FCC-Segell-banner4
L\'IVAM celebra el 30 aniversari amb dues exposicions que recorden l\'any 1989

Notícies

L'IVAM celebra el 30 aniversari amb dues exposicions que recorden l'any 1989

bonart valència - 24/01/19
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180BanerJaumeRiba05

L'IVAM Institut Valencià d'Art Modern, carrer Guillem de Castro 118 de València, celebra el 30 aniversari amb dues exposcicions, 1989. La fi del segle XX i Cas d'estudi: 1989. Les dues mostres es poden visitar a partir del 24 de gener de 2019.Com explica José Miguel G. Cortés, "Un projecte que fa referència a 1989, l'any d'inauguració de l'IVAM, un any històric que va marcar un abans i un després". Així ha resumit el director de l'Institut Valencià d'Art Modern les dues exposicions: 1989. La fi del segle XX i Cas d'estudi: 1989. IVAM, comissariades per Sandra Moros i Sergio Rubira."Hem volgut explicar què passava al món el 1989 a través d'esdeveniments com la caiguda del mur de Berlín, les protestes de la Plaça de Tiananmen o la crisi de la SIDA. Aquest mateix any es va posar en marxa l'IVAM, un dels projectes culturals més importants de les últimes dècades ", ha explicat el director de l'IVAM sobre aquesta doble exposició organitzada amb motiu del 30è aniversari del museu. "L'IVAM va ser el primer museu que va néixer amb un sòlid projecte artístic, gràcies també a una clara voluntat política i al suport de grans capes de la cultura i la societat", ha matisat el director.

1989. La fi del segle XX reuneix prop de 200 obres de 80 artistes nacionals i internacionals produïdes el 1989 i vinculades a alguns dels esdeveniments més importants que van succeir en aquesta data.

"L'exposició no s'estructura per temes, sinó com un discurs amb ressons i ressonàncies més complexes", ha explicat la co-comissària Sandra Moros. Partint d'aquestes relacions, es subratllen idees com el pas del temps, que està molt present en l'exposició a través dels rellotges de Artschwager i Allighiero & Boetti o en natures mortes com la bola de roses de James Lee Byars. "Es tracta d'una natura morta viu que evolucionarà amb l'exposició quan les roses acabin caient, formant una piràmide", ha matisat Sergio Rubira.

Altres idees destacades en la mostra són conceptes com la multiculturalitat "que avança la idea de globalitat" segons el co-comissari, l'estratègia de la mascarada o els relats de vida, com passa en els dibuixos de Vittorio Scarpati que parlen sobre la seva experiència com malalt de SIDA, o la sèrie que Nan Goldin dedica al propi Scarpati i la seva parella, l'actriu Cookie Mueller.

La segona exposició porta per títol Cas d'estudi: 1989. IVAM i s'ha dut a terme a través de la investigació que ha desenvolupat el Centre d'Investigacions Col·laboratives (C.I.C.) sobre el procés de formació del propi IVAM.

La comissària ha comentat que "l'exposició mostra com s'estableixen els pilars de la Col·lecció de l'IVAM des de 1984, que és quan comença a gestar la idea del museu". Cas d'estudi: 1989. IVAM inclou cartells d'algunes de les primeres exposicions del museu el 1989, com la dedicada a Joaquín Sorolla, Gabriel Cualladó o Antonio Saura, les notes de premsa, els tríptics publicitaris, les fotografies de les inauguracions i els muntatges , les actes del Consell Rector i altres documents que mostren que l'IVAM "va ser tot un ejempo de modernitat per a l'època".

Cas d'estudi. 1989. IVAM ha estat pensada també com una exposició viva que, a partir d'abril, acollirà xerrades, reunions i activitats.A la imatge, vista d'una de les sales de la mostra "1989. La fi del segle XX".

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88