Banner-Eggleston-1280x150px_v1-cat

Exposicions

Moda i modistes, la Col·lecció Antoni de Montpalau arriba al Museu d’Història de Catalunya,

bonart barcelona - 19/04/19
El Museu d’Història de Catalunya, plaça de Pau Vila 3 de Barcelona, presenta l’exposició Moda i modistes. Col·lecció Antoni de Montpalau, comissariada per Josep Casamartina i Parassols, cocreador de la col·lecció.

Al segle XX la moda va ser una indústria revolucionària en molts sentits. I a Catalunya, entre d’altres, va ser una plataforma d’emancipació femenina laboral, empresarial i creativa. Les modistes, un ofici que requeria coneixements, destresa i dedicació, van ser un dels motors de la indústria, el comerç i les noves tendències. Però sovint la seva feina va quedar en l’anonimat, darrera del nom dels gran dissenyadors i de les marques. Aquesta exposició presenta una mirada àmplia a l’obra i la trajectòria de les modistes per posar en valor la seva contribució a la moda catalana del segle XX.

Concretament, a l’exposició es poden veure més de 120 vestits que permeten fer una retrospectiva a la moda femenina del segle passat. N’hi ha de carrer, de nit, de núvia i de gran festa -alguns fets per modistes de tallers tan coneguts com Pertegaz, Balenciaga, Carme Mir o Santa Eulalia. Però a més de vestits, s’exposen patrons, glassetes, teixits, eines, objectes i documentació. També es recreen quatre espais propis de l’ofici: el vestidor d’un pis noble de l’Eixample on s’exposen els tres conceptes de vestit durant el segle XX –un d’alta costura, un prêt-à-porter, i un de modista-, una botiga de teixits, un taller i una merceria. I, a més, es poden veure un seguit d’audiovisuals amb testimonis de modistes que ens porten a conèixer de prop la seva feina, com era el seu dia a dia i algunes trajectòries vitals i professionals .

La mostra s’inaugurarà dijous 2 de maig al vespre i es podrà visitar des de l’endemà, 3 de maig, fins al 13 d’octubre a la primera planta del Museu d’Història de Catalunya. En l’acte d’inauguració intervindran la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar Torres, la directora del Museu d’Història de Catalunya, Margarida Sala i Albareda, i el comissari de la mostra, Josep Casamartina i Parassols, en representació de la Fundació Antoni de Montpalau, propietària de la col·lecció que s’exposa.

A la imatge, Museu d’Història de Catalunya.
Banner-Eggleston-180x180px_v1-catBanner-Flama-180x180px_v1-cat

Et poden
Interessar
...