M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT

Notícies

El CoNCA pren el pols al Macba

bonart Barcelona - 18/10/18
El CoNCA pren el pols al Macba
300x250-Gaudí-GeneBanner-180x180-CAT
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha pres el pols avui a l’equipament públic central en la difusió de les arts visuals de creació contemporània a Catalunya amb la presentació de l’Avaluació estratègica del MACBA (2015 - 2017), a càrrec de Mercè Gisbert, membre del plenari del Consell, i una taula rodona posterior, moderada per la periodista Catalina Serra, que ha comptat amb la participació de Gemma Sendra i Pilar Parcerisas, vicepresidenta i membre del plenari del CoNCA, i Ferran Barenblit i Josep Maria Carreté, director i gerent del MACBA, respectivament.

Amb l’objectiu d’impulsar un debat que cristal·litzi en una política pública d’art contemporani i enforteixi els seus dos grans equipaments del país, el MNAC i el MACBA, el CoNCA ha posat avui en relleu alguns dels reptes que cal abordar en el futur immediat del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, com són el seu redimensionament pressupostari, la integració del sector i la creació actual o la modificació de la titularitat de la seva col·lecció.

La integració de la comunitat artística i del territori
La principal institució museística pública del país dedicada a la creació contemporània passa per la integració dels agents que conformen l’ecosistema artístic actual sense exclusions, mitjançant accions de difusió, en el programa d’exposicions temporals i en el programa social, per exemple. El Museu ha de liderar la contemporaneïtat reforçant les sinergies amb la creació viva, vinculant els artistes al programa de l’entitat i cooperant en xarxa amb els col·leccionistes privats i altres associacions i centres d’art del país.

La superació de l’elitisme
Cal superar la barrera de la codificació que distancia el Museu del públic majoritari amb un discurs clar i didàctic, mantingut en el temps, que s’aproximi a la realitat de l’art del seu entorn i mantingui l’equilibri entre sensibilitats. En aquest sentit, s’han de possibilitar mostres i activitats de temàtiques conegudes per al gran públic, en paral·lel a d’altres més específiques.

Una col·lecció única de titularitat pública
Entre les propostes del CoNCA cal destacar la necessitat de reflexionar sobre la titularitat dels fons del MACBA, que en virtut del suport que es presta a l’equipament hauria de passar a mans públiques. El CoNCA, tal com ja es recull a les conclusions del Pla Museus 2030, aposta per una col·lecció única de titularitat pública i administrada per la Generalitat de Catalunya, que hi és competent, en col·laboració amb les altres administracions del país. Aquest canvi reportaria beneficis d’àmbits diversos, com de difusió territorialitzada o de tipus logístic, amb la reducció de necessitats de recursos per a la conservació o l’emmagatzematge.

L’increment pressupostari per fer front al nou projecte del MACBA
La reforma dels espais i l’ampliació a la capella de Montalegre, un dels eixos bàsics de futur del MACBA, han de permetre l’exhibició permanent dels fons i nous espais per a les mostres temporals i les activitats, però requerirà un redimensionament pressupostari. D’una banda, caldrà una aposta més decidida per part de les administracions consorciades, i de l’altra, serà necessari un increment dels recursos propis del Museu, tal com posa de manifest l’avaluació, mitjançant el creixement dels públics, les col·laboracions amb tercers o la continuïtat en l’explotació comercial dels espais i de l’oferta de serveis, entre d’altres mesures.

L’arrencada d’una nova etapa
L’avaluació estratègica que avui s’ha presentat correspon a una etapa de transició per a l’equipament, en la qual els seus responsables treballen a partir de compromisos previs i tot just arrenquen el seu nou full de ruta, plasmat a l’Estratègia 2022 i el Contracte programa 2018-2019. Malgrat les diverses actuacions que han anat clarificant la missió del Museu en els darrers anys, els diferents canvis en l’equip directiu no han facilitat la continuïtat necessària per reconèixer de manera evident el projecte de la institució.

Les avaluacions dels equipaments culturals de Catalunya
El Consell ha avaluat aquest 2018 dos equipaments culturals del país amb l’objectiu d’assenyalar-hi les possibilitats de millora, incidir en la seva eficiència i incrementar-ne l’impacte públic. El mes d’abril passat es va presentar l’avaluació del TNC, un espai imprescindible en la recuperació del patrimoni escènic català i en la presentació i projecció del teatre contemporani autòcton, i ara és el torn del MACBA. El sistema d’auditoria cultural dels equipaments que duu a terme el CoNCA s’ha aplicat fins al moment a nou entitats d’àmbit nacional i una més ja es troba en procés d’avaluació, el mNACTEC. Enguany també ha actualitzat les avaluacions del MNAC, el Mercat de les Flors i L’Auditori, i les ha ampliat al període 2013-2016.

Et poden
Interessar
...

benedormiens_Àlvar_suñol_2