FCC-Segell-banner4
La Venus de Gavà viatja al Museu Arqueològic d\'Alacant

Notícies

La Venus de Gavà viatja al Museu Arqueològic d'Alacant

Baner BonArt 180x178 Agenda Girona Culturabanner web TA22_bonart_180x180
El Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) acull l’exposició Ídolos. Miradas Milenarias amb la qual es pretén apropar al públic l’existència i significat de peces de culte elaborades sobre diferents suports materials i que, segons molts indicis, devien formar part del simbolisme dels grups del Neolític i del Calcolític a la Península Ibèrica. Imatges singulars i algunes d’alt nivell artístic que han suscitat enorme interès i controvèrsia en la seva interpretació.

La mostra ha estat elaborada conjuntament pel MARQ (Museu Arqueològic d'Alacant) i el MAR (Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid). En són comissaris la doctora Primitiva Bueno Ramírez, catedràtica de prehistòria de la Universitat d'Alcalà, i el doctor Jorge A. Soler Díaz, conservador del MARQ.

L’exposició ofereix un ampli repertori d’aquestes antigues imatges i en conjunt mostra com connectaven amb la realitat quotidiana i el paper que hi tenien a les pràctiques funeràries, per apropar-nos a la ideologia dels primers agricultors i metal·lúrgics de la Península Ibèrica. Inclou peces originals i rèpliques procedents de diferents museus d’Espanya, Portugal, Regne Unit i Dinamarca. No hi podia faltar la Venus de Gavà, que estarà representada per una rèplica de gran qualitat i molt fidel a l’original, cedida per a l’ocasió pel Museu de Gavà.

La Venus de Gavà és una figura antropomorfa de ceràmica negra que es va trobar incompleta i trencada en diversos fragments repartits al pou de la mina 16, entre 1992 i 1994, dels quals se'n pot deduir una forma femenina, d’estructura simètrica i desproporcionada, amb ulls en forma de sols i amb les extremitats superiors recolzades sobre un ventre prominent. Podria ser la imatge d’una deessa de la fertilitat i constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península.
Anna Carreras i Aubets

Mercè Vila Rigat és llicenciada en història de l'art per la UAB, diplomada en conservació i restauració de béns culturals per l'ESCRBCC i postgraduada en gestió museística per la UPF. Crítica d'art i comissària d'exposicions, combina la seva activitat professional com a coordinadora d'exposicions a la Fundació Vila Casas amb la seva col·laboració en diversos mitjans del país

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIES-DE-L'ART-