banner-elscatala-817x88px
Programa d’exposicions al Disseny Hub Barcelona 2021

Notícies

Programa d’exposicions al Disseny Hub Barcelona 2021

bonart barcelona - 28/12/20
Eude, genericA22-Bonart(300x300)-01
Festival Llum BCN al Disseny HUB

Entre el 4 i el 7 de febrer l’edifici Disseny Hub serà una de les seus del Festival Llum BCN. A la façana de l’edifici s’hi veurà el mapping de videocreació de l’artista visual Eugènia Balcells. A l’interior, dues propostes expositives lumíniques que restaran obertes al públic durant el mes de febrer i març. Hi trobarem Color Conversations de l’estudi creatiu barceloní Tigrelab ART, una sèrie de peces basades en la interacció entre llum, color i espai. I Coordinates una instal·lació immersiva de NONOTAK, un estudi creat per la il·lustradora Noemi Schipfer i el músic i arquitecte Takami Nakamoto.

Tocades per Balenciaga

Coproducció del Museu del Disseny i el Museu Cristóbal Balenciaga

Entre juny i octubre de 2021, el Disseny Hub presenta Tocades per Balenciaga, una exposició fruit d'anys de recerca conjunta sobre les col·leccions de barrets del Museu del Disseny de Barcelona i el Museu Cristóbal Balenciaga, que també coprodueixen la mostra.

Amb més de vuitanta peces i una desena de conjunts es tracta de la primera exposició internacional centrada en els barrets de Balenciaga que es van crear als departaments de barreteria de la Casa d'alta costura a París i a Madrid, des de finals dels anys 30 fins al tancament de les cases de Balenciaga el 1968.

Cristóbal Balenciaga va establir un estil i una forma molt característics en els seus dissenys per a barrets, amb volums depurats, estilitzats que es creen mitjançant formes molt simples, gairebé abstractes, sent en si mateixos, autèntiques escultures.

La mostra aprofundeix en la singularitat del treball del dissenyador tot ressaltant les formes innovadores, la cerca de materials i tècniques, i el caràcter artesanal de la seva producció de barrets. Posa també en relleu el món femení que donava forma al disseny i les creacions de Balenciaga: els departaments de Paris i Madrid van ser dirigits per dones, les barretaires i les venedores, també ho eren. I aquest treball de dones com a contrapunt al món femení que els usava, a les dones "tocades" per Balenciaga. Des d'una òptica contemporània, la mostra s'aproxima a la importància que tenia aquest accessori per a distingir-se en el context social i cultural de l'època, el prestigi que suposava ser clienta de Balenciaga era immens.

Comissaris: Igor Uría. Museu Cristóbal Balenciaga i Sílvia Ventosa. Museu del Disseny de Barcelona. Tocades per Balenciaga es podrà veure també en el Museu Cristóbal Balenciaga de Getaria a partir de maig del 2022.

Emergència! Dissenys contra la COVID-19

Fins al 10 de gener de 2021 encara es pot visitar gratuïtament Emergència! Dissenys contra la COVID-19, que viatjarà després al Madrid Design Festival, on es podrà veure a la sala Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa durant el mes de febrer i març.

Comissaris: Teresa Bastardes i Rossend Casanova

Perpetuum Mobile

 El mes de juny el Disseny Hub presentarà Perpetuum Mobile, una mostra inèdita sobre el treball de l’arquitecte Enric Miralles com a dissenyador.

Perpetuum Mobile formarà part del cicle Homenatge a Enric Miralles que tindrà lloc a Barcelona durant l'any 2021 per a commemorar els 20 anys de la seva mort.

Es tracta de la primera exposició sobre el treball creatiu d'Enric Miralles com a dissenyador de mobiliari i objectes. Trobarem alguns dels mobles dissenyats per al seu propi ús al llarg de la seva vida com la taula Inestable, la taula Dolmen, la cadira Nen, la cadira Sentada i la prestatgeria Lelukaappi. També s'exposaran plànols, dibuixos i croquis inèdits de l'arquitecte per a enriquir el procés de creació d'aquestes peces, que en la seva majoria, mai han estat mostrades ni reproduïdes.

El visitant podrà percebre la manera com Enric Miralles pensava els seus dissenys: el que aparentment

semblaria un objecte inert, l'arquitecte l'imaginava com una peça mòbil i en constant evolució, obtenint un resultat final amb nombroses posicions i usos.

Aquesta metodologia creativa i tan personal, s'acompanyarà d'una performance artística que descobrirà

totes les interaccions que poden produir-se amb l'objecte: ens trobem davant una obra que continua viva i en etern moviment.

Comissaris: BenedettaTagliabue i Joan Roig.

El millor disseny de l'any

Al juny es farà aquesta mostra anual i visita ineludible si es vol entendre què està passant en el món del disseny, l’arquitectura i l’art avui, amb una acurada selecció dels millors treballs de l’any anterior.

Organitzada pel FAD (Foment de les Arts i del Disseny) en col·laboració amb el Museu del Disseny de Barcelona, recull les obres finalistes i guanyadores dels premis que atorguen les associacions del FAD, alguns d’ells els més longeus i reconeguts en les respectives disciplines del disseny, que enguany inclouen els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme i els Habitàcola per a estudiants d'arquitectura i disseny, els Premis ArtsFAD a la Creació Artística, i els biennals Premis ADI de Disseny Industrial i Cultura del Disseny.

L’exposició es presenta avalada per la feina d’uns jurats formats per professionals de prestigi nacionals i internacionals que regeixen la seva selecció aplicant els més estrictes criteris d’excel·lència, innovació i originalitat en les seves decisions.

Joieres 1965-1990. Art, experimentació i disseny

De setembre a novembre el Museu del Disseny presentarà una exposició dedicada a les primeres dones joieres que van treballar a Catalunya a la segona meitat del segle XX. Joieres 1965-1990. Art, experimentació i disseny, per primera vegada farà visible el vincle entre la renovació de la joia a partir dels anys seixanta i l'aparició d'una sèrie de dones joieres que hi contribuïren de manera destacada.

Entre l'art -amb peces úniques- i el disseny -amb petites o mitjanes sèries-, les diferents autores, bones coneixedores de la transformació que el món internacional de la joia estava experimentant, especialment a Alemanya, treballant amb nous materials, noves tècniques i noves formes, individualment o col·lectivament, van jugar-hi un rol clau.

S'hi mostrarà obra de les pioneres; Ninon Collet i Mariona Lluch, Marta Breis, Teresa Capella, Teresa Casanovas, Anna Font, Montserrat Guardiola, Margarita Kirchner, Ángeles López-Antei, Núria Matabosch, Chelo Sastre i Carmen Zulueta.

L'exposició coincidirà amb l'edició 2021 d'Enjoia't a cura de l'A-FAD. Comissària: Imma Jansana

Ceràmica contemporania

Al desembre el Museu del Disseny exposarà una selecció d’obres de ceràmica contemporània d’autor, fruit de la tasca recent d'actualització dels nostres fons, amb la intenció de copsar el moment d’efervescència creativa que s’està vivint en els darrers anys en el sector de la ceràmica artística en tot l’àmbit espanyol. L’exposició reunirà un bon nombre d’artistes de renom internacional com ara Madola, Xavier Toubes o Angel Garraza, entre molts d’altres, sense oblidar creadors més joves, que ja destaquen amb força, com ara Gregorio Peño o Roger Coll.

Comissària: Isabel Fernández del Moral. Museu del Disseny de Barcelona

Exposicions permaments

Modernisme, cap a la cultura del disseny

El novembre del 2020 s’inaugurà una nova exposició permanent, Modernisme, cap a la cultura del disseny, que presenta una nova interpretació del Modernisme: repensar el Modernisme des del disseny o bé repensar el disseny des del Modernisme i portant-lo fins a l’actualitat. És a dir, repensant els objectes des de la idea, el procés de producció i els materials, la difusió i la funció social, i valorant el disseny com un procés que abraça des de la proposta inicial fins al seu ús i desús, i la seva posterior reivindicació, visible en les reedicions actuals dels “clàssics del disseny”, ja reconeguts pel món profesional i pels estudiosos aquí i arreu.

Concebuda com una nova exposició permanent, el mes de gener s’iniciarà un programa d’activitats, que tindrà lloc al llarg de l’any.

Comissàries: Pilar Vélez i Mireia Freixa

Objectes comuns. Històries locals, debats globals

A l’octubre, el Museu del Disseny presentarà una relectura de la col·lecció de Disseny de producte en una nova exposició permanent. L’exposició Objectes comuns. Històries locals, debats globals, s’organitzarà en quatre àmbits. Arrencarà traçant un itinerari des dels anys trenta del s.XX fins l’any 2000, tot destacant la importància del moviment social i cultural del disseny a Barcelona, Catalunya i Espanya.

Un segon apartat, més conceptual, se centrarà en l’etapa 2000-2020, presentada com un ventall de

temes i reptes que cerquen respostes de disseny innovadores. Es mostrarà com el disseny acompanya els problemes i aspiracions socials i culturals del nostre temps i de quina manera els objectes també participen en els debats que ens ocupen.

Hi haurà un espai central per incorporar microexposicions que permetran tractar d’una forma monogràfica temes relacionats amb la col·lecció y amb l’actualitat del disseny.

L’exposició s’estendrà fora de la sala, convidant al visitant a obrir la mirada i descobrir diferents aspectes i testimonis del disseny tant de l’entorn proper del Museu com de la ciutat de Barcelona.

Comissari: Oriol Pibernat

Programa educatiu

El programa educatiu del Museu del Disseny continua apostant pel treball conjunt i col·laboratiu amb les escoles de grau disseny. Desde l’òptica del disseny com a eina de transformació social, i conjuntament amb l’Associació Ojalá Projects, s’inicia enguany el programa “Disseny per a la inclusió. El procés com a resultat”, que facilitarà la creació de projectes de cooperació i cocreació entre l’alumnat de disseny i col·lectius en situació de vulnerabilitat. Aquest curs arrenca amb treballs dels àmbits de disseny de moda i disseny gràfic i posa èmfasi en el processos d’aprenentatge en comú. Entre altres, hi participen entitals com Metzineres, TEB i el Centre Ocupacional de Bellvitge, i alumnat de les escoles BAU, ELISAVA, ESDAP, LCI i UOC.

A la imatge, Pamela, 1945-48, Cristóbal Balenciaga. Ràfia trenada i faixa de fai de seda. Museu del Disseny de Barcelona. Foto Xavi Padrós.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021