40_MNACTEC_Banner-1280x150

lehiaketak

Binta Diaw, Lola Lasurt, Félix Blume, Carlos Bunga participaran a Manifesta 15

Binta Diaw, Lola Lasurt, Félix Blume, Carlos Bunga i el col·lectiu Tornen les esquelles són alguns dels noms més destacats que participaran al Manifesta 15

Binta Diaw, Lola Lasurt, Félix Blume, Carlos Bunga participaran a Manifesta 15
bonart barcelona - 06/04/24

La biennal Manifesta 15, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre, oferirà un programa a setze seus repartides per dotze ciutats de la regió metropolitana. Dels 43 participants, 29 presentaran obres de nova creació fetes especialment per a Manifesta 15.

Manifesta, la biennal nòmada europea, tindrà lloc a la regió metropolitana: Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat del Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallés, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. El programa de Manifesta 15, que durarà 78 dies, es desenvolupa al voltant de tres clústers temàtics a la regió metropolitana: els nodes del Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola.L’antiga editorial Gustavo Gili acollirà, entre d’altres propostes, l’exposició Arxius negres: fragments d’una metròpoli anticolonialista o un projecte que aprofundeix en el llegat dels moviments pedagògics radicals a Catalunya.

Binta Diaw, Lola Lasurt, Félix Blume, Carlos Bunga participaran a Manifesta 15

Les seus o espais on se celebrarà són Casa Gomis d’El Prat de Llobregat; Can Trinxet, de l’Hospitalet de Llobregat; La Caldereria, de Cornellà de Llobregat; el Monestir de Sant Cugat i Cal Quitèria, de Sant Cugat del Vallès; el Vapor Buxeda Vell, de Sabadell; La Seu Ègara, de Terrassa; Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, la Plaça de la Porxada, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Can Jonch – Centre de la Cultura per la Pau de Granollers; Les Tres Xemeneies, de Sant Adrià del Besòs; La CIBA, de Santa Coloma de Gramenet; La Platja del Coco de Badalona, i el Mataró Art Contemporani.

“Una de les coses més interessants és entrar en espais que han estat tancats per la ciutadania”, ha assenyalat  l’artista, educador i coordinador d’educació de Manifesta 15, Jordi Ferreiro. També ha ressaltat que un repte de la biennal és veure com l’art entra en aquests nous espais.

S’han convidat persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part de Manifesta 15 com a participants. S’havien anunciat ja Claudia Pagès, JokkooCollective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores. Però aquest dijous la mediadora creativa, Filipa Oliveira, ha fet èmfasi en Binta Diaw, Lola Lasurt, Félix Blume, Carlos Bunga i el col·lectiu Tornen les esquelles. Altres noms són els d’Eva Fàbregas, Mike Nelson, Ugo Schiavi, Anaïs Florin o Lorenzo Sandoval. Així mateix, dels 43 participants, el 55% són locals o estan establerts a la regió.

Oliveira ha explicat que el grup de participants tenen “el repte d’explorar, especular i imaginar plantejaments temàtics que engloben aquesta edició com la transició ecosocial o com imaginar nous futurs enmig de les ruïnes de l’era industrial”.

La mediadora creativa ha destacat que a Manifesta 15 s’inspiren en artistes, activistes, ecologistes, científics i pensadors que han obert camí. “Aquest col·lectiu de veus són les visions de la nostra societat”. Ha dit que volen plantejar preguntes més que teories per un futur resilient i un espai per la justícia. Així mateix, ha dit que volen fer un exercici d’observació crítica i empàtica.

Binta Diaw, Lola Lasurt, Félix Blume, Carlos Bunga participaran a Manifesta 15

Arxius a la Gustavo Gili

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana treballa en un ampli ventall de projectes de recerca que aprofundeixen en les memòries històriques, geneaologies, relats i pràctiques educatives compartides de la regió. Els arxius, allotjats a la Gustavo Gili, la seu de Manifesta durant el període de la biennal, són significatius, han explicat els organitzadors, a nivell “mental, material, espiritual i històric, a partir de veus no escoltades i de l’activació per part de grups diversos de la societat”.

En aquest context, l’autor i professor de Princeton German Labrador analitzarà l’impacte de la Guerra Civil espanyola i el domini franquista en el desenvolupament cultural i social des de la mateixa guerra fins a l’etapa postfranquista dels anys setanta.

La investigadora, comissària i fundadora de Radio Africa, Tania Safura Adam revisarà la memòria col·lectiva a través d’una exposició d’’arxius negres’, un pòdcast i materials de la Biblioteca Anticolonial. “El projecte parteix de la reflexió de la colonialitat i postcolonialitat de la metròpoli”, ha apuntat Safura.

Així mateix, el departament d’Educació de Manifesta 15 presenta una recerca sobre els moviments de renovació educativa catalana, destacant l’impacte de l’educació i la pedagogia en la transformació social. El projecte, que aprofundeix en el llegat dels moviments pedagògics radicals a Catalunya, construeix una genealogia crítica a partir de 1924 i s’ha realitzat amb la col·laboració dels col·lectius Anaïs Florin, Massa Salvatge, Paisanaje i Diversorium.

Com ja es va anunciar, l’equip està format per la mediadora creativa de Manifesta 15, la comissària portuguesa Filipa Oliveira; onze representants artístics de les onze ciutats metropolitanes; Ariadna Amat Garcia (Badalona); Penélope Cañizares Bellido (Cornellà de Llobregat); Cristina Castells Tort (El Prat de Llobregat); Raquel Morcillo García (Granollers); Mireia Mascarell Llosa (L’Hospitalet de Llobregat); Gisel Noè (Mataró); Óscar Abril Ascaso (Sabadell); David Linares Ramos (Sant Adrià de Besòs); Joan González Cano (Santa Coloma de Gramenet); Andreu Dengra Carayol (Sant Cugat del Vallès); Imma Vilches García (Terrassa) i la directora de Manifesta, HedwigFijen. 

Eude, genericBaner-generic-180x180_

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88