc.

Segons han explicat, com a part del conjunt de torres centrals, les quatre torres dels Evangelistes envoltaran la torre de Jesús i faran 135 metres d’alçada una vegada finalitzades. Per identificar quin evangelista representa cada torre, les torres acaben amb la figura corresponent del tetramorf, amb el llibre i les ales, unes figures que la iconografia cristiana, l’art i l’arquitectura han utilitzat des de fa segles per representar evangelistes.

Les torres es divideixen en tres parts: la base, el cos principal i els terminals. Cada terminal, alhora, està dividit en tres parts més: el fust amb les lloances Amen i Al·leluia, més amunt un icosaedre amb els focus que il·luminaran la creu, i ja al cimal de la torre la figura corresponent al tetramorf. La construcció es basa en pedra tesada, com la que s’utilitza a les torres centrals, però sense l’estructura de formigó armat a les cantonades.

Les quatre torres comptaran amb quatre figures de tetramorf, obra de l’escultor Xavier Medina Campeny. Representen els narradors de la vida de Jesús tradicionalment: un home o àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àliga en el de Joan.

Els tetramorfs compten amb les ales superiors que culminen la cota de 135 metres i es podran distingir fàcilment des de la distància. Les ales son fetes amb la darrera geometria reglada que usava Gaudí.

La torre de Jesús superarà els 172 metres

Pel que fa a la torre de Jesús, serà la més alta del temple amb 172,5 metres d’alçada. Actualment ja s’ha aixecat i supera els 126 metres. Serà una torre central coronada per una creu de quatre braços que farà 17 metres d’alçària i amb uns braços de 13,5 metres d’amplada.

L’equip tècnic ha concretat que s’està preparant el projecte d’execució del terminal de la torre de Jesucrist i de la creu amb la intenció de coronar la creu per a l’aniversari de la mort d’Antoni Gaudí i coincidint amb la capitalitat mundial de Barcelona amb l’arquitectura.

El 2024 es farà anunci de la data de final d'obres

En el cas de la construcció general del temple, la junta constructora no ha estimat quan podrien acabar els treballs. Han reconegut que la recuperació després de la pandèmia i l’increment d’ingressos “ajudarà” però s’han emplaçat a 2024 per anunciar la data de finalització de les obres.

Els treballs pendents

Segons han explicat, són diversos els treballs pendents per finalitzar la construcció de la Sagrada Família. Per una banda hi ha la Façana de la Glòria, amb la construcció de les quatre torres completes, el Baptisteri i la Capella de la Penitència. Es reiniciarà la construcció de les cobertes de les naus laterals i centrals i quedarà pendent la Capella de l’Assumpta i els trams de claustre annexos, la segona sagristia i les tasques per la realització dels subterranis i accessos.

D’altra banda, han explicat que el mes vinent iniciaran la restauració de la Façana del Naixement. Serà el treball més important de restauració que s’haurà fet mai al temple.

15.000 persones a les portes obertes

Aquest cap de setmana la basílica celebrarà les seves jornades anuals de portes obertes. A través d’un sorteig obert a tota al ciutadania s’han repartit entrades a 15.000 persones. Aquestes podran visitar gratuïtament el temple i veure en persona les escultures del tetramorf de Marc i Lluc que estaran exposades al pati de materials fins el 25 de setembre.

banner-oro-180x180-geneNial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1