BONART-817x68px-Màscara
El Museu Episcopal exposa els ivoris del Musée de Cluny

Exposicions

El Museu Episcopal exposa els ivoris del Musée de Cluny

bonart vic - 23/03/19
Anunci_AmpudiaEKHO_banner180x180
El Museu Episcopal de Vic, plaça del Bisbe Oliba 3, presenta del 22 de març al 7 de juliol de 2019 l’exposició El luxe dels ivoris romànics. Ivoris del Musée de Cluny.

L’ivori ha estat un dels materials més cobejats en la producció d’objectes artístics de luxe al llarg de la història. L’elefant era un animal exòtic i el seu ivori un producte de prestigi. Disposar d’objectes d’aquest material era sinònim d’ostentació i també de devoció, ja que la seva blancor, símbol de puresa, el feia un producte digne d’oferir a Déu.

L’exposició «El luxe dels ivoris romànics» del Museu Episcopal de Vic (MEV) vol plasmar a través d’algunes joies de la col·lecció del Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge de París el valor simbòlic i artístic que s’atorgava a les obres d’art fetes d’ivori a l’Alta Edat Mitjana, resseguir els centres de producció més importants de l’Europa romànica i explorar les rutes comercials de l’ivori per la seva entrada a Occident. Els conservadors del MEV i comissaris de l’exposició, Judit Verdaguer i Marc Sureda i el director del museu, Josep Maria Riba han presentat l’exposició aquest dijous en roda de premsa. «El luxe dels ivoris romànics» s’inaugura el divendres 22 de març a les 2/4 de 8 del vespre i es podrà veure fins al 7 de juliol.

Una selecció de valuosos ivoris prestats pel Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge de París, una de les col·leccions d’art medieval més importants d’Europa, ens permetran aprofundir en la producció d’aquests preciosos objectes procedents dels ullals d’elefants i morses i dels que se’n conserven pocs exemplars als museus catalans.

En el preromànic i romànic la fascinació per l’ivori va generar la producció de sumptuosos objectes, destinats tant al culte com als àmbits domèstics. Era una expressió de luxe, devoció i una manifestació de prestigi social i econòmic.

Com l’or, l’argent o els esmalts, l’ivori també va formar part de la decoració de l’altar des que el cristianisme es va convertir en religió oficial de l’Imperi Romà. A l’alta edat mitjana, sobirans i dignataris eclesiàstics el valoraven com un mitjà d’expressar la glòria de Déu. L’ivori es feia present als altars amb plaques de dimensions mitjanes destinades a les cobertes de llibres litúrgics, tríptics devocionals o aplics de mobiliari. Entre les joies que es poden veure a l’exposició hi ha les plaquetes de Crist beneint els emperadors Otó II i Teòfano, de la Crucifixió i de sant Pau.

Reis, nobles i alts eclesiàstics encarregaven o compraven objectes d’ivori per a les esglésies, però també per a les seves residències privades, com a signe de prestigi i de poder adquisitiu, sovint també perquè procedien de tallers llunyans o exòtics. El luxe de l’ivori «civil» es visualitza amb objectes com una arqueta de Sicília o una del regne nassarita de Granada.

L’alt cost de l’ivori d’elefant va fer que gairebé arreu de l’Europa romànica es treballés amb materials substitutius, que produïen un efecte semblant però resultaven molt més assequibles. Els ullals de morsa, les dents d’hipopòtam, els ossos de balena –comercialitzats per mariners bascos– i, és clar, els ossos i banyes de grans mamífers com el cérvol també van ser treballats pels eboraris medievals. A l’exposició en tenim un exponent espectacular: una meravellosa voluta de bàcul del segle XII feta amb ivori de morsa.

El Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge de París ha prestat al MEV aquesta valuosa col·lecció coincidint en la reforma de les seves instal·lacions. Els dos museus mantenen una col·laboració regular des de fa anys en el marc de la Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa, de la qual són membres fundadors.

L'exposició estarà acompanyada d'un programa complementari d'activitats. Els comissaris i conservadors del MEV, Judit Verdaguer i Marc Sureda conduiran una visita guiada el dijous 11 d'abril. Setmanalment, els dissabtes a les 5 de la tarda i els diumenges a la 1 del migdia, s'oferiran visites guiades a la mostra. També hi haurà les conferències «L'ivori, natura i comerç d'una matèria exòtica» a càrrec de Judit Verdaguer el dijous 16 de maig i «Ivori, luxe i refinament l'alta edat mitjana» de Marc Sureda el dijous 15 de juny.

A la imatge, vista d'una de les sales de l'exposició.

Et poden
Interessar
...