canal-mnactec-1280-150

Notícies

Quart vol segellar dilluns sense consulta prèvia i per la porta del darrere el tancament del Museu

Quart vol segellar dilluns sense consulta prèvia i per la porta del darrere el tancament del Museu

L'Ajuntament de Quart té previst aquest dilluns en el ple municipal aprovar sense consulta prèvia ciutadana i per la porta del darrere el trasllat de l'espai de lectura -actualment al local social- al Museu de Terrissa, mitjançant una ampliació de l'espai, desnaturalitzant el museu amb les seves capacitats i canviant el nom de museu a centre cultural per tancar-lo definitivament. I tot això es fa sense que els propis integrants del govern tinguin tota la informació al respecte i, com es diria popularment, a correcuita després de les informacions que els mitjans de comunicació estem destapant. Una alcaldada en tota la regla. I com es pretén fer, doncs a través de l'aprovació del punt 7 de l'ordre del dia que diu literalment: APROVACIÓ INICIAL ESTUDI PAISATGISTIC INFRAESTRUCTURA VERDA - CELRÈ. Camuflat dins aquest projecte paisatgístic -que pot tenir el seu impacte i el seu valor afegit en alguns dels seus punts i encarregat a EMF- ARQUITECTURA DEL PAISATGE el maig del 2022- trobem aquesta ampliació, el canvi de nom del Museu, de l'ús. En concret a la pàgina 26 del document que hem pogut tenir accés diu el següent de manera molt sintètica i sense aprofundir:

LA TERRISSA. NOU CENTRE DEL CELRÈ
Centre Cultural de la Terrissa, el nou equipament públic de Quart, criteris per a la seva implantació: Ampliació de l'edifici donant façana al riu; Bar, Terrassa al riu, Biblioteca...


Entre els dubtes que es generen, preocupa que per fer aquesta actuació caldrà destrossar i traslladar -en el bo del cas- un enorme forn que hi ha al darrere del pati del museu, fet per tots els terrissers de la població, i que serveix per fer activitats didàctiques. A banda, també preocupa les mentides sistemàtiques del consistori que afirma que el museu no està tancat -quan no obre al públic en general, no programa, no té equip directiu, ni coordinatiu...- i quan es fa alguna activitat dedicada a la terrissa i la ceràmica en el recinte, que està brut i ple de pols, qui realment la desenvolupa i l'ha d'assumir és l'Associació de Terrissers de manera exclusiva. També sobta quan el consistori argumenta que no pot pagar els 85.000 de personal i activitats, mentrestant des d'Artesania de Catalunya se'ls ha fet una convocatòria quasi a mesura per mirar d'ajudar en els costos en un 60% i des del consistori no s'han mogut per rebre les subvencions. Això sí, el (des)govern municipal es pot gastar la barbaritat de 150.000 euros pel cap baix amb la festa major, contractant grups de música de primer nivell que costen de mitjana 30.000 euros i, llavors, s'ha de fer una ampliació de crèdit dels diners públics perquè no s'arriba.

EL PROBLEMA DE BASE ES DIU PLANIFICACIÓ DE CIUTAT

En les darreres declaracions en el Diari de Girona i en El Punt, l'alcalde de la població va dir que aquesta polèmica era perquè venien eleccions, que era una polèmica impostada. Les excuses per amagar les males praxis de la governança són fàcils d'argumentar rere una conjura política, però en aquest cas ha pesat el pes dels fets i del periodisme d'investigació que mira les hemeroteques. Però el tancament del Museu de la Terrissa no és el problema de base sinó la punta de l'iceberg. Estem parlant d'una població que ha crescut i que continua creixent, que té una base jove enorme -un 30% ho són, quelcom quasi impossible de veure a les nostres societats envellides- i li manquen infraestructures i, per descomptat, planificar-les i saber-les planificar. Quart té un solar preparat de 12.000 metres quadrats per fer la nova escola municipal i d'aquests metres en podrien sortir molts altres equipaments. Però és que hi ha problemes també amb l'escola bressol, la manca d'una biblioteca -hi ha un espai de lectura i ludoteca actualment- i d'un hotel d'entitats... I totes aquestes són problemàtiques que no es ressolen tancant museus. Un muse que, a més, diferència culturalment i si es vol turísticament la població. Diferents entitats del país en defensa de la cultura s'estan mobilitzant en aquests moments per intentar frenar aquest despropòsit.
 

 

banner-oro-180x180-geneNial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90