benedormiens_Àlvar_suñol_2

Notícies

Marc Montijano investiga les migracions forçades en el seu pròxim treball

bonart Màlaga - 27/11/18
Marc Montijano investiga les migracions forçades en el seu pròxim treball
Banner-180x180-CAT300x250-Gaudí-Gene
L'artista català establert a Màlaga, Marc Montijano (Barcelona, ​​1978), ha començat una estada de diversos mesos a la zona costanera de Cadis per imbuir-se en la recerca d'elements i sensacions de tot el que està passant amb la migració. L'objectiu d'aquest projecte és generar una sèrie de peces, per a ser exposades en diversos museus i galeries, aportant visibilitat a aquesta problemàtica.

En aquesta ocasió no es tracta d'una performance o una sèrie d'accions, sinó d'un projecte multidisciplinar que engloba escultures, instal·lacions, fotografies i textos en què investiga i reflexiona sobre les migracions triant per a això un zona geogràfica particularment sensible, com els són les platges de Barbate, Bolonya, Los Caños de Meca ...

El mecanisme de la seva obra "és complex". És un projecte molt ambiciós, ja que es tracta d'un treball amb un fort compromís social que se centra en el fenomen de la migració i les diferents problemàtiques que giren entorn d'ell. Un projecte de llarg recorregut fruit d'una vivència, una immersió al llarg del temps, madurat i repensat per poder transmetre i visibilitzar aquesta greu situació.

Com ha indicat l'artista: "Pretenc captar l'essència de la nostra societat a través de les meves obres. M'interessa l'art lligat a la vida, que batega. Per a mi l'art no és un divertiment, és una potent eina social. Des de fa diversos mesos estic treballant sobre la immigració. Investigo sobre les onades de migracions forçades que tenen lloc per les dures circumstàncies econòmiques, socials i polítiques que pateixen milions de persones a tot el món. En aquest cas estic treballant sobre les persones que intenten arribar a Europa, però és un problema global, que requereix urgentment atenció i solucions mundials. No cal dir de les milers de persones amuntegades en els campaments de refugiats a Grècia o la caravana de migrants centreamericans que es troba a la frontera entre Mèxic i els EUA, per citar dos exemples més.

Vull remarcar el caràcter de migracions forçades, no és un caprici, ni tan sols la recerca d'una situació millor, és una qüestió de supervivència. Aquestes persones pateixen immenses penúries i es juguen la vida, molts d'ells perdent-, perquè no tenen alternativa al seu país d'origen. És un tema molt dur. Des que ens hem traslladat a aquesta zona, en tot just dues setmanes, la mar ha tornat el cos de vint-i persones a les costes de Cadis ".

Montijano porta anys tractant temes tan durs com la violència de gènere, els desnonaments o la manca d'esperança en què està immersa gran part de la població mundial. Ara vol posar l'accent en el que està passant amb les persones que creuen fronteres i deixen les seves llars a la recerca d'una vida millor i la realitat que els espera a aquest costat. No és la primera vegada que aquest artista tracta el tema de la immigració, el 2013 va realitzar l'acció Welcome to Paradise (Benvingut al Paradís) on va dur a terme una torbadora acció artística. L'artista va disposar a un home completament nu, en actitud inert, sobre un munt de bosses d'escombraries al mig del carrer, als peus d'un contenidor, i és d'aquí d'on aquest projecte pren el seu nom.

A la imatge, fotografia de Marc Montijano.

Et poden
Interessar
...

Banner 817x68 CAT