FCC-Segell-banner4
Carta en contra del desmantellament del CDAN i la destitució del seu director

Notícies

Carta en contra del desmantellament del CDAN i la destitució del seu director

bonart osca - 02/02/21
LOGO BIENNAL 2022_Mesa de trabajo 1BONART-180x180-Cervells
La destitució de Juan Guardiola al capdavant del Centro de Arte y Naturaleza (CDAN) d'Osca ha indignat el col·lectiu artístic. La Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo ha preparat una carta per reivindicar les males pràctiques exercides en la destitució del director d'aquestat entitat i la falta d'atenció que en els darrers anys ha rebut el museu per part de les administracions que el sustenten. També s'ha posat en funcionament una iniciativa per salvar la institució:

Salvem el CDAN
 
Madrid 27 de gener de 2021

La Taula Sectorial de l'Art Contemporani, representativa de tot el sector i composta pels següents entitats: l'Associació de Directores i Directors de Museus i Centres d'Art Contemporani d'Espanya, el Consorci de Galeries d'Art Contemporani, la Federació Estatal d'Associacions de Professionals de la Gestió Cultural, l'Institut d'Art Contemporani, l'Associació de Dones en les Arts Visuals, i la Unió d'Artistes Contemporanis d'Espanya manifesta la seva condemna més enèrgica davant les lamentables decisions de les administracions públiques que sustenten el CDAN, fent responsables de la greu situació creada especialment a Conseller d'Educació, Cultura i Esport de el Govern d'Aragó i a l'alcalde d'Osca. La destitució de el director, un prestigiós professional de l'art contemporani amb una àmplia i reconeguda trajectòria, suposa atemptar contra la independència artística d'un centre absolutament singular i únic a l'Estat espanyol, dedicat a la valorització del paisatge i la natura com a patrimoni, vinculat a la sostenibilitat ia la protecció d'espais naturals. Gràcies a la dedicació del seu director en els últims quatre anys s'ha realitzat un programa expositiu i de recerca de gran abast i s'han establert col·laboracions amb altres institucions museístiques de reconegut prestigi que posen de manifest l'interès de el programa.

El cessament del seu director, abans de la finalització del seu contracte previst per 2022, vulnera greument el Document de Bones Pràctiques en Museus i Centres d'Art, ja que Joan Guardiola va ser elegit després d'un concurs públic. Dit Document, acordat en el seu dia entre el Govern d'Espanya i les principals associacions representatives de el sector de l'art contemporani, ha estat implantat en bona part de les comunitats autònomes i ajuntaments. Així ho va fer en 2016 el propi Govern d'Aragó quan convocar el concurs obert en el qual va ser elegit Guardiola, per això ara és motiu d'una enorme alarma i estranyesa la decisió presa pel màxim responsable de cultura d'aquest Govern en què no s'al·leguen raons de pes que la fonamenten. És més, la destitució s'ha produït sense atendre les normes de funcionament establertes en els estatuts del Patronat que obliguen a convocar en les seves reunions a director de museu.

Però el més preocupant en la destitució del director de centre és que el cessament emmascara, d'una banda, la manca d'atenció que en els últims anys ha rebut el museu per part de les administracions que el sustenten, negant-li els pressupostos mínims per emprendre tasques de manteniment de l'edifici i de conservació del seu llegat. I, d'altra, l'eliminació del càrrec de director, suposa el desmantellament de l'CDAN, la seva desaparició, ja anunciada, com una entitat amb personalitat pròpia i autònoma.

El Govern d'Aragó i l'Ajuntament d'Osca, com munyidors i portaveus de les nefastes decisions preses i responsables últims també de la reducció de mitjans humans i pressupostaris que el CDAN ha patit en els últims temps, haurien de reconsiderar urgentment les seves nefastes actuacions. Així li ho demanem des de la Taula Sectorial de l'Art Contemporani, ja que en un moment com l'actual en què la sostenibilitat i el medi ambient són qüestions inajornables en l'agenda social i política, institucions amb rigor i independència professional són especialment necessàries. Avui, més que mai, resulta imprescindible valorar, defensar i reforçar el patrimoni públic comú, reforçant la gestió professional i independent de la mateixa i respectant als treballadors de la cultura. És una responsabilitat cultural i social de tots.

info@mesasectorialartecontemporaneo.esEt poden
Interessar
...

Joan_Mateu_Banner