FCC-Segell-banner4
Jean Marie del Moral revela l\'interior de la creació artística a Es Baluard

Exposicions

Jean Marie del Moral revela l'interior de la creació artística a Es Baluard

bonart palma - 29/01/18
Impremta Pages - banner-180x178BONART-180x180-Cervells
Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Plaça Porta Sta. Catalina, presenta del 31 de gener de 2018 al 17 de juny de 2018 la mostra Col·lecció permanent. Carte Blanche a Jean Marie del Moral. Processos 1978-2018.

El 2018 farà trenta anys que Jean Marie del Moral investiga la relació entre els artistes i el seu lloc de creació, el taller o estudi on es produeix el fet creatiu, el gest intel·lectual, el gest que executa les obres en els límits d’unes parets que són el recinte propiciatori per a la creació. Mirar l’altre a través d’un mateix fa comprendre el succés i el moment. A Es Baluard, aquest fotògraf d’origen català però establert a França des de la seva infància i ara instal·lat a Mallorca, i amb una trajectòria desenvolupada a nivell internacional, presenta un diàleg esclaridor entre autor i espai de creació. A través de les fotografies de diferents pintors, retrats o sèries fotogràfiques d’accions creatives, Del Moral posa en relació les seves fotografies amb les obres originals, que pertanyen majoritàriament a la col·lecció del museu, gràcies a les quals coneixerem instants únics d’algunes de les línies de les històries de l’art.

Nascut a França (Montoire, 1952), fill d’exiliats espanyols, Jean Marie del Moral comença la carrera com a fotògraf a la França dels anys setanta, on treballa com a fotoperiodista per al diari comunista L’Humanité. Tenia 21 anys i una educació amb un fort sentiment social; retratà moments convulsos, protestes socials, vagues de miners i moviments obrers.

Després de cobrir la revolució dels Clavells de Portugal treballà a Nova York i a Toronto, però també Jean Marie del Moral coincidia, encara com a fotoperiodista, amb Joan Miró a Barcelona després d’anys de dictadura. Una hora i mitja a l’univers Miró, al seu estudi, va ser suficient per fer un canvi de rumb cap a altres percepcions, les que ens evoquen els artistes i els seus estudis, espais mentals, la farga de la creació i el seu procés.

De retorn a París va iniciar els contactes amb artistes i són molts els que durant anys li han obert els seus estudis. Així doncs, el seu arxiu fotogràfic és una gran enciclopèdia d’imatges que mostra l’esdevenir de la pintura de l’últim quart del segle XX fins als nostres dies.

Els treballs de Jean Marie del Moral els han publicat les més prestigioses revistes internacionals. El 1987 va inaugurar la seva primera individual i va estar present el 1988 a Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles amb una exposició pròpia. El 2004, amb motiu de la publicació en quatre països del seu llibre Barceló, fotografías de Jean Marie del Moral (Thames and Hudson, Steidl, Actes Sud, La Fabrica) exposà les seves obres a l’IVAM-Institut Valencià d’Art Modern (València), al Centro Cultural Conde Duque (Madrid), al Museo da Cidade (Lisboa), a la Fundación Antonio Pérez i a diverses fundacions d’Espanya. A més, és autor i director de dos documentals: Picasso y la tauromaquia (1993) i  Los estudios de Barceló (1991).

A la imatge, Jean Marie del Moral, "Estudi de Joana Vasconcelos", Lisboa, 2015 (fragment de l’obra). Cortesia de l'artista. © de l’obra, Jean Marie del Moral, 2017.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021