FCC-Segell-banner4
ARBAR, Centre d’Art i Cultura, presenta la programació d\'estiu

Notícies

ARBAR, Centre d’Art i Cultura, presenta la programació d'estiu

bonart port de la selva - 04/07/18
on-Habita-el-Masclisme-EXPO-FundSERGI-banner-bonartLa-Galeria-201602-recurs
El Centre d’Art i Cultura Arbar presenta a partir del 7 de juliol de 2018, el cicle “Substrat ontogènic. Processos performatius” amb els artistes Jordi Mitjà, Núria Rion i Jaime Vallaure. Els tres artistes durant nous mesos han estat explorant, estudiant i interioritzant la Vall de la Santa Creu a través de l’experimentació i la reflexió crítica sobre el compromís entre l’art, el paisatge i el patrimoni històric de la Vall i la Serra de Rodes.

Des de l’octubre de 2017, els artistes han treballat entre les restes megalítiques, el jaciment megalític i medieval del poble de Santa Creu, la casa de la Plana de la Serra de Rodes i el Centre ARBAR – com a antic celler i restaurant La Catedral del vi – a través de pràctiques artístiques contemporànies de caràcter performatiu. Jordi Mitjà, Núria Rion i Jaime Vallaure han investigat la possible gènesi ontogènica de l’entorn i el seu desenvolupament al llarg de dissimilars espais temporals. És a dir, han efectuat una examinació dels diferents estrats de l'existència de la Serra de Rodes i la Vall de Santa Creu que han perdurat en el silenci del temps o han romàs en suspensió com a partícules en una extensió temporal.

A la inauguració del cicle, els artistes presentaran els projectes que han estat desenvolupant a través de processos performatius. Per una banda, Jordi Mitjà (Figueres, 1970) exposarà Les bèsties i les sobres. Pels ocells, una intervenció entesa com assaig escultòric i performatiu en procés, i realitzarà l’acció Determinant les sobres. La voluntat del projecte Les bèsties i les sobres. Pels ocells és la de documentar i intervenir amb els utensilis i productes en desús de la cuina de l’antic restaurant La Catedral del vi, per a reactualitzar-los a partir de diferents processos escultòrics que, alhora, li han permès recuperar la memòria viva del treball que s’hi havia realitzat.

D’altra banda, l’artista Núria Rion (Tarragona, 1976) exposarà Assentament, un projecte que dialoga amb el jaciment megalític de Santa Creu i que busca els orígens de la població de la Vall de Santa Creu. Una acció íntimament relacionada amb les formacions geològiques, les connexions entre l’entorn natural i la memòria del lloc, així com el desenvolupament d’un discurs ecològic a favor de la conservació del patrimoni natural i històric. En la primera fase d’Assentament, Origen, Núria Rion va estudiar la roca mare del voltant del menhir de Santa Helena. El 16 de juny intervingué directament a la roca aplicant la tècnica del frottage sobre una tela per tal d’extreure l’orografia de la seva superfície. Aquest dissabte, en la segona fase del projecte, l’artista presentarà l’acció La situació en la qual traslladarà la tela intervinguda fins a La Vall de Santa Creu, un acte simbòlic vinculat a la recerca d’un possible origen del poble de la Vall.

Finalment, Jaime Vallaure (Astúries, 1965), a través del projecte Lapidum, planteja repensar la ruïna no com una decadència, sinó com una font de coneixement d’allò que va ser un dia, concebent-la com a quelcom dinàmic, generatiu i potencial. En la primera fase del projecte, Jaime Vallaure va realitzar un procés de recollida d’informació i material de la casa pairal en ruïnes de la Plana de la Serra de Rodes. Durant la inauguració l’artista, amb la col·laboració de La Comunidad Sanguínea, realitzarà la conferència performativa Lapidum – una investigació performativa sobre la ruïna a la Sala del Trull d’ARRBAR on mostrarà el procés d’exploració del projecte a través d’una conferència performativa assistida. El material resultant de les seves accions quedarà exposat fins a finals d’estiu per resumir els mesos d’activitat i les conclusions sobre la noció de ruïna generativa.

A la imatge, Jordi Mitjà, "Les bèsties i les sobres. Pels ocells". 

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura