0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

Art i vida d'Anni i Josef Albers dialoguen a l'IVAM

Art i vida d\'Anni i Josef Albers dialoguen a l\'IVAM
bonart valència - 23/02/22

L'art i la vida d'Anni i Josef Albers dialoguen a l'IVAM Centre Julio González que presenta, del 24 de febrer al 19 de juny la mostra Anni i Josef Albers. L'art i la vida, exposició, coproduïda pel Musée d’Art Modern de París (MAM) i l'IVAM. La mostra exhibeix conjuntament per primera vegada a l'Estat les pintures, dibuixos, fotografies, tèxtils, mobiliari, peces de vidre i joies d'aquesta singular parella de creadors. Un total de gairebé 350 obres, algunes mai vistes, que recorren el treball dels dos artistes.
  
“La mostra acosta el públic a la fructífera relació d'Anni i Josef Albers i al permanent intercanvi que la seva convivència va produir al llarg de la vida artística. Els dos artistes van aconseguir trencar els estereotips del disseny i l'art entesos com a àmbits independents; fins i tot els rols entre tots dos, com a marit i dona, es van veure afectats en un moment, els anys vint del segle XX, i en un lloc, la Bauhaus, on tot era possible”, ha declarat Raquel Tamarit, secretària autonòmica.
 
Per una banda, Josef Albers (1888-1976), pintor, dissenyador i professor; d'altra banda, Anni Albers (1899-1994), artista tèxtil, enregistradora, dissenyadora i teòrica de l'art. Si bé van desenvolupar la seva feina de forma independent, va ser la intimitat i complicitat de la seva relació el que els va permetre, al llarg de la seva carrera, recolzar-se i reforçar-se mútuament des que es van conèixer el 1922 a l'Escola Bauhaus a Weimar.
 
La directora de l'IVAM, Núria Enguita, ha explicat que “l'exposició presta especial atenció a les connexions entre els dos artistes en els diferents períodes de les seves trajectòries, destacant-ne tant els motius i idees recurrents com les creacions experimentals”.
 
Per a aquesta mostra s'han reunit alguns dels excepcionals tapissos de gran format realitzats per Anni, inclòs el singular Amb verticals, així com la sèrie abstracta Homenatge al quadrat realitzada per Josef a partir de 1950, juntament amb els seus vitralls, collages, mobles i obres gràfiques. La majoria de les obres procedeixen de la Fundació Anni i Josef Albers, a més d'institucions com Josef Albers Museum Quadrat, Peggy Guggenheim Collection i particulars que han prestat peces.
 
Nuria Enguita ha agraït la col·laboració especial de la Fundació Anni i Josef Albers i de la Fundació Banc Sabadell en el projecte, alhora que ha recordat que la mostra forma part del programa oficial de València Capital Mundial del Disseny 2022.
 
En aquest sentit, Enguita va apuntar que “Anni i Josef Albers concebien el disseny com a part d'un programa on estètic i funcional, l'art i el món, l'estètica i la vida, són inseparables. El seu compromís amb un art per a la vida va incorporar a més el coneixement de cultures ancestrals, relegades als marges, descolonitzant el cànon occidental. En un temps en què la imaginació sobre el futur sembla incapaç de proposar un horitzó millor, les pràctiques artístiques i pedagògiques d'Anni i Josef Albers en són avui un exemple imprescindible”.

La mostra cobrirà completament les seves carreres artístiques, tant individualment com conjuntament, i serà la primera vegada que es presenti a Espanya el treball dels artistes com a parella al llarg de les diferents etapes creatives. L'exposició estarà organitzada de manera cronològica i es compondrà de prop de 350 obres entre pintures, fotografies, disseny i tèxtils, pel·lícules, material documental, així com una selecció de peces de mobiliari de l'etapa de la Bauhaus que representaran les fites fonamentals a la carrera daquesta parella dartistes.

DP_Bonart-180x180canal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal