Emociona't_Banner_817x68_2

Notícies

Noves activitats i exposicions a l'Arts Santa Mònica

bonart Barcelona - 11/01/19
Noves activitats i exposicions a l\'Arts Santa Mònica
Baner_Fontcuberta_Bonart_360x356pxSAC-Bonart-180x180
Arts Santa Mònica, La Rambla 7 de Barcelona, presenta les noves activitats i exposicions del mes de gener de 2019.

Del 22 al 27 de gener presenta al Claustre Max Cahner l’exposició Transitar. Orientar-se en un món canviant, que explora l’orientació com a competència necessària en el món actual, amb la mirada centrada en el procés d’aprenentatge al llarg de la vida. És també un espai de reflexió per a totes les edats i situacions personals, i una eina per treballar l’autoconeixement i per comprendre millor les etapes per on es transita. Parteix d’un projecte participatiu, en què persones de diversos municipis han aportat reflexions i testimonis que la nodreixen.

El 15 de gener a entre les 18.15 i 19.50h tindrà lloc a la Sala d’actes la projecció i xerrada L’edat de la paciència, una activitat relacionada amb l’exposició Núria Font. Cosmogonia del moviment. Projecció de reportatge / documental amb presentació prèvia de 10 minuts i xerrada després de la projecció de 30 minuts. Reportatge documental realitzat el 1999 per Núria Font, sobre L’edat de la paciència, d’Angels Margarit/cia. Mudances.  Una peça de 1999 on el vídeo i les projeccions tenen un important rol en l’espai escènic, fugint de la projecció formal per  agafar volum sobre cossos i objectes.

Núria Font a més de la realització del reportatge col·labora en la creació audiovisual de la peça i condueix l’entrevista a Àngels Margarit. Núria Font va ser col·laboradora habitual d’Àngels Margarit /cia.Mudances al llarg de tot el seu recorregut i va realitzar aquest documental per a les nits temàtiques  de BTV. El reportatge inclou assajos al TNC, imatges de tot l’ espectacle fragmentades per l’entrevista de Nuria Font a Àngels  Margarit.

La mostra L'esclat dels còmics es pot visitar fins al 20 de gener. Aquesta exposició preten oferir una fotografia fidel del naixement i edat d'or dels còmics de premsa als Estats Units, així com cercar les seves influències a les historietes que, des de la dècada dels trenta es feien a casa nostra. Buscant que prevalgui la didàctica, l'exposició s'estructura en tres blocs que ens permeten fer un recorregut cronològic i alhora tècnic de personatges i autors, posant així en relleu similituds i diferències. El període estudiat, de 1895 a 1955, comprèn la creació i desenvolupament de bona part dels mites que el novè art ha aportat al patrimoni cultural de la humanitat.

També són els últims dies per visitar Estado de Malestar de María Ruido, 4a Edició del Premi de Videocreació, que estarà a l'Espai Balcó fins al 13 de gener de 2019. En el marc del Festival LOOP Barcelona 2018 María Ruido estrena a l’Arts Santa Mònica el seu projecte. A partir d’alguns textos de Mark Fisher, Franco Berardi i Santiago López Petit, així com algunes converses amb filòsofs, psiquiatres i persones afectades o diagnosticades, especialment amb el col·lectiu d’activistes InsPiradas de Madrid, Estado de Malestar (malestar_exhuberancia_ anomalía) es proposa com un assaig visual sobre la simptomatologia social i el patiment psíquic en temps del realisme capitalista, sobre el dolor que ens provoca el sistema de vida en què estem immersos i sobre quins llocs i accions de resistència i/o canvi podem construir per a combatre’l.

El seu treball presenta un anàlisi de l’ansietat col·lectiva, la depressió i les peculiars malalties del capitalisme. Al mateix temps, proporciona una visió de la tristesa generalitzada i desarticulada, que troba els seus millors pal·liatius en el consumisme i la farmacologia.

Fins al 20 de gener de 2019, es pot visitar Núria Font. Cosmogonia del moviment, una exposició i un homenatge dedicats a la pionera de la vídeo-dansa a l'estat espanyol Núria Font, qui va exercir un paper decisiu en la dissolució de fronteres entre arts visuals, tecnologia i dansa. Els seus múltiples interessos i inquietuds van quedar reflectits tant en els seus treballs creatius  (vídeoart, vídeo dansa, vídeo per a l’escena, documental) com en la seva part més vinculada a la producció (festivals, programes televisius o plataformes de recerca), així com en l’àmbit de la  docència.

A partir del 29 de gener i fins al 24 de març es presenta la mostra Si mireu el vent d'on ve. 50 anys del Grup de Folk. El 1968 el món es va revolucionar. El maig francès va mostrar la nova identitat de l'esquerra, mentre als EUA el moviment hippie anava prenent força. Als Països Catalans sorgia el Grup de Folk, un col·lectiu de grups i cantants que volien marcar distància respecte de la Nova Cançó. Els seus referents es centraven en l'ona folk que es vivia als Estats Units, i en noms com Peter, Paul & Mary i, sobretot, Bob Dylan; sense descuidar, però, referents del folk d'arreu del món. També van tenir interès a recuperar cançons tradicionals catalanes, una de les quals, "Les pometes", va esdevenir un veritable himne.

Al Grup de Folk s'hi van integrar, entre d'altres, Falsterbo 3, Jaume Arnella, Pau i Jordi, Els 3 Tambors, Xesco Boix, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Jordi Roura, Consol i Ramon Casajoana, Sisa,... A més, va ser un moviment contagiós i arreu del país van sorgir petits grups de folk que van revolucionar l'escena musical. Tot i que l'aventura del Grup de Folk va durar només nou mesos, la seva aportació va acabar sent decisiva per al desenvolupament de la música catalana dels anys següents. Tant és així que, avui, cinquanta anys després, les seves cançons continuen sent vigents.

A la imatge, exposició "Transitar. Orientar-se en un món canviant".

Et poden
Interessar
...

benedormiens_Àlvar_suñol_2