FCC-Segell-banner4
Román Torre i Pau DeSoto, guanyadors de la VI edició de la Beca DKV

Convocatòries

Román Torre i Pau DeSoto, guanyadors de la VI edició de la Beca DKV

bonart gijón - 16/05/18
Baner BonArt 180x178 Agenda Girona CulturaLa-Galeria-201602-recurs
La Zona, una instal·lació immersiva sobre l'accident nuclear de Fukushima guanya la VI edició de la Beca DKV Seguros-Álvarez Margaride. El jurat va fallar a favor dels artistes Román Torre + Pau DeSoto la instal·lació artística presenta diversos elements de la zona d'exclusió generada després del desastre radioactiu al Japó.

L'11 de març de 2011 les forces d'un terratrèmol d'escala 9.0 i un tsunami van xocar contra la central nuclear de Fukushima Daiichi, provocant un accident nuclear de nivell màxim que va generar una zona d'exclusió en 20 quilòmetres a la rodona. 160 mil persones van ser forçades a abandonar les seves llars i llocs de treball en qüestió de minuts, quan els edificis de contenció que albergaven 4 reactors van començar a explotar un darrere l'altre, escampant l'ambient partícules radioactives invisibles. Actualment, la zona declarada no apta per a l'habitabilitat humana comprèn una àrea geogràfica de 800 quilòmetres quadrats al voltant de la central defenestrada.

Si una recent sèrie de televisió de mateix nom presentava una ficció ben documentada en la qual un accident en un reactor devastava una àmplia regió d'Astúries, La Zona presenta al públic, a través d'una instal·lació interactiva, alguns elements d'aquest particular territori afectat per les conseqüències de l'accident radiològic.

Aquest és el punt de partida des del qual els artistes asturians Pau DeSoto + Román Torre desenvoluparan el seu projecte durant un mes de residència a LABoral. Els resultats es mostraran a través d'una exposició que s'inaugurarà al públic el 22 de juny i es podrà visitar fins al 21 d'octubre.

Pau DeSoto + Román Torre és un duo d'artistes amb una àmplia i reconeguda trajectòria en la intersecció entre l'art i les noves tecnologies, en la seva visió més àmplia. La Zona és la seva primera col·laboració, per a la qual DeSoto aporta el concepte i disseny del projecte i Torre el disseny espacial i d'interactivitat.

Pau DeSoto (Gijón, 1977), ha estat premiat amb la primera edició del Premi LAB_Joven Experimenta de Laboral Centre d'Art. Com a part del col·lectiu hackitectura, va ser Premi LAB_Cyberspacios i va exposar el seu treball en llocs com el ZKM de Karlsrhue (Banquete_Nodos & Xarxes) o la Biennal d'Art Contemporani de Sevilla (YOUNIVERSE). Ha estat artista resident a Cairo Townhouse Gallery i Tokyo Wonder Site. És Doctor en Comunicació i Cultura per la Universitat Federal de Rio de Janeiro i Màster en Arquitectura per Reial Institut de Tecnologia d'Estocolm. DeSoto és actualment professor convidat a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat d'Umeå i viu entre Suècia i el Brasil.

Román Torre (Candás, 1978) ha treballat conceptualitzant, realitzant i col·laborant en un ampli rang de produccions visuals i interactives de totes les mides, des de petits dispositius a instal·lacions artístiques o escenografies de mig format, passant per grans produccions visuals en escena, com ara espectacles de dansa o òperes (Oriestada & Babylon / La Fura dels Baus). Ha presentat el seu treball dins del territori nacional en Laboral Centre d'Art (Lifefloor), Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia i Escorxador Madrid (Avatar *) o Mercat de les Flors a Barcelona (RESET). Torre ha exposat les seves obres i col·laboracions amb altres artistes en institucions, museus i teatres d'Alemanya, Egipte, Portugal, Colòmbia, Argentina, Xile, Eslovènia, França, Regne Unit i Japó.

El jurat, que va seleccionar la proposta, ha estat integrat Juan Bautista Peiró, catedràtic d'Universitat de l'Àrea de Coneixement Pintura, Facultat de Belles Arts de Sant Carles, València i Coordinador del Programa de Doctorat de la UPV en l'Escola Nacional d'Arts Plàstiques de Sant Carles de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic; Marcos García Director artístic de Medialab Prado; Karin Ohlenschläger. Directora Artística de Laboral Centre d'Art i Creació Industrial i Alicia Ventura, directora de Gestió Art Ventura, València i Assessora de la Col·lecció DKV Assegurances Mèdiques.

La Beca de producció DKV Seguros - Álvarez Margaride és fruit d'un conveni de col·laboració subscrit entre LABoral i DKV Seguros, entitats que es comprometen a l'organització, producció i exposició del treball seleccionat. Amb aquesta convocatòria es ret homenatge a la figura de l'empresari José Luis Álvarez Margaride, Gijón de naixement i president de DKV Seguros fins que va morir el 2010, pel seu compromís empresarial amb Astúries i el seu interès per l'art, la cultura i la investigació científica.

A la imatge, "La Zona", una instal·lació immersiva Román Torre i Pau DeSoto.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021