970x250_appec2021

Notícies

Es fa públic el Manifest pel futur del Macba

bonart barcelona - 24/01/19
Baner_JMdMoral_Bonart_360x356_v2Anunci_Ampudia
El Manifest pel futur del Macba

El futur del MACBA està en risc i amb ell, la cultura a Barcelona i la millora del Raval, per un fals debat amb un equipament de salut en un context electoral

L’Ajuntament ha anunciat que proposarà al Ple la retirada al MACBA de l’edifici de la Capella de la Misericòrdia cedit fa cinc anys i on el museu té programada l’ampliació per ubicar-hi la col·lecció permanent.

El govern municipal vol ubicar a la Capella el nou CAP del Raval Nord.

D’aquesta manera, l’Ajuntament li treu al museu l’única possibilitat de creixement sostenible i necessari que té al costat.

Sabem, però, que hi ha una solució que permetria ampliar i millorar els dos equipaments sense haver-ne de renunciar a cap.

El MACBA ha estat i és un agent transformador social del barri i ho ha de seguir sent participant en la solució dels reptes actuals. Juntament amb el CCCB, la UB, la URL, la Filmoteca, l’Escola Massana, el Liceu, el Conservatori del Liceu i el Taller de Músics és un eix vertebrador d’un dels barris més complexos de la ciutat i museu de referència internacional.

El MACBA es va projectar als anys vuitanta per ajudar el Raval i apropar l’art contemporani a la ciutat de Barcelona. Trenta anys després, el museu desenvolupa una gran activitat expositiva i de programes educatius. Però el fons de la Col·lecció, amb sis mil obres, no es pot exposar de forma permanent per manca d’espai. L’edifici Meier és insuficient, i els edificis del Convent dels Àngels, catalogats com a Patrimoni Històric de la ciutat, permeten mostrar instal·lacions, vídeoart i dur a terme l’activitat dels programes públics, però no exposar la Col·lecció permanent.

La Capella de la Misericòrdia és l’únic edifici contigu disponible que es pot connectar arquitectònicament al MACBA facilitant la logística d’obres i el recorregut als visitants. Una ubicació alternativa “espai satèl·lit” suposaria construir un nou equipament a la ciutat, amb les dificultats de costos i gestió que això implica.

L’Ajuntament i els òrgans de govern del museu van aprovar un Pla Estratègic de desenvolupament del MACBA, en el qual s’ha estat treballant durant els darrers anys. La clau d’aquest Pla és la remodelació de la Capella per mostrar de manera permanent la Col·lecció.  L’execució d’aquest Pla es va retardar a causa de la manca de recursos públics per tirar endavant el projecte durant els anys més complicats de la crisi econòmica i la situació política. Actualment el Ministeri de Cultura i la Generalitat s’han compromès a aportar més de la meitat dels fons necessaris per dur a terme l’ampliació de forma immediata.

Tanmateix, però, el Raval necessita un centre de salut millor que proporcioni als veïns unes instal·lacions de qualitat per al seu benestar.

Existeix un projecte encarregat pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona que demostra que existeix una alternativa real per a la reforma respectuosa del CAP en el singular edifici Sert i la construcció d’un nou edifici colindant.

Davant d’aquesta situació, des del sector cultural, constatem, doncs, que hi ha una solució inclusiva que, sense les presses electorals, permetria el desenvolupament dels dos projectes.

Per això, els sotasignants d’aquest manifest defensem que es mantingui l’ampliació del MACBA a la Capella de la Misericòrdia.

Creiem que és possible millorar la sanitat pública sense que això vagi en detriment de la dinamització de la cultura, la qual permet construir una societat més crítica, més formada i més capaç d’entendre tot allò que l’envolta.

Volem salut i volem cultura, tot per al Raval.

Signants

Antoni Abad, Ignasi Aballí, Joan Abellà, Pep Agut, Pedro Aires, Vicenç Altaió, Emilio Álvarez, Miquel Alzueta, Frederic Amat, Rosa Amorós, Rafael Argullol, Manel Armengol, Inés Arquer, Art Barcelona, Montse Badia, Jordi Badia, Mª José Balañá, Neus Ballús, Ferran Barenblit, Lluís Bassat, Mercedes Basso, Elba Benítez, Antoni Bernad, Jordi Bernadó, Eduardo Bobillo, Manolo Borja-Villel, Alfons Borrell, Xavier Bosch, Ana Bricall, Ana Mª Briongos, Xavier Bru de Sala, Carlos Bunga, Mª Ángeles Cabré, Lluís Cabrera, Josep Mª Carbonell, Josep Mª Carreté, Mariona Carulla, Carles Casals, Cristina Castañer, Jordi Cerdà, Joaquim Chancho, Cristian Cirici, Victoria Cirlot, Lourdes Cirlot, Jordi Coca, Victòria Combalia, Massimo Danzi, Silvia Dauder, Patricia Dauder, Alfonso de la Torre, Juana de Aizpuru, Helga de Alvear, Max de Esteban, Cèlia del Diego, Miquel Espinet, Àngels de la Mota, Joan de Muga, Simon de Pury, Lydia Delgado, Chris Dercon, Marc Domènech, Carles Duarte, Carlos Duran, Mario Eskenazi, Eva Faustino, Idoia Fernández, Daniel Fernández, Carles Ferrater, Abel Folk, Pepe Font de Mora, Joan Fontcuberta, Albert Forns, Mireia Freixa, Jaume Freixa, Gabriela Galcerán, Sabine Gamper, Dora García, Daniel García Andújar, Lluís Garriga, Joan Gaspar, Francisco Gaudier, Doris Ghett, Daniel Giralt-Miracle, Jordi Gracia, Ainhoa Grandes, Jordi Gratacós, Eulàlia Grau, Pau Guardans, Mercedes Güell, Mateu Hernández, Pau Herrera, Llucià Homs, Ekatterina Iragui, Mª Virginia Jaua, Gabriel Jené, Pablo Juncadella, Cecilia Lobel, Helene Lacharmoise, Manolo Laguillo, Antoni Llena, Manuel Lombardero, Cristina López, Maribel López Zambrano, Soledad Lorenzo, José Mª Luna, Ferran Madico, Aurelio Major, Anna Malagrida, Elvira Maluquer, Joan Anton Maragall, Miguel Marcos, Bartomeu Marí, Javier Mariscal, Chus Martínez, Ana Mas, Andreu Mas-Colell, Raymon Masllorens, Jordi Mayoral, Claire Mc Andrew, Sabino Méndez, Joan Mª Minguet, Miralda, Toni Miserachs, Lola Mitjans, Ani Molnar, Antonio Monegal, Fede Montornés, Sergio Mora, Muntadas, Mariano Navarro, Isabel Niño, Beatriz Niño, Alex Nogueras, Margarita Nuez, Michael Nyman, Santiago Olmo, Luisa Ortinez, Aitor Ortiz, Mabel Palacín, Alberta Pane, F. Javier Panera, Sixe Paredes, Núria Paricio, Jordi Paris, Clara Pastor, Antonio Patiño, Fernando Peracho, Antoni Perna, Ricard Planas, Poldo Pomés, Pere Portabella, Elisabet Pueyo, Joan Rabascall, Sunny Raibar, Artur Ramón, Paco Rebés, Tere Recarens, Rosa Regàs, Jorge Ribalta, Xavier Ribas, Àngels Ribé, Rachel Richner, Fèlix Riera, Carme Riera, Maite Roca, Ramon Rodríguez, José Rodríguez-Spiteri, Joan Rom, Mercedes Ros, Lorena Ruiz de Villa, Ignasi Sagalès, Joan Sala, Pep Salazar, Laura Salvador, Miguel Ángel Sánchez, Rocío Santacruz, Sílvia Sauquet, Marita Segovia, Maria Seltsa, Albert Serra, Judit Subirachs-Burgaya, Carles Taché, Taller de Músics, Benedetta Tagliabue, Toni Tàpies, Jordi Teixidor, Francesc Torres, Montse Triola, Ernesto Ventós, Oriol Vilanova, Rafael Vilasanjuan.

La plataforma +MACBA+Cultura es presentarà formalment el proper dilluns 28 de gener a les 11:30 h en una roda de premsa a l'Ateneu Barcelonès. Durant l'acte es durà a terme la lectura solemne del manifest per part del portaveu de la plataforma, el galerista Joan Anton Maragall, que es posarà a disposició dels mitjans de comunicació per resoldre preguntes.

Et poden
Interessar
...