FCC-Segell-banner4
El Museu de Belles Arts mostra les obres restaurades gràcies al programa Iberdrola

Notícies

El Museu de Belles Arts mostra les obres restaurades gràcies al programa Iberdrola

bonart bilbao - 25/01/19
thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Nial nou-180x178
El Museu de Belles Arts de Bilbao presenta el programa Iberdrola-Museu 2018, on mostren les obres restaurades al llarg de l'any passat.

Anualment, el programa Iberdrola-Museu planteja una selecció d'obres d'art de la col·lecció que necessiten ser tractades amb l'objectiu de garantir les millors condicions per a la seva conservació i exhibició. En unes ocasions, es precisa la seva restauració i en altres, aplicar sistemes de conservació preventiva. En 2018 s'ha treballat sobre una àmplia casuística d'autors, suports i tècniques, de les que el muntatge d'El ventre de l'observador (Llindar d'atenció) (Afterimages) de Darío Urzay (Bilbao, 1958) -que es va presentar el passat estiu i pot contemplar des de l'exterior del museu- és la que ha requerit més dosis d'innovació tècnica.

De la resta de les obres que es presenten ara, el retaule gòtic amb la iconografia dels set goigs de la Mare de Déu de Pere Nicolau és considerat com una de les més importants de la col·lecció d'art medieval. De la mateixa època, encara que d'autor anònim d'escola espanyola, són també les dues figures en fusta policromada de la Verge i Sant Joan -en què destaca la cura en la talla de les vestimentes i la gestualitat continguda dels personatges- i les 4 taules del segle XV d'escola aragonesa, que probablement van formar part d'un retaule dedicat a Sant Bartomeu.
De la secció d'obra sobre paper, s'han intervingut un retrat a l'aquarel·la datat en 1833 de Juan Barroeta Lecanda i quinze dibuixos al·legòrics de Roberto Laplaza, dels quals s'exposa Descans de Venus (1875). Pel seu valor artístic i testimonial, destaquem el dibuix de José María Ucelay datat el 1957 en què retrata a l'historiador i crític d'art José Camón Aznar amb un exemplar de la revista d'art Goya, fundada per ell mateix, i un vetllat homenatge al escultor Francisco Durrio. Els dibuixos de Barroeta i Ucelay s'exposen per primera vegada des de la seva donació i adquisició respectives.


Finalment, es presenta una pintura de gran valor historiogràfic: una còpia anònima del segle XVIII d'un original perdut de Bartolomé Esteban Murillo, que ha estat restaurat per les becàries del programa Iberdrola-Museu. Totes les obres, excepte la còpia de Murillo, s'exposen al públic integrades en l'exposició ABC. L'alfabet del Museu de Bilbao.

A la imatge, d'esquerra a dreta. María José Ruiz-Ozaita, cap del dpt. de Conservació i Restauració; Fernando García Sánchez, president de la Fundació Iberdrola Espanya; Miguel Zugaza, director del museu; Ramon Castresana, director de la Fundació Iberdrola Espanya; i Rafael Orbegozo, vocal del Patronat del museu en representació d'Iberdrola S.A.

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88