Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

albisteak

Manuel Borja-Villel s'incorpora com a director del programa temporal del Departament de Cultura per assessorar en el camp patrimonial

Manuel Borja-Villel s\'incorpora com a director del programa temporal del Departament de Cultura per assessorar en el camp patrimonial
bonart barcelona - 13/10/23

El Departament de Cultura ha presentat el nou director del Programa temporal del Departament de Cultura per assessorar en el camp patrimonial. En la presentació hi ha participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, i el nou director del programa, Manuel Borja-Villel. També hi ha assistit la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernàndez.

La consellera Garriga ha explicat que “la incorporació de Borja-Villel respon a la voluntat del Departament d’envoltar-se de grans professionals que ens permetin aprofundir en els temes que per a nosaltres són importants, i aportar reflexió en els projectes més estratègics”. La representant de Cultura ha volgut remarcar que “amb la incorporació de Manuel Borja-Villel ens acompanyem d’una veu que ens ha d’ajudar a reflexionar i sumar la seva visió a la resta de veus que treballen al voltant dels grans temes de debat que marca el Pla de Museus.”

El nou director del programa, Manuel Borja-Villel, ha explicat que “el sistema de l'art està canviat profundament, igual que la societat, i en les darreres dècades han aparegut noves veus que fins ara havien estat ocultades o silenciades”. En aquest context, “treballar en un país, la història del qual no ha estat suficientment coneguda o, en massa ocasions, reprimida em semblava fonamental. Repensar, juntament amb els meus col·legues, que porten ja diversos anys treballant en aquesta idea social del museu, era un repte i un privilegi.” L’historiador de l’art ha apuntat que “des d'aquí es poden fer coses que potser sigui més difícil de fer en altres llocs. Hi ha una especificitat als museus catalans que sempre ha tingut un gran potencial. Només cal entendre-la, coordinar esforços i fer-la possible. Eixe es el repte i la raó per la que estic aquí.”

Manuel Borja-Villel s\'incorpora com a director del programa temporal del Departament de Cultura per assessorar en el camp patrimonial

El director del programa comissariarà propostes expositives; sumarà en la internacionalització de l’art català (com ha recordat la consellera, sense anar més lluny, Borja-Villel acaba de comissariar la Biennal de Sao Paulo); durà a terme un cicle de debats al voltant de la idea de “museu social”; i aportarà la seva veu a la conversa amb experts que està duent a terme el Museu Nacional d’Art de Catalunya. “Com a Departament, volem acompanyar de la millor manera al museu en aquesta nova configuració, i creiem que sumar aquesta figura al procés de reflexió coral que ja s’està fent, és una gran oportunitat”, ha comentat la consellera, que també ha destacat que ja hi ha hagut directors, com és el cas del Santa Mònica o de la Fundació Tàpies, que ja han començat converses amb el director del programa i que estan interessats en col·laborar-hi.

El director del Museu Nacional, Pepe Serra, s’ha referit a l’ampliació del MNAC com a Nou Museu: “Diem Nou Museu perquè la dimensió del projecte és de tal magnitud que, de fet, ens obliga a replantejar de bell nou no només què és i què vols ser el MNAC, sinó també què és i què ha de ser un museu enciclopèdic ben entrat el segle XXI.” I ha detallat que “el nostre full de ruta es planteja com un projecte dialogat i de responsabilitat compartida. El nostre Pla de treball està marcat per la idea que el museu és nacional, de país, i afecta el conjunt del territori. Treballem amb les nombrosíssimes institucions, entitats, col·lectius i persones amb qui el museu ha anat establint projectes i aliances i que ara ens permeten afrontar aquest gran repte amb una xarxa de complicitats i entesa molt sòlida”. En aquest sentit, ha destacat que la incorporació de Manolo Borja-Villel enriquirà aquest projecte d’“alta complexitat” i que compta amb l’especialista per participar en la reflexió i innovació i fer contribucions a l’entorn del projecte que prepara el museu.

El 21 de febrer d’aquest any, el Govern va aprovar aquest programa temporal. L’11 d’abril, el Patronat del MNAC, integrat per la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona i persones i institucions de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura i el mecenatge, va donar suport al programa i es va acordar que el reconegut historiador de l’art Manuel Borja-Villel era la persona idònia per coordinar el programa, “per la seva expertesa en la matèria i en l’àmbit internacional.” La contractació de Manuel Borja-Villel s’ha fet efectiva per part de la Generalitat de Catalunya aquest mes de setembre.

Sobre Manuel Borja-Villel

Manuel Borja Villel (Burriana, 1957) és historiador de l’art i curador. Ha sigut director del Museu Nacional Reina Sofía des del 2008 fins al 2023. Allà ha dut a terme una radical modelació de la col·lecció i ha creat el Museu en Xarxa, un teixit d’organitzacions, col·lectius i institucions que, situades més enllà del museu, el qüestionen, expandint els seus límits. Amb anterioritat va ser director del MACBA (1998-2007) i de la Fundació Antoni Tàpies (1989-1998). Des dels centres que ha dirigit, ha desenvolupat una important tasca que ha marcat un punt d’inflexió en la pràctica artística contemporània. També ha sigut un dels comissaris de la 35a Biennal de Sao Paulo.

Després de finalitzar la seva llicenciatura a la Universitat de València l’any 1980, es va traslladar a Estats Units per estudiar, primer a la universitat de Yale, i després, a la City University de Nova York, on es va doctorar el 1989. Ha comissariat nombroses mostres d’alguns dels artistes més rellevants de la nostra època, com les dedicades a Marcel Broodthaers o Lygia Clark. Així mateix, ha sigut molt significativa la recuperació d’obra d’autors pocs coneguts o injustament oblidats, com Andrzej Wróblewski, Nasreen Mohamedi, Ree Mortono Ulises Carrión. Borja-Villel també ha organitzat importants exposicions de tesis, com La ciutat de la gent (1996), Un teatre sense teatre (2007), Principi Potosí (2010), Playgrounds. Reinventar la Plaça (2014) o Maquinacions (2023).

El seu últim llibre es titula Camps magnètics. Textos sobre art i política (Arcàdia, 2020) i ha sigut recentment publicat també en italià i portuguès, en edicions ampliades.

Ver_llover_Bonart_180x180 pxGC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88