0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

Continuar o canviar. Reinventar i reconstruir

Continuar o canviar. Reinventar i reconstruir

Arribar al futur mirant sempre el passat. Així, amb un arrencaceps el visitant començarà la visita a l’exposició Generació [Re]. Continuïtat o canvi? al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Un recorregut comissariat per Anna Maria Andervert i Àlex Rebollo, tots dos de la Conca de Barberà, que ens farà viatjar a la crisi de la fil·loxera del segle XIX a partir de l’art contemporani per proposar-nos una reflexió de l’actualitat amb la crisi sanitària.

Tres àmbits per tractar de temàtiques complexes, de diàleg, com ara el despoblament, el repoblament, la relació camp-ciutat, l’aïllament o la hiperconnectivitat, buscant alternatives a partir d’experiències ja viscudes per generar respostes col·lectives, preguntes a vegades sense resposta, qüestions incòmodes i, sobretot, per extreure conclusions pròpies. L’actual pandèmia replanteja el futur i el MVR crea aquest camí per ajudar a construir un nou paradigma. 

Aquesta quarta exposició temporal del museu és una declaració del nou rumb que es vol donar a l’equipament; a partir d’una museografia amb un missatge optimista però que en cap moment deixa de mirar el vertigen dels possibles canvis radicals que es poden esdevenir. L’art i la documentació agafen tot el protagonisme en un muntatge conceptual i artístic a partir de l’aturar-se [re] pensar, amb espais de trànsit i de canvi; de transitar [re] equilibrar, on s’abandona la convivència amb la matèria des del territori; de crear [re] connectar, un reposar i repensar, per acabar, actuar [re] imaginar, per regenerar vida. 

Després de l’arrencaceps, un tòtem transgeneracional, element característic de la crisi de la fil·loxera i màquina característica del fons rural, hi ha el projecte Pobles abandonats, on les claus penjades són sinònim de cadascun dels nuclis despoblats en l’àmbit dels territoris de parla catalana. Les claus com a símbol d’obertura però també de tancament. Joana Moll ha creat el projecte Defoooooorest, on evidencia l’ingent nombre d’arbres que es necessiten per absorbir la quantitat de diòxid de carboni pel còmput global de visites a Google per segon. Vol mostrar allò que és invisible perquè pugui ser visible. 

Hi ha lloc també per a Muntanya negra, de Modest Cuixart, un dels fundadors del grup Dau al Set. La natura a partir de la muntanya, fent una mirada al món terrenal i celestial, del punt inquietant a l’element misteriós. El territori esdevé partícip de la vida i dels possibles canvis. Les paraules locals característiques en Perejaume també tenen espai al Museu de la Vida Rural i s’exposa Gran Teatre del Liceu, un paisatge total, immens i immersiu. El món convertit en espectacle.

Una interpretació del món actual a partir de la voluntat regenerativa, de sostenibilitat i de reconnexió. Un relat amb diversos espais que es podrà visitar fins al 8 de gener del 2023.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal