banner-elscatala-817x88px
Un ARCOmadrid més arquitectònic per potenciar la visibilitat de l\'artista

Certàmens

Un ARCOmadrid més arquitectònic per potenciar la visibilitat de l'artista

bonart madrid - 11/02/19
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Baner_Viladot_Bonart_360x356
Del 27 de febrer al 3 de març arriba a Madrid una nova convocatòria d'ARCOmadrid que, organitzada per IFEMA, converteix la capital espanyola en un valorat pol d'atracció per a col·leccionistes, galeristes, artistes i professionals de l'art de tot el món. La fira, en la seva 38a edició, continua en la seva línia d'ajustar els seus espais i presentacions a les necessitats de les galeries i interessos dels comissaris. A la disposició dels artistes peruans participants en el programa 'Perú a ARCO', se suma l'aposta de les galeries per la presentació d'un o dos artistes, així com la creixent aportació de projectes especials distribuïts per la fira, que posaran en evidència la complicitat i estreta col·laboració de les galeries amb els artistes. Tot això ha facilitat la intervenció de diferents arquitectes i dissenyadors per a conformar una fira més arquitectònica i constituir un nou format per ARCOmadrid.

ARCOmadrid 2019 reunirà en els pavellons 7 i 9 d'IFEMA a un total de 203 galeries de 31 països, de les quals 166 integren el Programa General, sumant-se a elles les seccions comissariades: 'Perú a ARCO', amb una selecció de 23 artistes de 15 galeries; 'Diálogos', amb 13; i'Opening', amb 21. Aquesta edició torna a ratificar-se com un referent per a la investigació, el descobriment i el coneixement de nous talents creadors. En aquest sentit, prop del 40% de les galeries presenten projectes d'artistes individuals o en diàleg en el seu estand. En la mateixa línia, 38 projectes d'artista es distribueixen per ARCOmadrid, el que confirma també l'aposta de les galeries per presentar obres i projectes ambiciosos i arriscats.

La participació del Perú com a País Convidat ve a consolidar la projecció d'ARCOmadrid com a referent llatinoamericà a Europa. De fet, Llatinoamèrica serà una de les principals representacions internacionals de la Fira. Amb això, el 70% que arriba en aquesta edició la participació internacional, el 29% ho acapara la presència artística del continent americà, amb 40 galeries de 12 països de la regió, a les quals s'uneixen continguts llatinoamericans en galeries d'altres nacions, posicionant un cop més a ARCOmadrid com a punt de trobada i intercanvi entre Europa i Llatinoamèrica.

En aquest context, Madrid al febrer serà un excepcional moment per celebrar el col·leccionisme a Llatinoamèrica amb la coincidència de diferents projectes que es podran veure en els principals centres d'art i museus de la capital. Casa d'Amèrica acollirà la col·lecció Jan Mulder; la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, la col·lecció Eduardo i Mariana Hochschild; L'Instant Fundació exhibirà una mostra promoguda per CIFO Europa amb artistes peruans de la col·lecció d'Ella Fontanals-Cisneros, Alberto Rebaza Torres, Armando Andrade de Lucio i Juan Carlos Verme Giannoni. La Sala d'Art Santander, la col·lecció Teixeira de Freitas, i la Sala Alcalá 31, Llatinoamèrica en les Col·leccions CA2M i Fundació ARCO.

A aquestes exposicions se sumen altres promogudes per diverses institucions peruanes al costat d'entitats públiques d'aquest país com el Ministeri de Cultura, el Ministeri de Relacions Exteriors i Promperú. Totes elles, sota la coordinació de Fietta Jarque, conformaran el programa paral·lel 'Perú a ARCO', així com altres accions que es desenvoluparan en el marc del Fòrum Perú, organitzat per Miguel A. López, i amb la participació d'artistes, historiadors i comissaris que analitzaran les particularitats de l'art contemporani peruà.

Galeries i artistes

La qualitat de les noves galeries participants a ARCO 2019 serà una de les particularitats de la propera edició, que incorpora un total de 45 noves galeries.

L'eix principal de la Fira, el Programa General, estarà format per 166 galeries seleccionades pel Comitè Organitzador, de les quals 20 són noves entre les quals destaquen Meyer Riegger; Rodeo; Timothy Taylor o Edward Tyler Nahem. A aquestes se sumen altres que confirmen la seva confiança en ARCOmadrid com Alexander and Bonin; Carlier Gebauer; Chantal Crousel; Esther Schipper; Gregor Podnar; Hauser & Wirth; König Galerie; Raffaela Cortese i Thaddaeus.

A més, ARCOmadrid segueix apostant per la presentació de projectes d'artistes individuals o en diàleg i torna a donar cabuda a la proposta Sol/Duo. De les galeries del Programa General, 30 dedicaran el seu estand a un o dos artistes entre els quals es troben Miriam Cahn; Marcius Galan; Lia Perjovschi; Glenn Ligon o Jenny Holzer.

També les seccions comissariades inclouran presentacions individuals o en diàleg. 'Perú a ARCO', amb la participació de 24 artistes de 15 galeries seleccionades per Sharon Lerner -curadora d'art contemporani del Museu d'Art de Lima -, presentarà artistes reconeguts internacionalment com Fernando Bryce, Teresa Burga, Sandra Gamarra, Miguel Aguirre, Antonio Páucar, Herbert Rodríguez, Elena Damiani, Ximena Garrido-Lecca, José Vera Matos, Carlos Runcie Tanaka i Rita Ponce de Lleó.

El programa Diàlegs comptarà amb 13 galeries seleccionades per Agustín Pérez Rubio cocomissari de la Biennal de Berlín-, i Catalina Lozano -curadora associada del Museu Jumex i investigadora independent-, els estands generaran un diàleg intergeneracional entre artistes provinents de diferents contextos geopolítics. L'espai acollirà obra d'artistes de galeries com Luisa Strina -Anna Maria Maiolino i Magdalena Jitrik-; Dvir -Jonathan Monk i Naama Tsabar-; Patricia Ready - Cecilia Vicuña i Voluspa Jarpa-; PPOW - Carlos Motta i David Wojnarowicz-, i Projectes Ultraviolada -Vivian Suter + Elisabeth Wild-.

Així mateix, el programa Opening tornarà a centrar-se en galeries amb una trajectòria d'un màxim de set anys amb l'objectiu d'aportar nova informació i experiències estètiques. El programa estarà format per 21 galeries seleccionades pels comissaris independents Tiago d'Abreu Pinto i Ilaria Gianni. Un programa que preveu una investigació més enllà dels centres artístics habituals incloent galeries com Bombon Projects -Barcelona-; Clima -Milán-; Ambaixada -Sant Joan, Puerto Rico-; Francisco Fi -Lisboa-; Rodríguez -Poznan-; Sé -São Paulo-, i Sindicat -Sant Domingo-.

Aquesta secció comptarà amb el seu propi espai de trobada i presentació de projectes en el Celler Opening, un bar de vins efímer dissenyat per Ansón & Bonet.

A més, un total de 38 Projectes d'artista es distribuiran per la fira. Una aposta de les galeries per presentar obres d'artistes com Waqas Khan -Sabrina Amrani-; Sandra Gamarra -Juana de Azipuru-; Jaume Plensa -Lelong-; Sol Calero -Barbara Gross-; Jorge Piqueras -Henrique Faria-; Engel Leonardo -Formatocomodo-; Pepe Espaliú -García galeria-; Heini Aho -Anhava- o David Zink Yi - König Galerie-, entre d'altres.

Convidats especials
ARCOmadrid, en el seu objectiu de renovar i impulsar un nou col·leccionisme, torna a posar en marxa diferents iniciatives. D'una banda, activa de nou el servei gratuït d'assessorament en la compra d'obres durant la Fira, First Collectors by Fundació Banc Santander, i potencia el programa Young Collectors per convidar a una trentena de joves col·leccionistes internacionals. De la mateixa manera, la plataforma virtual Artsy.net ofereix un any més l'oportunitat d'explorar la Fira i les obres a través del seu web i en l'App artsy. Una sèrie d'accions impulsades per orientar les persones que comencen a comprar art i contribuir així en el foment del col·leccionisme i l'art contemporani, precisament els fins fundacionals de la Fundació ARCO.

Tot això se suma al clàssic Programa de Compradors Internacionals i el de convidats especials, que portaran a Madrid 300 col·leccionistes i 200 professionals de més de 40 països, a més de la presència de col·leccionistes patrons i membres de museus com Amici de la Triennale di Milano ; CAAC del Museu d'Art de Lima; Chelsea Art Group, NYC; Contemporary Art Society, Londres; Elgiz Museum, Istanbul; Frac Aquitaine, Bordeus; Li Jeu de Paume, París; MAAT, Lisboa; MAMCO, Ginebra; Meadows Foundation, Dallas; Museum of Cycladic Art, Atenes; New Museum, NYC; Palais de Tòquio, París; Para-sol Unit, Londres; PIA (Partners In The Art), Toronto; Fundação Serralves, Porto; Spirit Now, Londres; Tate Americas Foundation, NYC; The Cultivist, Londres; The Power Plant, Toronto.

Amb motiu d'ARCO, empreses privades d'àmbit nacional i internacional se sumen a les iniciatives per l'impuls de les adquisicions i el reconeixement de la creació artística, a través del lliurament de diferents premis com el Premi Audemars Piguet a la Producció d'una Obra d'Art; Premi illy Sustainart; Premi Beep d'Art Electrònic; Premi Cerveses Alhambra Art Emergent; Premi Caterina D 'Anglade; Premi ART Situacions; Premi Fundació Han Nefkens ARC; Premi ARC / Comunitat de Madrid per a Joves Artistes i Premi Opening.

Professionals
ARCOmadrid torna a incorporar les veus dels professionals d'art contemporani, consolidant-se com a plataforma de reflexió i de coneixement essencial per crítics, comissaris, directors d'institucions i altres professionals. La participació de més de 200 comissaris i altres agents vinculats a l'art permet, a més del desenvolupament d'un intens programa de debats, establir un punt de trobada, vincle i intercanvi amb les galeries.

En aquesta ocasió, el Fòrum arrenca amb una xerrada inaugural de Mario Vargas Llosa, per donar pas al ja consolidat Fòrum de Col·leccionisme que, amb la col·laboració de la Fundació Banc Santander, preveu una conversa entre Jean-Jacques Aillagon i Marta Gili -amb la col·laboració de l'Institut français d'Espagne-, així com sessions dirigides per George Stolz i Judith Benhamou-Huet, aquesta última desenvolupada amb el suport d'Àmbit Cultural d'el Corte Inglés. També es reflexionarà sobre nou col·leccionisme, en una xerrada dirigida per Bea Espejo, i Agustín Pérez Rubio dirigirà la sessió del Fòrum Artistes.

D'altra banda, el Fòrum Perú, organitzat per Miguel A. López, proposarà converses sobre les particularitats de l'art contemporani peruà, amb la participació, entre d'altres, Fernando Bryce, artista visual; Roberto Huarcaya, fotògraf i director general del Centre de la Imatge; Christian Bendayán, artista i exdirector de l'Institut Nacional d'Cultural d'Iquitos; Natalia Majluf, historiadora de l'art i exdirectora del Museu d'Art de Lima, o Florència Portocarrero, curadora de programes públics de Projecte AMIL.

Les Trobades Professionals tornaran a ser sessions tancades al públic. En la Trobada Diàlegs, dirigit per la comissària Catalina Lozano, i en la Trobada Opening, amb Tiago d'Abreu Pinto i Ilaria Gianni, s'intercanviarà informació sobre les dues seccions de la Fira. Així mateix, les Trobades Museus a ARCO seran dues reunions organitzades amb la col·laboració de l'AECID i Acció Cultural Espanyola (AC / E) a les que assistiran més de 50 professionals, molts d'ells procedents de Mèxic.

Se celebrarà igualment el programa de promoció de l'art espanyol, que organitzat amb la col·laboració d'AC/E i coordinat per hablarenarte, contempla unes visites a ARCO amb l'objectiu de facilitar la trobada amb galeristes i artistes espanyols afins als interessos de cada professional convidat .

Per la seva banda, Ana Longoni -directora del departament Activitats públiques, MNCARS-, Tamara Díaz Bringas - coordinadora Cartes, publicació del MNCARS-, i Mabel Tàpia -Coordinadora de l'Internationale-, amb la col·laboració d'AECID, dirigiran la VIII Trobada de Museus d'Europa i Iberoamèrica, que portarà a Madrid al voltant de 60 directors i representants de museus de tot el món.
Arquitectura, Disseny i Restauració a ARCOMadrid

L'arquitectura i el disseny tornen a cobrar protagonisme en aquesta edició. L'estudi Burgos & Garrido Arquitectes és responsable del disseny espacial d'ARCOmadrid, al qual se sumen les arquitectes peruanes Mariana Leguía _ Maya Ballén, que dissenyaran l'espai de galeries de 'Perú a ARCO'.

La Sala VIP serà un espai creat per Lázaro Rosa Violán Studio, on els galeristes, col·leccionistes i convidats especials podran gaudir d'una àrea de descans i trobada, així com d'un restaurant operat per Vilaplana, que compta amb la direcció gastronòmica del xef peruà Rafael Osterling. A l'interior, acollirà l'espai de Ruinart, en aquesta ocasió dissenyat per Pepe Leal, així com d'Alhambra, Ron Zacapa i NH Collection. També l'estand de Audemars Piguet amb l'obra d'Andrea Galvani, guanyador del VII Premi a la producció d'una obra d'art.

La Sala Fundació ARCO, amb obra de l'artista Armando Andrade Tudela, comptarà amb la intervenció especial de The Nau, la Sala 38 serà dissenyada per Casa Josephine, i la Sala Presentacions estarà decorada per L.A. Studio.

ARCOmadrid posarà a disposició de professionals i públic, espais i àrees de descans, trobada i gastronomia com ARCOlunch i l'Espai Menjar, per gaudir d'una variada oferta de la mà de Mallorca, NONSOLOCAFE i illycaffè, Sushita i Alhambra, Nubel i Ron Zacapa, i l'espai Lovers Gastro Lounge, dedicat a la gastronomia del Perú.
Suport a la iniciativa privada
Un any més, ARCOmadrid té el suport de la iniciativa privada i d'importants corporacions i institucions a través d'accions de patrocini de diferents àrees o iniciatives presents a la Fira. D'aquesta manera, aquesta edició compta amb la col·laboració institucional de AC / E Acción Cultural Española; AECID; així com de la Fundació Banc Santander; Audemars Piguet; Fundació Banc Sabadell; Ruinart; illy caffè; Caixabank; Cerveses Alhambra; Ron Zacapa; El Corte Inglés; KUNA; NH Collection; RENFE; Artika; Clorofil·la Digital; Pancraç; Peró Lovers by Atrápalo i Loewe, entre d'altres.

ARCOmadrid 2019, organitzada per IFEMA, se celebrarà del 27 febrer al 3 de març als pavellons 7 i 9 de Fira de Madrid, en un horari de 12.00 a 20.00h. Com és habitual, dedicarà tres jornades -1, 2 i 3 de març- al públic en general.

A la imatge, presentació d'ARCOmadrid 2019, Maribel López, codirectora d'ARCOmadrid; Eduardo López-Puertas, director general de IFEMA; Claudio de la Puente Ribeyro, embaixador del Perú i Carlos Urroz, codirector de ARCOmadrid.

Et poden
Interessar
...

PERICO_PASTOR_Expo-maig