728x90

Notícies

Comunicat del Consorci del Museu de Lleida per les ressolucions judicials de les obres procedents de la Franja

Queda clar que el patrimoni s'ha convertit des de fa uns anys en un instrument polític molt més mediàtic que en dècades anteriors. Una problemàtica de jurisdicció ecleisàstica s'ha acabat convertint en un conflicte patrimonial que s'ha polititzat d'una manera tan important que està marcant precedents. El darrer capítol del retorn de les obres que el govern d'Aragó reclama a Catalunya i, concretament, al Museu de Lleida està posant de manifest les praxis contradictòries del Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA) i que han provocat una carta per part del consorci del museu on, entre altres qüestions, apunta el següent: "Fer notar la indefensió del consorci i de les administracions consorciades davant les notes informatives del TSJA". A continuació reproduïm íntegrament la carta emesa pel Consorci del Museu de Lleida.

Relació dels fets:

 El 17 de desembre de 2020, el jutge de Barbastre va dictar el lliurament de les obres pel 15 de febrer.

 

 Davant d’aquesta sentència, el Consorci va formular al·legacions (29 de desembre de 2020) –encara sense resposta-, així com el bisbat de Lleida,  i la Generalitat va interposar un recurs per ser-hi reconeguda com a part. El Consorci va acordar esperar resposta del jutge a aquestes peticions per prendre noves decisions.

 

 

 Malgrat aquest acord, el Bisbat va emetre una carta al jutge comunicant la voluntat de procedir al lliurament de les obres.

 

 

 Divendres 12 de febrer al matí, la jutgessa va notificar a la Generalitat l’acceptació de la seva intervenció en el procediment, donant-li un termini de 5 dies per fer-hi al·legacions (fins el 18 de febrer).

 

 

 El mateix divendres 12 de febrer al matí, el TSJA va emetre una nota informativa sobre aquesta decisió d’admetre a la Generalitat com a part i afirmant que el termini per lliurar les obres s’establiria de nou un cop la jutge s’hagués pronunciat sobre les al·legacions  de la Generalitat.

 

 

 Tot i així, al vespre, el mateix TSJA va emetre una ‘nota aclaratòria’ contradient l’anterior indicant que el termini d’entrega de les obres no havia quedat suspès.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tal efecte, diumenge es va reunir el plenari del Consorci Museu de Lleida, que ha decidit comunicar:

 

 

 

 

 

 
 Fer notar la indefensió del consorci i de les administracions consorciades davant les notes informatives del TSJA.
 
 Demanem l’aclariment de les contradiccions en les comunicacions judicials que fan relació a aquesta execució, encara en període d’al·legacions.
 
 Mentre s’espera aquest aclariment i la resposta a les al·legacions formulades, el consorci ha aprovat, i tenint en compte que el Bisbat propietari de les obres ja ha comunicat la voluntat de lliurar les obres als òrgans judicials, entrar un escrit al jutjat de guàrdia anunciant que durant el dilluns 15 de febrer es procediria a lliurar al Museu Diocesà de Barbastre,  una part de les obres que estan en dipòsit reconegut tant pel bisbat de Lleida com pel bisbat de Barbastre.
 
 Els propers dies el consorci presentarà un pla de lliurament de la resta de les obres tot tenint en compte la resolució del concurs de manipulació, d’embalatge i trasllat de les obres per part de l’empresa adjudicatària del concurs convocat pel Museu de Lleida.
 
Denunciem i lamentem l’evident instrumentalització del TSJA, tenint en compte terminis establerts, les contradiccions no resoltes i la indefensió que això suposa per les administracions consorciades.

 

Premi_Bonart_180x180Eude, generic

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90