728x90

Erakusketak

Des de Cadaqués fins a Blanes: "Costa Brava. La descoberta del paradís"

Fins al 17 de setembre

Laureà Barrau. Tossa de Mar, 1908. Oli sobre tela. 78x100 cm.
Des de Cadaqués fins a Blanes: \
bonart girona - 11/08/23

Explora la nova exposició al Museu d'Art de Girona que recorre els paisatges des de Cadaqués fins a Blanes: Costa Brava. La descoberta del paradís.

La Costa Brava fa temps que és un centre d’atracció del món de la cultura, ja que artistes, escriptors, filòsofs i poetes de renom, tant nacional com internacional, l’han freqüentat. Una de les circumstàncies que més ho han provocat és el fet de trobar-se a prop de França, la qual cosa propicia que hi hagi una nodrida presència de visitants forans. Ara, el Museu d’Art de Girona presenta Costa Brava. La descoberta del paradís. 1870-1936. És la primera mostra que es realitza d’una trilogia d’exposicions, que comissaria la historiadora de l’art i doctora en Humanitats Mariona Seguranyes, que fan referència a diversos aspectes de la Costa Brava que mostren “els processos de descoberta, destrucció i recuperació de la Costa Brava també des del món de l’art”.

La Costa Brava: un indret atractiu pels artistes El primer procés consisteix en el fet que els artistes trobin un indret desconegut per ells que els serveix per treballar de manera lliure en un paisatge inspirador. La destrucció apareix en el moment que es produeix l’arribada del turisme i la consegüent especulació del terreny. I finalment, la recuperació que ha experimentat el litoral aquests darrers anys gràcies a l’interès de la gent per salvaguardar-lo. El projecte també compta amb el Museu de l’Empordà de Figueres, on s’exhibeixen obres dels artistes que van tenir Cadaqués com a nucli creatiu. L’exposició porta com a títol Costa Brava: quan Cadaqués era una festa. L’exposició de Girona serveix per conèixer amb profunditat el treball dels pintors au plein air provinents d’altres llocs i que descobreixen un espai excepcional per poder fer les seves creacions. Els principals nuclis artístics de la Costa Brava són, entre altres, el mateix Cadaqués, Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols. En total s’exhibeixen una cinquantena d’obres d’artistes de la talla de Lluís Graner, Francesc Gimeno, Lluís Rigalt, Laureà Barrau, Segundo Matilla, Olga Sacharoff, Lluïsa Vidal...

Els principals nuclis de l'art a la Costa Brava: Cadaqués, Blanes, Calella, Santa Cristina i altres localitats

De les obres que s’exposen voldria destacar La catifa (1920), del pintor Francesc Vidal Palmada, fidel seguidor dels impressionistes i postimpressionistes francesos, que solia pintar amb els seus alumnes a la platja palamosina de la Catifa. Del fundador del Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona, Joan Llaverias, hi ha l’oli La processó de Santa Cristina (1921), on es veu un gran nombre de persones ben vestides i de totes les edats, seguint la processó iniciada des de la platja. De Josep Mompou s’exposa l’aquarel·la Barques de Calella (1922), pintada des d’una perspectiva fauve, molt sintètica i lluminosa. Del valencià Joaquim Sorolla es mostra Costa de Santa Cristina, Lloret de Mar (1915), una obra de marcat contingut impressionista on representa la costa a través dels espais que deixen els arbres, fet que permet que es pugui contemplar un mar blau. Aquestes pintures representen diferents indrets de la Costa Brava, com són les localitats de Lloret de Mar, Calella de Palafrugell i Palamós.

300x300Nial nou-180x178

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88