FCC-Segell-banner4
Editorial Barcino publica \

Biblioteca

Editorial Barcino publica "Crònica de la croada contra Catalunya" de Desclot

bonart barcelona - 07/05/15
Nial nou-180x178Impremta Pages - banner-180x178
Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Carulla, acaba de publicar la Crònica de la croada contra Catalunya, de Bernat Desclot, dins la col·lecció Tast de Clàssics. L’adaptació del text al català modern ha anat a càrrec de l'escriptor Miquel Desclot, homònim del cronista medieval. El llibre es presentarà el proper dilluns 11 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, al Museu Marítim de Barcelona.

La Crònica de la croada contra Catalunya és l’episodi final de la Crònica de Bernat Desclot en què s’explica l'intent d'invasió que Catalunya va patir l’any 1285. Arran de les disputes pel regne de Sicília, Felip l’Ardit, rei de França, va enviar un exèrcit imponent contra Catalunya amb el suport del Papa Martí IV. Amb una acció trepidant i una profusió d’encontres bèl·lics terrestres i marítims, el llibre mostra com Pere el Gran i les seves hosts, amb l’ajuda de l’almirall Roger de Llúria, van aconseguir vèncer els invasors francesos després que entressin pel Rosselló i aconseguissin arribar fins a la ciutat de Girona.

Bernat Desclot fa dir a Roger de Llúria, després de derrotar la flota naval francesa davant de les Illes Formigues, les paraules famoses següents: “Ni menys penso que galera o altre vaixell gosi anar sobre mar sense el guiatge del rei d’Aragó. I no tan sols galera o vaixell, sinó que no crec que cap peix es gosi alçar sobre mar si no porta un escut amb el senyal del rei d’Aragó a la cua.”

L'acte de presentació, que comptarà amb Miquel Desclot i el director de la Fundació Carulla, Carles Duarte, es farà al Museu Marítim de Barcelona, al conjunt arquitectònic de les Drassanes Reials.

Bernat Desclot

També conegut com a Bernat Escrivà, no es coneix ni el lloc ni la data del seu naixement. Va estar vinculat a l’escrivania de Gandia. L’any 1273 va exercir el càrrec de justícia del port de València. També va servir el comte Hug V d’Empúries. A partir del 1282 està documentat a la tresoreria reial de Pere el Gran, per bé que el seu servei a la corona es devia haver iniciat alguns anys abans. Va ser com a estret col·laborador del rei que va viure la conquesta de Sicília de 1282 i la seva conseqüència més destacada, la invasió francesa de tres anys més tard. D’aquests fets, i de les motivacions del rei Pere, va deixar-ne constància a la seva Crònica. Va morir el 1288.

Miquel Desclot

Barcelona, 1952. Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Ha estat professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i lector i professor a la Universitat de Durham (Anglaterra). Des de 1971 ha publicat amb regularitat llibres de poesia, de literatura per a infants, de prosa memorialista, d’assaig i de traduccions poètiques i teatrals (Shakespeare, Molière, Blake, Wordsworth, Dante, Petrarca, entre altres). Ha escrit sobre música i ha proveït textos per a compositors diversos.

La col·lecció Tast de Clàssics

La Crònica de la croada contra Catalunya de Bernat Desclot és el vuitè volum de la col·lecció Tast de Clàssics, que adapta al català modern grans autors de la literatura catalana medieval convidant escriptors d’avui perquè es facin càrrec de les versions. El proper volum de la col·lecció, que apareixerà a la tardor, serà d’un cronista també, l’Expedició dels catalans a Orient, de Ramon Muntaner, en versió del l’escriptor Jordi Llavina.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021